Okategoriserade

Gravidvecka 11 – bebis nr 2

Bebis
Från och med nu är embryostadiet över och din bebis kallas nu för foster fram tills att den föds. Men jag kommer kalla bebisen för bebis för foster låter så opersonligt. Bebisen är nu lika stor som en lime, omkring 4,5 – 6 cm från huvud till rumpa. Nu utvecklas könsorganen, men det går inte se på ultraljud vilket kön bebisen har än. Alla viktiga organ har bildats, vilket enligt läkare redan nu minskar risken för missfall. Har du gjort ett ultraljud i vecka 11 som ser bra ut så kan du glömma allt som har med vecka 12 att göra, skönt va!? I slutet av den här veckan kommer barnet vara dubbelt så långt jämfört med förra veckan. Bebisens huvud är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Öronen fortsätter utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Hårstrån och naglar börjar utvecklas.

Du
Din ökade blodvolym kan göra att dina händer och fötter känns varmare. Du kan även få snabbare puls och ibland känna hjärtklappning, det är helt ofarligt. Du kan känna dig törstigare än normalt, kroppen behöver extra mycket vätska nu. I den här veckan har du oftast gått upp några kilon. Du kan inte känna bebisens rörelser ännu, men din livmoder har blivit så stor att den nästan fyller ditt bäcken. Lägg dig på rygg så kan du känna den precis ovanför blygdbenet.

Så här känner jag
Jag mår ILLA… Det kommer och går, oftast värst på kvällarna, men vissa dagar är det hemskt. Idag till exempel – KATASTROF! Idag spydde jag till och med lite för att det luktade prutt i badrummet (mitt eget fel dessutom…). Men illamåendet gör mig mindre orolig och i ärlighetens namn så påverkar det inte mig så där supermycket. Jag mår mest illa på bussar och bilar och hemma, men det går bra när jag är ute och när jag är på jobbet, även om jag blir hungrig. Matlusten är inte lika illa längre, det vore en överdrift att säga att den är tillbaka, men det spelar inte så stor roll vad jag äter längre. Det mesta slinker ner även om det är få saker som smakar riktigt gott. Jag är mycket törstigare, dricker som en kamel och kissar minst en gång per natt. Jag vet inte om jag har gått upp nåt än, jag för väga mig imorgon och se, men för 1 vecka sen så hade jag i alla fall inte gått upp nåt än. Det där med att känna livmodern tycker jag var svårt hela förra graviditeten också. Till och med när magen var stor och BM mätte symfus-mått och så, så tyckte jag att jag inte kände toppen på livmodern, så nej, jag känner ingenting den här gången heller.

20150921-220247-79367812.jpg

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.