Tredje graviditeten

Gravidvecka 29 – bebis nr 2

Bebis

Bebisens mått är ca 40 cm mellan fot och huvud och den väger 1400 g. Det är trångt i livmodern och bebisen trycker med armbågar och knän. Bebisen kan också sparka mot revbenen och slå mot urinblåsan nu. En del bebisar kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Bebisen har fortfarande såpass gott om plats att den inte behöver vända sig med huvudet nedan ännu. Bebisen lägger på sig mer i vikt och hjärnan kontrollerar nu andningen och kroppstemperatur. Bebisen kan skilja på naturligt och artificiellt ljus. Bebisen har också blivit känsligare för ljud, ljus, smaker och lukter. Genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan bebisen känna om du är stressad eller upprörd.

 

Du

Livmoderns topp är ca 10 cm ovanför naveln nu. Måtten är omkring 27 till 30 cm. Liten eller stor mage spelar ingen roll, det som är viktigt är att din kurva ökar som den ska. Viktökningen är ca 8,5 kg till 11 kg. Du kan känna ett visst obehag av att alla organ trängs undan av magen och barnet. Du kan också känna dig tung och trött i benen. Vila mycket och använd stödstrumpor om du behöver. En del gravida kan få problem med hemorrojder eller åderbråck nu. Det är på grund av det ökade trycket på blodkärlen i underlivet och i benen.

 

Så här känner jag

Jag känner att livmodern trycker på revbenen så fort jag inte sträcker ut ryggen helt och hållet. Det är ganska jobbigt emellanåt, men jag ska inte klaga än för jobbigare lär det bli haha! Jag minns faktiskt inte att jag kände så här med Lucas, han låg nog längre ner än vad denna bebbe gör. Det ska bli spännande att se vad BM säger om nästa symfus-mätning. Än så länge har jag gått upp strax över 4 kg. Jag försöker hålla mig till hyfsat nyttiga matvanor. Halsbrännan är numera olidlig så nu äter jag Omeprazol för att slippa den och det tar faktiskt bort halsbrännan helt! En riktigt mirakelmedicin haha!! Än så länge har jag sluppit svullna händer och fötter så jag njuter så länge det varar.

gravid-vecka-29

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.