Femte graviditeten

Gravidvecka 17 – bebis nr 4

Bebis
Nu växer kroppen fort och växer ikapp huvudet. Längden är ungefär 18 centimeter och vikten ungefär 180 gram vilket är mer än moderkakan. På huvudet och ögonbrynen har hårrötterna börjat växa och bli grövre. Bebisen är lika stor som en kvinnas handflata. Bebisen samlar på sig fett, viktigt för att kunna hålla värmen efter födseln och lagrar näring. Bebisen är medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem.

Du
Viktökning 2,5 till 4,5 kg, mer eller mindre. Livmodern är lika stor som en bebis huvud och har en ovalform. Bebisen befinner sig nu i övre delen av livmodern. Den kan kännas mitt emellan naveln och blygdbenet. Du kanske är hungrigare än vanligt, ät när du är hungrig men tänk på vad du stoppar i dig. Många drabbas av svettningar eftersom blodflöde och puls ökar. Snart är det dags för ultraljud.

Så här känner mamma
Jag har börjat känna av sparkarna lite mer nu och märker att bebis ofta är som mest aktiv efter att jag har ätit något 🙂 Det känns tryggt att jag äntligen känner rörelserna igen 🙂 Jag mår väldigt bra just nu och känner mig knappt gravid! Jag hoppas att foglossningen fortsätter att hålla sig borta och att jag slipper andra krämpor. Detta kan ju vara min sista graviditet (vi har inte bestämt helt) och då hade det känns underbart att få njuta av den, samtidigt som jag kanske hade känt mig mer klar med barnbiten om graviditeten blir kämpig. Haha! Vilket dilemma!

Så här känner pappa
Precis som i förra graviditeten är jag ivrig att få känna bebisens rörelser och sparkar, och med tanke på att moderkakan är i bakvägg behöver jag nog inte vänta lika länge som förra graviditeten. Emma har börja känna mer och mer aktivitet nu så förhoppningsvis får jag känna dem snart!
Det känns väldigt skönt att Emma, åtminstone just nu, inte är särskilt påverkad av graviditeten. Hon mådde ju väldigt illa första tiden men nu känns det som att allt är precis som vanligt. Tanken på att hon knappt kommer kunna röra sig när magen blir stor känns väldigt avlägsen – haha!
Jag ser också fram emot ultraljudet snart som både är en miltstolpe för att se hur mycket bebisen har växt men också för att få bekräftat att allt ser bra ut.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.