Gravidvecka 24 – bebis nr 2

Bebis
Nu börjar det bli trångt, bebisen är 30 cm och väger ungefär 650 g. Nu börjar nästa viktiga utvecklingsstadium av bebisens hjärna. Undvik all alkohol, om du röker bör du sluta genast. Balansorganen i örat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Bebisen vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen. Bebisen suger på tummen som är en träning för att suga på bröstet. Ibland börjar bebisen hicka, då känns det som att det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när bebisen är runt 24 veckor kan det börja andas luft om det skulle födas för tidigt. Bebisens unika ansiktsdrag har börjat ta form. Nu är bebisen komplett med ögonfransar, ögonbryn och hår! Blond, brunett eller rödhårig? Allt hår är vitt eftersom bebisen fortfarande inte har fått någgra pigment.

Du
Du kan ha gått upp mellan 5 – 7 kilo nu. Livmoderns mått är mellan 22 och 25 cm och mäter 4 till 5 cm ovanför naveln. Magen växer och putar. Det kan dra och smärta runt livmodern och ner mot ljumsken. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. När du skrattar eller hostar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.

Så här känner jag
Jag kan känna hela bebisen nu. Ibland känner jag hur bebis ligger på diagonalen och sparkar ut åt ena hållet samtidigt som det trycker ut eller boxas på andra sidan. Bebis har ofta hicka, jag känner rytmiska klickar och det hoppar till i hela magen. Magen växer och om kvällarna så känner jag mig väldigt stooooor! Jag har min första “riktiga” tid på mödravårdcentralen den 8:e januari. Inte så lång tid kvar nu! Det känns verkligen spännande! Jag drömmer väldigt mycket och oftast hemska saker, jättejobbigt! Men jag minns att jag drömde mycket konstigt när jag var gravid med Lucas också. Det där med bäckenbottenmusklerna har jag redan fått känna på, men jag har inte fattat att det berodde på det! Jag var övertygad om att det var jag som hade knipit får dåligt!

20151222-014149-6109296.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här