Tredje graviditeten

Gravidvecka 13 – bebis nr 2

Nu är jag i vecka 13, närmare bestämt vecka 12+4.

Bebis
Bebisen är 6,5 till 7,8 cm lång och väger 14 till 20 g. Bebisen är ungefär lika stor som en persika och växer snabbt. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade. Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Halsen är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu, men genom receptorer i huden som tar upp vibrationer. Bebisens öron kommer inte vara färdigutvecklade förrän i vecka 24.

Du
Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt och du kan eventuellt känna den övre delen av livmodern precis ovanför ditt blygdben. En del kvinnor känner illamående genom hela graviditeten, men för dom allra flesta har det upphört helt nu. Livmodern växer nu i jämn och märkbar takt. Många längtar efter att få se riktigt gravid ut och inte bara lite småtjock.

Så här känner jag
Jo tack, småtjock känner jag mig definitivt! Fast jag tycker att magen ibland har en sån där gravidrund form, men förra helgen när vi var och fotade så frågade jag Jair en sån där taskig fråga som var omöjlig att vara ärlig och svara ”rätt” på. Jag frågade om jag såg lite gravid ut eller om jag bara såg tjock ut. Jair sa att jag inte såg gravid ut än, så då svarade jag ”så jag är tjock då?”. Stackars Jair! Inte lätt! Han slingrade sig en stund tills jag gav mig. Haha! Jag längtar tills jag får en riktig gravidmage nu!

Det mesta av illamåendet är borta nu. Just nu är det tröttheten som är jobbigast. Jag är sååå trött hela tiden! Jag kan känna livmodern utan på magen när jag står upp – tror jag. Det är som en liten utfyllnad längst ner på magen och blir som ett litet ”gupp” när jag stryker handen längs magen.

20151005-171412-62052403.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.