Okategoriserade

Spara barnens barnbidrag

Nu behöver jag er hjälp! Vi (läs: jag) må vara bra på mycket när det kommer till ekonomi, men saker som aktier, sparkonton, fonder m.m. är bara en salig röra för mig. Min pappa däremot, han är en riktig guru, men nu bor han en bit härifrån och jag vill helst hålla honom i handen när jag tar några viktiga beslut gällande ekonomi haha! Därför ska jag försöka vara lite vuxen och ta reda på lite om sparande på egen hand tänkte jag. Hoppas ni vill hjälpa mig!

Jo, det är så här, vi sparar hela Lucas barnbidrag. Sen cirka ett år tillbaka har vi till och med sparat dubbelt med pengar varje månad eftersom vi använde hans barnbidrag när jag var mammaledig. Just nu sitter alla pengarna på ett av mina konton, helt enkelt för att jag inte vet var jag ska sätta dom.

När Lucas döptes så öppnade min mormor och morfar ett fondsparande åt Lucas på Handelsbanken, där tänkte jag sätta in hälften av pengarna som vi sparar. Men jag vet inte riktigt var jag ska sätta andra halvan…

På Nyhetsmorgon i mars tror jag det var, så var det en kille som pratade om bästa sättet att spara pengar till sina barn. Jag skrev upp vad han sa, men jag fattar ingenting av det jag har skrivit haha!!

Isk-konto låg skatt 0,3% som betalas varje år
Billig bred fond/Sverigefond

Är det nån som fattar detta? Hjälp mig i så fall? Var ska jag gå för att fixa detta och vad ska jag säga? Haha!! Jag vill gärna ha era tips och kloka råd!!

20151005-155658-57418275.jpg

61 Comments

 • Helene

  Hej! Gillar din blogg Personligen tycker jag att kan man spara barnbidraget varje månad, så behöver man inget barnbidrag. Ska vara inkomstbaserat som alla andra bidrag. Mvh Helene

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Tack, vad roligt att du gillar min blogg! Jag tror att dom flesta föräldrar sparar någon slant till sina barn och vi väljer att spara till vår son istället för att använda pengarna till annat kul som vi hade kunnat göra för pengarna. Allt är en prioriteringsfråga! Om man ska resonera så, så borde ingen som har råd att spara pengar få barnbidrag. Det kvittar vad man sparar till, man borde inte få barnbidrag eller något bidrag heller för den delen. Jag tycker det är bra om man kan försöka hålla nere sina egna kostnader så att man kan spara en slant till sina barn, det behöver inte vara hela barnbidraget, men en slant är guld värt när dom blir äldre. Men det är bara min åsikt. Alla tycker vi olika! Kram!

 • Ulrika

  Isk = investeringssparkonto, bra sparande om man vill att pengar ska växa på långsikt. Pengar som man vet att man inte behöver röra på några år.

  • Emma - På Smällen!

   Åh toppen tack!! Då är det precis ett sånt konto som jag vill ha hälften av pengarna på 🙂 Men är Sverigefond samma sak?

   Förresten, kan det vara värt att ha eget pensionsparande på ett investeringskonto också kanske?

   • Ulrika

    Sverigefond är en av massor av fonder du kan välja bland. Hör med din bank vilka fonder man ska välja.

    Absolut, jag tycker personligen att det är ett bra extra pensionssparande. Jag är inte världsbäst på sparande men vad jag har fått för information så ska det vara att bra sparande.
    Lucka till

   • J

    Det är kontoformen. Det finns massa olika typer av konton som man kan spara i och med det olika typer av avgifter (det är avgifterna bankerna tjänar på). ISK är bra om man placerar i fonder och aktier eftersom man skattar under tiden (rätt låg % också) ist för att de tar betalt i slutet på hela kakan. När det gäller barnsparande så brukar bankerna generellt sett vilja att man sätter in i en spec fond avsedd för barn men då är avgiften oftast mer och det är krångligare att ändra sparform under tidens gång ifall det skulle vara så. Indexfonder vet jag att en hel del brukar tipsa om (nu minns jag själv inte varför) men jag har placerat bägge mina barns sparande i fonden Avanza zero (lägsta avgifterna på marknaden vad jag fått höra vi Unga Aktiesparare) och lagt det i en kapitalförsäkring – trillar jag av pinnen får de det och om inte, ja då är det när de är myndiga. Det blev enklast för vår del. Intressanta kommentarer fö om ”barnbidraget”, vi väljer att spara till våra barn fastän vi faktiskt inte har några pengar att tala om och har varit hemma med äldsta i 2,5 år nu. Skinnade, javisst!! Är man ensamstående så förstår jag att det är tufft men i annat fall tycker jag det är en prioriteringsfråga. Jag har skaffat mina barn och lever för dem, då kan jag gott leva fattigt om jag vet att de kommer ha det bättre en dag än vad jag har haft. Men en anpassning hade väl kanske varit lämplig utefter förutsättningarna. Hoppas du blir något klokare! 🙂

    • Emma - På Smällen!

     Tack J! Precis det där med avanza zero och kapitalförsäkring sa pappa också! Det blir det helt enkelt 🙂 tack så himla mycket för tipsen!!!

 • My

  spara i ditt namn och inte i lucas. då får han allt när han fyller 18 år och det kanske inte är lämpligt. sparar du i ditt namn kan du styra över när han ska få pengarna. Boka en tid på banken!

  • Emma - På Smällen!

   Just det! Det har jag tänkt på faktiskt! Man vet ju aldrig hur ansvarig han är när han blir 18 och min plan är att han ska kunna ha det till en kontantinsats när han flyttar till eget. Självklart kan han använda det till annat också, men en del av pengarna vill jag nästan hålla fast i för att dom SKA gå till kontantinsats för det är inte alla som nånsin klarar av att spara till det. Här i Göteborg kostar ju ettorna strax under miljonen!

   • Angelica

    Hej!
    Spara oxå till min son Mio, vi sparar i en barnfond men under mitt namn. Så vi bestämmer när han får pengarna. Vill oxå att det ska gå till kontantinsats och inte till Stureplans barer 😛

   • Ann-Sofie

    Hej! Vi sparar oxå barnbidraget (och lever snålt under föräldrarledigheten) i ett kapitalsparkonto till våran dotter. I mitt å min mans namn så hon kan få pengar till bostad bla!

    • Emma - På Smällen!

     Bra!! Vad gör man inte för sina barns framtid! Dom har ju bara oss och vi bidrar ju väldigt mycket till vilka dom blir genom det vi erbjuder dom 🙂

 • malin nätynki

  Jag är oxå av den åaikten att har man råd att spara barnbidraget så ska man inte ha något. I den översta kommentaren skrev du att om man inte sparar så lägger man ändå pengarna på något kul och då är man inte i behov av ett bidrag. Sams bb går absolut inte till något kul utan till nödvändigheter som mat, blöjor, kläder. Vill man spara sp ska det vara sv ens egna pengar, alltså ens lön eller liknande. Så det borde vara inkomstbaserat, inte ges till alla så att vissa får sparat av skattebetalarnas pengar.

  • Emma - På Smällen!

   Fast om du pratar om skattebetalarnas pengar så är det ju faktiskt dom som tjänar mer som betalar mer. Så den jämförelsen tycker jag blir väldigt fel.

   Och när det kommer till vad barnbidraget går till så kan väl jag säga att barnbidraget egentligen går till blöjor, Lucas kläder, mat osv jag också. Jag behöver ju inte skriva att jag sparar barnbidraget om det blir så fel i folks ögon. Jag kunde ju lika gärna skrivit att jag sparar 1050 kr/mån till Lucas. Sparat pengar hade jag gjort oavsett om jag hade fått barnbidrag eller inte. Jag sparade till och med när jag var student och levde på existens minimum! Som sagt är det en prioriteringsfråga!!

 • Petra

  Vi sparar i kapitalförsäkring till Selma. Då sparar vi hennes barnbidrag plus lite till så hon ska få en så bra start i livet som möjligt. Vi valde kapitalförsäkring just att att hon ska slippa vinstskatt i framtiden. Istället dras en schablonskatt varje år. Vi har också låst hennes konto så hon bara får tillgång till det när hon är 20 år. Vi har tillgång till det innan om hon behöver pengar till något men hon kan inte basa över dom själv förens hon är 20 år. Vi tycker det är en bra ålder om man ska köpa bostad och att man är mer mogen. 🙂

 • Ems

  När man har sina fonder i ”Isk” så kan du välja vilka fonder, antingen själv eller genom din bank. Om du köper Sverigefonder så vet du ju att det är i Sverige. Finns även Europa, Japan mm. Det är bra att välja en marknad som du har koll på. Men om det är om X antal år så kan man vara mer ”vågad” för högre avkastning. Vinsten beskattas årligen, alltså inte imorgon du väljer att sälja med vinst/förlust.

  • Emma - På Smällen!

   Åh tack för förklaringen!! Nu förstår jag lite mer hur det fungerar 🙂 gissar också att ”imorgon” i sista meningen skulle varit ”dagen” – autocorrect?

 • Pernilla

  Hej Emma! Vill bara flika in gällande kommentarerna om att om man kan spara hela barnbidraget är man inte i behov av det. Kan väl tycka att det finns en poäng i att kanske inte alla borde få barnbidrag beroende på inkomst/behov precis vad gäller i princip alla andra bidrag, bidrag får man ju normalt sett om man har ett fastställt behov av det. MEN nu är det ju inte så vad gäller barnbidraget utan det enda som kvalificerar dig för detta bidrag är just att du har ett barn. Så jag tänker att begreppet bidrag egentligen är lite missvisande. Hur som helst så har ju våra politiker bestämt att det är så det ska vara och visst vore det hedervärt om alla höginkomsttagare eller liknande självmant tackade nej till detta bidrag eftersom de inte har samma behov av dessa pengar som exempelvis en ensamstående mamma som arbetar inom vården har. Men vi lever ju inte i en utopi och de flesta människor tar väl emot det som erbjuds eftersom man står sig själv närmast, och sparar exempelvis pengarna inför framtiden istället. Tycker man att detta är orättvist, vilket jag nog också håller med om, kan man ju kanske börja i rätt ände och försöka påverka våra politiker istället för att häva ur sig det riktat till en bloggare, i detta fallet Emma. Tror i och för sig inte att det var illa menat men det blev lite fel fokus kände jag.

  Emma, vi sparar till Julia på ett Investeringssparkonto på inrådan från vår bankkontakt, är precis som du totalt oinsatt i frågor gällande konton, fonder osv. men tänker att det är ett bättre sparande än ett vanligt sparkonto. Dessutom behöver vi inte engagera oss i att byta fonder, sälja aktier och liknande, perfekt för oss eftersom vi är rätt ointresserade av såna saker kram!

 • Nina B

  Är tanken att Lucas ska få ”alla” pengar när han blir 18, 20 eller har ni det som en konto som kan användas om han tex behöver en cykel när han är 10 år? Jag hade gärna sparat hela barnbidraget till sönerna medan mannen menar att de som sparar hela bb använder det under tiden.

  • Emma - På Smällen!

   Hej Nina! Jag hade tänkt dela upp allt vi sparar på två konton. Ett som går till honom där tanken är att merparten ska vara till lägenhet, men kanske även till utlandsstudier eller liknande. En livsinvestering i honom själv. Det andra kontot skulle jag vilja ha öppet så att vi kan ta av det om vi MÅSTE. Men inte till en cykel eller något ”billigt” utan till t.ex. körkort. Något som i 18-åldern faktiskt är rätt svårt att spara till. Jag fick mitt körkort av mamma och pappa för att jag inte började röka eller snusa men dom hade inte råd med det förrän jag var 20 år. Mina syskon har fortfarande inget körkort (men dom började röka och snusa), dom har helt enkelt inte råd med varken körkort eller bil.

 • Sanna

  Är det just sparande till boende du vill att han ska ha, så tycker jag att ni ska öppna ett HSB Bosparkonto. Det gjorde mina föräldrar när jag var liten, genom att spara pengar samlar du poäng och får köplats både till nybyggda hyreslägenheter och bostadsrätter (separata köer). Det kan vara guld värt om bostadsbristen håller i sig! Och pengarna måste du såklart inte använda till bara HSB utan de kan du ta ut när du vill via Swedbank.

  Nu har jag 20+ års kötid och en rejäl slant att utnyttja när det blir dags att köpa 🙂 f.ö tog jag själv över inbetalning dit så fort jag fick stadig inkomst så nu sparar jag i bra takt hehe.

  Värt att kolla upp 🙂 kram

 • M

  Hej Emma,
  Bra att du sparar, personligen tror jag att alla kan spara en tusenlapp imånaden.

  Det är läskigt vilken dålig koll många unga vuxna idag har på pengar. De spar mindre än andra generationer någonsin gjort och har mycket högre materiella krav. De vill resa, bo lyxigt, äta bra och lägga pengar på upplevelser – dessutom vill de jobba så lite som möjligt.

  Pengar är viktigt. Det är bara så. Pengar ger möjligheter och brist på pengar är en av de tråkigaste orsakerna till gräl i relationer så hur du än ser på pengar så går det inte att komma ifrån att det är lättare att ha dem än att inte ha dem.

  M

 • a

  Vi sparar i ISk med låg risk. Hela. Barnbidraget sparas i en framtidskapital med en långsiktig plan. Jag tycler också att barnbidraget ska vara inkomstbaserat. Men nu är det inte så och då får man bara försöka spara undan det om man kan.

 • Angelica

  Vi sparar i fonder (i vårt namn så att vi kan lämna över pengarna när skrutten är mogen nog, antagligen lite senare än 18 år 🙂 ) och i HSB bospar. Mina föräldrar sparade tack och lov i HSB bospar till mig, annars hade jag nog aldrig kunnat få ett förstahandskontrakt i Göteborg när jag flyttade hemifrån! I HSB bospar kan man välja om man vill ha på sparkonto eller fonder, det spelar ingen roll vilket man väljer, man samlar poäng ändå. Max bosparpoäng får man om man sparar 500 kr i månaden (så man behöver egentligen inte spara mer än så i bosparet per månad). Det man sparar i bosparet kan man när som helst ta ut (fast jag tror att man förlorar sina poäng då, inte säker), men det funkar ju även som en sparande till en framtida kontantinsats om det är det som man vill ha det till.

 • Lovisas

  Isk är själva ”miljön” som du sparar pengarna i, du kan ha både konton, fonder och aktier liggandes i den miljön. Bra att ni sparar till Lucas! Det är inte konstigt att du får kommentarer om att ni inte borde få barnbidrag om ni kan spara det, man står alltid sig själv närmast 😉 Även om vi har det bra ekonomiskt är jag ju lite avundsjuk på de som har det ännu bättre ekonomiskt, det är inget konstigt med det 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Tack för hjälpen!! Nä du har väl helt rätt, men jag blev ändå väldigt förvånad. Jag läser om att spara barnbidraget i var och varannan mamma tidning och såg det på Nyhetsmorgon också så det var en självklarhet för mig från början, även om vi hade det sjukt snålt i början när vi levde bara på min mammapenning.

 • Caroline

  Gå in på en bankbok prata med dem är mitt tips!

  Vi har ett ISK-spar Barn till vår son där vi också lägger in hans barnbidrag varje månad. Själva kontot står i hans namn men jag äger kontot så om vi skulle upptäcka att han inte var mogen att ta emot dessa pengar när han är 18 så kan vi vänta och det kändes bra för oss. Man vet ju aldrig hur deras liv ser ut när de blir äldre.

  Lycka till!

  Kram

 • Josefine

  utmärkt att ni sparar så mycket till er son. Vi sparar till våra 3 barn samma summa och våran ekonomi är inte den bästa så om man läser övrigas kommentarer så ska vi mer än väl ha rätt till barnbidrag i deras ögonen precis som jag tycker att alla är. Men pengarna går tillbax till dem och då är det i mina ögon samma sak. Jag ser det som att investera i deras framtid. Och vi kunde nu ge dottern ett förskotts utbetalning så hon likt alla andra 15 åringar kan ha ett fordon och körkort. Vilket gör att hon får känna sig som många andra av hennes vänner lite mer vuxen lite mer frihet.
  Vi sparar i aktier och fonder till barnen dock är det min man som sköter sånt då han är en hejare på att få pengarna att växa.
  Så gå till banken och boka en tid så får du nog dem bästa råden.

  • Emma - På Smällen!

   Håller helt och håller med dig Josefine! Det är inte säkert vi kommer ha råd med tex Lucas körkort i framtiden så vi sparar pengar nu och då finns dom där för såna saker som föräldrar kan behöva stötta med. Kram!!

 • Anna

  Tyvärr sticker det i folks ögon om man säger att man sparar barnbidraget så jag brukar säga att barnbidraget går till kläder/saker/aktiviteter och sen sparar vi 1050:- till varje barn 😉
  Håller med övriga om Isk som sparform, så länge de inte ändrar villkoren där också. Banken brukar ha rådgivare och alla jag har haft har jag faktiskt varit nöjd med. Vi har konto både i vårt namn och barnens namn, så har de fått småslantar insatta på sitt konto och jo jag vet att de får tillgång till det när de fyller 18 men då har det ju varit pengar som är tänkta att de ska använda. Vi har fått pengar till deras rum i present till exempel så då går det in på det kontot och vi kan ta ut pengar för att använda till de ändamål de är tänkta till

 • Agneta

  Vi har varit så ”elaka” att vi bundit sparandet tills våra barn är 23. Vi kan ju ändra det senare om vi vill men vi vill att de ska lära sig värdet av pengar först. Vi har en del av pengarna på ett framtidskonto vilket just nu kanske inte är så smart men vi vill försäkra oss om att det åtminstone finns en del pengar kvar om börsen rasar. Lite fegt men… Den där barnbidragsdebaten är så himla löjlig och skriker avundsjuka. Många som inte tycker sig ha råd röker, snusar, dricker alkohol, har bil i storstäder, åker utomlands m.m. Jag håller med alla som säger att det är en prioriteringsfråga.

  • Emma - På Smällen!

   Precis så tänker jag också. Vi har ingen bil till exempel, hade vi haft det så hade det varit mycket snålare för oss. Prioriteringsfråga!!

 • Vandana

  hej, tycker om va du har skrivet. Jag har en lilla dotter som är bara 6 månader men jag och min sambo redan har bröja spara för tiden går så fort.
  Vi båda tycker och invester just på guld köpa guld och fond så att deras framtid är mer trygre.

 • Frida

  Hejsan! Jag tycker att det är bra att du tar upp det och jag förstår inte alls varför man retar sig på att det går att spara barnbidraget? Det skulle väll vara om man är rik och skiter pengar som jag kan förstå varför det bidraget skulle reta gallfeber men är man en låg/ medelinkomsttagare så ser jag ingen anledning till att störa sig på det. Själv hade jag dålig ekonomi under småbarnsåren som ensamstående mamma så jag hade inte möjligheten att spara något vilket jag fann oerhört tråkigt. Idag när ekonomin är bättre känns det bra att kunna spara pengar och även kunna ge hela barnbidraget till min dotter som hon använder till att köpa kläder mm.

  Då kan jag istället störa mig på alla flerbarnstillägg som man får från Försäkringskassan, vem kom på den dåliga idéen att barn kostar olika mycket beroende på hur många du har? Jag kan förstå att det blir dyrare med nöjen/ klassresor mm men borde inte alla barn oavsett om de är flera eller mindre i hushållet få lika mycket? Oftast ärver även syskonen varandras kläder och leksaker. Även min dotter ärvde en stor del kläder och leksaker från kusiner / sysslingar / vänner mm men vi är alla av olika åsikt 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja precis! Fattar inte heller varför det retar upp så! Och ja flerbarnstillägg fattar jag inte heller, i så fall om det är tänkt att man måste bo större och har fler bilbarnstolar, men annars fattar jag inte.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.