Fjärde graviditeten

Gravidvecka 23 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Din bebis är stor som en papaya och väger ca 550 g och är 28 cm lång. Den fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Bebisens första bajs finns sedan en tid tillbaka i tarmen, den kallas mekonium och är grön. Ibland bajsar bebisen i fostervattnet redan innan den föds och då blir fostervattnet grönt. Bebisen rör sig mycket, speciellt på kvällarna, då kan det vara gymnastik i magen! Bebisens hörsel förbättras och den kan höra skillnad på ljud inifrån magen och utanför din kropp. När bebisen föds kommer den att känna igen din röst, tonläge och rytm.

Du
Viktökning omkring 5 till 7 kg, om inte mer. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Allteftersom magen växer så påverkas matsmältningen. Du kan uppleva förstoppning eller halsbränna. Du kan nu börja känna bebisens olika kroppsdelar genom magen. Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör sig, det kan orsaka smärta i sidan av magen. Stimulera din bebis utveckling av nervssystemet redan nu genom att prata, sjunga, buffa och klappa på magen.

Så här känner jag
Jag lägger inte så stort fokus på viktuppgång och väger mig inte särskilt ofta heller, men förra veckan hade jag gått upp 3,1 kg sedan jag blev gravid. Det känns helt okej 🙂 Det märks att livmodern trycker mot urinblåsan för jag känner mig ofta kissnödig även fast jag precis har kissat. Ibland frågar jag till och med Victor om jag verkligen har kissat för det känns inte så…. haha! Jag märker att jag får fler sammandragningar när jag är stressad och det gör mig nästan ännu mer stressad. Det är en stressig tid just nu med allt som händer med corona, men förhoppningsvis är det som jag är stressad av snart över. Jag har fortfarande halsbränna men det har inte blivit värre ännu så jag klarar mig oftast med Novalucol. Jag har fortfarande ont av foglossningen men inte i närheten av så ont som jag hade när jag jobbade. Bebis buffar varje dag inifrån magen, men jag har inte känt nån kroppsdel sticka ut än, bara små snabba buffar 🙂

Så här känner Victor
Det har känts extra speciellt att klappa på Emmas mage och inte minst att prata med och tänka på vår lilla ”korv”senaste tiden då det mesta varit lite extra påfrestande än vanligt i samband med coronaviruset. Allt annat känns lite mindre allvarligt när man sätter det i perspektiv till att vår bebis växer där inne i magen och förlossningen kommer närmare. Vi har varit extra noga med att få tid för varandra och fokusera på det, vilket har betytt mycket för både Emma och mig. Till skillnad från min stress så påverkar ju Emmas stress även bebisen och jag hoppas att de båda två skall få lite lugn och ro nu framöver. Det känns också väldigt bra att Emma får vara hemma och ta allt i sin takt nu, eftersom det verkligen märks hur mycket bättre hon mår av det. Hon har mer energi och orkar mer, till och med lite längre energigivande promenader med barnen i solen utan att hon känner av det alltför mycket efteråt. Det känns faktiskt väldigt speciellt att vi skall få tid för oss som familj här hemma i vår och sommar i väntan på bebis!

20151214-010620-3980576.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.