Gravidvecka 22 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Bebisen är nu stor som en squash. Den väger ca 450 g och är 27 cm lång. Bebisen har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Det är först nu som synen verkligen har börjat fungera. Bebisen har blivit känslig för beröring och den flyttar sig om man buffar till den. Bebisen har fått ögonbryn. Naglarna är så långa att de täcker fingertopparna. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft. Det är först nu som bebisar växer olika och de genetiska skillnaderna börjar visa sig. Före vecka 20 är alla bebisar ungefär lika stora, nu kommer vissa bebisar bli långa och smala och andra kortare. Barnet har fått en egen dygnsrytm.

Du
Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna tycker att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram om du inte redan har fått det. Bäckenet börjar luckras upp och hos vissa kvinnor kan detta vara smärtsamt.

Så här känner jag
Min hud och mitt hår mår fantastiskt bra just nu! Håret växer så att det knakar och jag har knappt någon acne alls 🙂 Så här bra har inte huden varit sedan jag var gravid sist! Jag mår väldigt bra även om foglossningen fortfarande är besvärlig. Just nu håller svanken på att ta kol på mig och jag vågar inte lyfta Isadora alls längre, inte ens in i bilen så det får Victor göra eller så får jag ta av hennes skor så att hon kan klättra i själv. Bebisen rör sig allt mer därinne och till vår förtjusning får Victor känna sparkar varje dag 🙂

Så här känner Victor
De här veckorna när jag jobbar hemifrån så får Emma och jag ännu mer tid med varandra, vilket är en bonus i sig men jag får också mer tid att mysa med magen och bebis. Emma brukar säga till när bebisen vaknar och då brukar jag lyckas känna någon spark eller två, och den känslan är verkligen helt fantastisk! Ibland känns det som att jag lyckas få bebis att känna att jag rör vid magen eller smörjer in den, även om jag själv inte är helt säker ännu, och om Emma också brukar känna att den vaknar till. Det är väl naturligt att hon känner sig säker, tänker jag, eftersom hon känner hur bebisen rör sig inne i magen. Tänk när vi får mysa med den tillsammans båda två! På tal om magen så blir den verkligen jättehård framåt kvällen, och det får mig nästan att bli lite extra påmind att det faktiskt är på riktigt och inte en dröm – haha!

20151209-124502-45902008.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här