Okategoriserade

Vi har hittat en tomt – jag behöver era råd!

Vet ni vad?! Vi har hittat en tomt! Jag vågar inte ”ropa hej” helt ännu för vi har inte skrivit kontrakt, men den är reserverad till oss, så nästa steg är att snacka med hustillverkaren för att få en fullständig kalkyl att ta med till banken. Känslorna just nu är exalterad, pirrigt, nervöst, läskigt, roligt och ja allt på samma gång!

Jag skulle gärna vilja ha er input då det känns lite läskigt att flytta från storstaden, samtidigt som vi pratat en miljon gånger om att det är det här vi vill. Dels för att vi vill bo i ett tryggare område än vad vi gör nu när barnen blir äldre och dels för att vi hellre vill bygga nytt än att flytta till ett äldre hus som behöver underhållas ofta. Vi känner att cirka 30 minuter från jobbet är okej, men vi vill inte bo lantligt utan grannar och helst ska barnen kunna ta sig till skolan själva, men viktigast är att dom kan ta sig till lekkamrater själva. Jag vill helst ha möjligheten att åka kollektivt, kanske inte till jobbet, men ändå kunna ta ett glas på stan enstaka tillfällen (minns inte ens när jag gjorde det sist?! haha!).

Tomten vi har hittat ligger i ett område som ska byggas cirka 10 minuters bilfärd från Kungälv, intill ett samhälle med skola, förskola och idrottshall och ett litet centrum med ett Tempo, pizzeria, café, bibliotek, vårdcentralen och liten fritidsgård. I området ska det byggas 45 bostadshus och det finns redan 30 hus sedan innan. Det kommer även bli en lekplats i området som blir en naturlig mötesplats för alla barnen där. Det kommer vara cykelavstånd till skola/förskola, men förmodligen inte gångavstånd. Området beskrivs av kommunen som bilberoende vilket jag ser som en nackdel, men samtidigt så känns det ju som att barnen kommer kunna ta sig till lekkamrater ändå om vi bor i ett sånt här område. Det verkar som det satsas en del på detta samhället för det planeras tomter lite längre bort också och kommunen har klubbat igenom att bygga 220-240 bostäder till, dock är detta projekt tillfälligt pausat.

Det känns som detta området kan vara precis ett sånt område vi letat efter, ett område under uppbyggnad som senare blir väldigt attraktivt och därför är prisvänligt just nu 🙂 Men det känns ändå så läskigt att ”lämna allt” vi har nu. Alla bekvämligheter med leverans hem till dörren, affärer precis utanför, smidig kollektivtrafik och centrum nära. Jag är rädd för att bli isolerad, även om jag inte tror det skulle hända med en sån som mig eftersom jag är så social och lätt får nya vänner oavsett var jag befinner mig. Men ändå… läskigt! Dessutom kommer vi ju bo bara 10 minuter från Kungälvs centrum där det finns massor av andra föräldralediga, öppna förskolor m.m. Men jag vill ändå förbereda mig på alla ”nackdelar” så att inget kommer som en överraskning, samtidigt som jag vill ha positiva erfarenheter från andra som trivts i storstan men flyttat till lantligare samhällen!

Ge mig alla era erfarenheter!

19 Comments

 • Lisa

  Tycker det låter som ett pangläge! 👌 10 min till kungälvs centrum låter ju inte alls som att det är på ”vischan”. Leverans till dörr och dylikt funkar nog lika bra där med!

  Fråga er hur er vardag kommer funka där. Känns det som att den gör det kommer allt annat runt omkring att lösa sig! Visst är det härligt med bra kommunikation men de få gånger (?) man faktiskt åker utan bil om man druckit vin eller så, så kan man ju unna sig en taxi.🥳

 • Lisa från Skåne

  Tycker det låter som ett bra läge Vi bor inom stadsgränsen men har 15 min
  med buss till city i stan. Så 10 min. till Kungälv ska gå bra. Lycka till.

 • Ulrika

  Vi gjorde en riktig flytt, Stockholm-Sollerön för 4 år sedan. I Sthlm bodde vi precis utanför tullarna, 5 min m buss och 10-15 min m cykel. Nu bor vi 1,5 mil ifrån Mora, på en Ö. Bussarna går jätte sällan, bara morgon och kväll så körkort är ett måste. Eller cykel. Man vi har en Coop och en mack på ön. Det absolut bästa vi gjort! Vi hittade en fin liten gård med perfekt läge och som inte behövde en massa omsorg akut. Jag skaffade körkort, för i Sthlm kunde jag cykla. Men livet är så mkt bättre. Det finns massor av natur utanför huset, hästar, får och grodor. Det är också otroligt bra grannsämja. Alla hejar och småpratar, på ett helt annat sätt än i en storstad. Jag jobbar på förskolan på ön, och nästgårds Coop ligger skolan 1-6 åk. Ångrar att vi inte tog steget tidigare. Nu har vi inga småbarn, men hade absolut bott här även då.
  Våga ta chansen! Och storstan finns alltid kvar, ni kan alltid flytta igen om det känns fel. Livet är ju föränderligt.
  Lycka till!

 • Gittan

  Spännande! Jag har väll egentligen aldrig bott i en riktigt stor stad, de största är Kalmar när jag pluggade. Född och uppväxt på landet och i ett litet samhälle. Så kan ju inte direkt jämföra men ändå slå ett slag för att bo mer ”på landet”. Vi bor i ett mindre samhälle i sambons föräldrahem. Här finns skola förskoleklass till 6:an ( där jag oxå jobbar), förskola, några mindre butiker dock ingen med matvaror förutom en pizzeria. Barnen kan gå till och från skolan och till kompisar själva. Här är ju dock kollektivtrafiken typ obefintlig så man måste ta bilen till stan (liten stad i jämförelse) 1,2 mil bort. Men att bo såhär är perfekt med barn!

  Hur tänker ni med barnen? Ska de byta skola och vad tycker de isf om det? Vi är lite inne på att flytta till mitt barndoms samhälle. Lika stort och samma avstånd till allt som där vi bor men 7 mil härifrån. Barnen vill inte flytta men jag ska ev byta jobb och då finns jobben inom det yrket där. Barnen är ju ungefär som dina, 9, 7, 2 och 2 månader.

  • Emma

   Tack! Känns så mycket bättre att höra hur andra trivs, då blir jag mer säker på att vi väljer rätt 🙂

   Lucas och Isadora är taggade på att flytta och har inget emot att byta skola just nu, men sånt kan ju ändras också. Jag tror att flytten i så fall ligger cirka 1,5-2 år bort så vi kan ju åka dit mycket och göra utflykter för att barnen ska känna sig hemma 🙂 Jag har även hittat en föräldraförening på fb i området som jag skulle kunna söka efter lekkompisar att träffa innan flytten 😊 Isadora har sagt nån gång att hon inte vill flytta från det här huset men varje gång vi varit på husvisning har hon velat köpa huset som vi tittat på så jag tror att hon är mer som jag. Jag vill inte flytta innan jag har en bild i huvudet av hur mycket finare och bättre det kommer bli😊

 • Emma

  Jag vet precis vart detta ligger och jag tycker ni ska satsa på det! Jag bor 10-15 min med bil från det området. Att bo utanför stan är bland det bästa som finns tycker jag. Hade jättegärna velat träffa dig å lära känna dig ☺️🤗

 • M

  Jag har aldrig bott i en storstad utan det närmaste jag har är Jönköping. Bott i typiska villaområden innan vi beslutade oss för att bygga ute på landet. Det som gjorde att vi fattade det beslutet var betydligt mycket större tomt (strax över 5000 kvm) än i samhället där jag är uppvuxen och närheten till naturen och promenadstråk i skogen. Vi är 5 hus i ett område i skogen 😂. Vi trivs så himla bra! Visst att vi har 8 minuter med bil in till samhället där det finns förskolor, skola tom åk 9, matbutiker och andra affärer och gym osv. Men där vi bor är de 10 barn under 8 år som alla springer runt och leker med varandra. Så då känns allt så himla värt 🥰 Man får en nära relation till grannar. Men det är så mycket man inte vet förrän man väl flyttat in i ett område.
  Det ska bli så kul att följa ert husbygge! Vad är det för husleverantör som säljer tomten? Så nyfiken 😁

 • frida

  Har precis skrivit på en tomt och även en husleverantör. Mitt tips bara innan ni spikar allt är att kolla upp alla omkostnader som tillkommer. Fick en smärre chock när man inser hur mycket allt runtomkring kostar t.ex. nybyggnadskarta, oberoende besiktningsman, påkoppling av vatten & avlopp, markförberedning, bygglov etc etc.
  Så man inte missar någon stor post i kalkylen menar jag.
  Lycka till!

 • Pernilla

  Spännande! Låter klokt, vi bor ju också utanför stan men jobbar där så får det bästa av två världar, både puls och lugn 😊 Men, om ni ska bygga hus ska ni vara medvetna om att byggtiderna blivit låååååånga i och med den osäkra omvärlden och tillgång till material och leveranser. Huspriserna hos husfirmorna har också gått upp 20-30 % det sista halvåret och ni får nog räkna med byggtid på 1 1/2 -2 år i dagsläget från sign på tomt till klart hus. Dyra byggkreditivkostnader och lång tid med tillfälligt boende då banken troligtvis vill att ni säljer inom 6 månader från tomtköp. Vi valde precis att inte bygga när vi insåg att kostnaderna sprungit iväg oerhört och byggtiden är så lång jämfört med bara för ett år sedan, och köpte istället ett hus byggt 2019 och är jättenöjda med det valet. Men bara man har förutsättningarna kört för sig och ffa har råd nu när allt material blivit mycket dyrare (och inte glömmer kostnader för att anlägga tomt, uppfart, ev. garage mm) så är det säkert en jätterolig resa att bygga sitt hus. Lycka till!

 • alex

  Jag är ändå lite impad att ni våga bygga just nu när allt är lite kaos. Jag hade nog inte vågat det just nu med all inflation. Priserna på saker är helt sjuka. Vi har inflyttning i vårt hus i juni och då beställde vi ändå huset för 1 1/2 år sedan…. jag har redan ångest över att vi ska bygga övervåningen själva när vi flyttat in… priserna på byggmaterial har verkligen spårat ur. Jag få ändå vara tacksam att vi inte började resan nu för de hade jag tyckt vart väldigt osäkert. Tips är bara att överdriv i er budget för allt kostar mkt mer än vad man tror. Hantverkare är helt sjukt dyra nu också…nå låter jag nog som en glädjedödare….. vilket inte var meningen. Och Kommunen bara slukar pengar, bygglov, byggnadskarta, markprover, buller prover…. ja alltså ibland undrar man om deras uppgift är att förhindra arr barnfamiljer ska bygga något. vårt hus är precis klart i tuve, med inflyttning i juni.

  • Alexandra

   De saker jag tycker är viktiga är att det finns en bra skola ditt man flyttar och att man inte har superlång restid till jobbet. Tid är inte att underskatta när man har barn. Man får lixom gå igenom punkt för punkt och kolla om man tror det passar, alla värderar ju olika saker.

 • Sofia

  Jag tycker det låter toppen! Vi flyttade från lägenhet och stan när vi fick barn till hus i ett samhälle med bra närbutik, pizzeria och förskola/skola F-9. Alla barn i byarna runtomkring samlas här på skolan innan det är dags för gymnasiet. Ångrar det inte en sekund. Vi bor bilvägen ca 8 min från närmaste staden och ca 12 min från staden vi flyttade. Superbra tycker vi då vi kan välja vilken typ av stad vi vill besöka, de är lite olika med olika utbud såklart. Så vi har allt nära men kommer ändå ifrån stadskänslan när vi kommer hem till oss. Kan få det mesta hemkört också. Det går nattbuss men tror aldrig vi utnyttjat den. Natur nära och stor sjö finns hos oss också, så blir vi sugna på båtlivet finns hamnen här också. Det enda är att vi behöver ha två bilar men det hade vi redan när vi bodde i lägenhet innan barnen men nu märks det tydligare att vi är beroende av det på ett annat sätt.

 • Alexandra

  De saker jag tycker är viktiga är att det finns en bra skola ditt man flyttar och att man inte har superlång restid till jobbet. Tid är inte att underskatta när man har barn. Man får lixom gå igenom punkt för punkt och kolla om man tror det passar, alla värderar ju olika saker.

 • Ylva

  Är det bra cykelväg/gångväg till samhället?
  Har man två bilar och tid att skjutsa är ju inte detta något problem förstås.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.