Femte graviditeten

Gravidvecka 7 – bebis nr 4

Bebis
Nu går det undan. I den här veckan växer embryot ungefär en millimeter om dagen från att vara 4 till 5 millimeter långt, ungefär lika stor som en ärta. Nu växer bebisen ungefär 1 mm om dagen och i slutet av sjunde graviditetsveckan har din bebis blivit ca 11-13 mm. Hela 100 000 nya nervceller bildas varje minut! Fingrar och tår börjar växa fram och ser ut som små paddlar. Armarna sticker redan fram, man kan se benens utveckling, hjärtat slår, hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor och ögon och näsa håller på att bildas nu. Bebisen kan nu utföra flera reflexrörelser såsom att vrida sig och höja samt sänka armen.

Du
Det syns inte, men många gravida kvinnor känner det redan tydligt. Vikten kan ha gått upp eller ner, men det är inget att oroa sig för. Din matsmältning fungerar långsammare nu, vilket kan göra att du känner dig gasig och obehagligt mätt. Det är väldigt vanligt att gravida kvinnor mår illa på morgonen nu, ha en skorpa eller frukt bredvid sängen när du vaknar. Din ämnesomsättning ökar med upp till 25% och din hjärtfrekvens ökar på grund av den ökade blodvolymen. Du kan känna dig trött och yr och det beror på gravidhormonet som nu ökar snabbt i kroppen. Bröstvårtorna kan bli mer framträdande och vårtgårdarna mörknar.

Så här känner jag
Jag är SKITTRÖTT! Alltså helt fruktansvärt trött! Jag lägger mig tidigt varje kväll, men det är ändå den första tanken jag vaknar med varje morgon. Jag är så så så såååå himla trött och tröttheten gör mig mer illamående. Illamåendet är nästan konstant över hela dagen, inte så illa så jag spyr, men ändå jobbigt. Jag är glad för att jag har fått några ”riktiga” graviditetssymptom, men jag minns inte att jag varit så här trött dom andra graviditeterna och nu käkar jag ändå lite extra järn från början så det är inte därför. Det börjar bli jobbigt med maten för jag vill inte ha något förutom thaimat och sushi… haha! Idag ska jag försöka pilla i mig av köttfärssåsen, vi får se hur det går…

Så här känner pappa
Trots att Emma mår så dåligt som hon gör så fascineras jag gång på gång av att hon är så stark och ihärdig, inte minst hela tiden håller kreativiteten uppe för att hitta sätt att inte må dåligt på och därmed främst nya saker att äta(!). Människokroppen är väldigt underlig ändå, även om det ju måste finnas en underliggande biologisk anledning, allsidig kost och försäkran om näring till bebisen i magen kanske, till att man inte kan äta samma saker utan betar av de olika sakerna och istället associerar dem med illamående!
Jag är inte hemma lika mycket nu som graviditeten med William, men försöker göra det jag kan när jag väl är hemma och se till att hon har det hon behöver. Utöver att uthärda illamåendet så tar hon ju också hand om William och Isadora när hon är hemma från förskolan. Förhoppningsvis behöver hon inte härda ut alltför länge till och mår bättre snart! Jag börjar komma ihåg hur maktlös man känner sig i graviditeten ibland, när det verkligen är utom ens egen kontroll.
Vi hade inskrivning hos barnmorskan igår, vilket kändes väldigt mycket på rutin inte minst med tanke på att vi har världens bästa barnmorska, Anna, igen. Om nu bara alla stjärnor kan rada upp sig så att vi får henne på förlossningen till sommaren också – haha!

20150908-233748-85068087.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.