Femte graviditeten

Gravidvecka 29 – bebis nr 4

Bebis
Bebisens mått är ca 40 cm mellan fot och huvud och den väger 1400 g. Det är trångt i livmodern och bebisen trycker med armbågar och knän. Bebisen kan också sparka mot revbenen och slå mot urinblåsan nu. En del bebisar kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Bebisen har fortfarande såpass gott om plats att den inte behöver vända sig med huvudet nedan ännu. Bebisen lägger på sig mer i vikt och hjärnan kontrollerar nu andningen och kroppstemperatur. Bebisen kan skilja på naturligt och artificiellt ljus. Bebisen har också blivit känsligare för ljud, ljus, smaker och lukter. Genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan bebisen känna om du är stressad eller upprörd.

Du
Livmoderns topp är ca 10 cm ovanför naveln nu. Måtten är omkring 27 till 30 cm. Liten eller stor mage spelar ingen roll, det som är viktigt är att din kurva ökar som den ska. Viktökningen är ca 8,5 kg till 11 kg. Du kan känna ett visst obehag av att alla organ trängs undan av magen och barnet. Du kan också känna dig tung och trött i benen. Vila mycket och använd stödstrumpor om du behöver. En del gravida kan få problem med hemorrojder eller åderbråck nu. Det är på grund av det ökade trycket på blodkärlen i underlivet och i benen.

Så här känner mamma
O ja, den här bebisen kan sparka minsann! Jag är redan alldeles öm under höger revben. Det har även börjat ila kraftigt rakt in i ljumsken, såpass illa att jag ibland vaknar på natten av att gråter av smärta. Jag frågade min BM och hon trodde först på ligamenten, men sen sa hon att det kan vara en nerv också. Jag har redan börjat få onda sammandragningar/förvärkar som känns som innan förlossningen med mina andra barn. Men jag är inte ett dugg orolig för att föda tidigt, med William hade jag ju svaga värkar väldigt länge och var öppen 4 cm med såna här värkar men den förlossningen drog ju inte igång ändå. Jag tycker att andra trimestern med den här bebisen har varit rena rama drömmen, så nu känner jag mig lite orolig för alla krämpor. Jag vill fortsätta älska att vara gravid…!

Så här känner pappa
Nu känns det nästan som att bebisen är på väg ut, magen är stor och Emma har börjat känna värkar! Kanske blir det den där överraskningen till förlossning denna gången, till skillnad som med William när vi gick och väntade förgäves för att sen planera in en igångsättning – haha!
Bebisen rör mycket på sig och häromkvällen somnade Emma hos mig och då började bebisen härja ordentligt mot min sida, förut svepningar och sparkar här och där så var det första gången jag kände ordentliga rörelser under en längre stund.
Jag är väldigt nyfiken på vad det blir för någon liten krabat som kommer hem till oss i juli, och jag föreställer mig ofta vem det skulle kunna vara. Som vanligt känns det lite overkligt när man tänker så, och man känner sig liksom lite nervös. Det är så spännande!

gravid-vecka-29

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.