Okategoriserade

Progesteronkräm mot kort lutealfas

Det är flera av er som har frågat om Progesteronkrämen jag använder så jag tänkte jag skulle berätta lite om den och det jag vet om den i ett inlägg.

Jag upptäckte ju när jag tempade med NaturalCycles att jag har en väldigt kort lutealfas (tiden mellan ägglossning och mens). Oftast inte mer än 8-10 dagar som längst. Och nu i juni fick jag reda på att problemet kan bero på låg progesteronhalt.

Det här händer i kroppen efter ägglossning
När ägget lossar och vandrar ner mot livmodern så blir en gulkropp kvar i äggstocken. Gulkroppens uppgift är att producera progesteron som reglerar förtjockningen av livmoderslemhinnan för att kunna ta emot och behålla ett ägg. Om ägget blir befruktat utsöndrar embryot hcG som signalerar till gulkroppen att fortsätta producera progesteron som håller kvar slemhinnan i livmodern och ger en miljö med många blodkärl där det befruktade ägget kan utvecklas. Blir ägget inte befruktat så kommer gulkroppen sluta producera progesteron och så fort progesteronnivåerna sjunker så kommer livmoderslemhinnan stötas ut.

Hur vet man att man har låg progesteronhalt?
Vissa kvinnor har alltså problem med låga progesteronnivåer och märker det genom korta lutealfaser. En sund lutealfas ska inte vara kortare än 10 dagar för då är det mycket svårare att bli gravid. Det ska finnas något test man kan göra för att ta reda på detta. Men det är också helt ofarligt att använda progesteronkräm även om man inte riktigt vet.

Vem kan använda krämen?
Inte bara kvinnor med kort lutealfas har nytta av progesteronkräm, även kvinnor med PMS, klimakteriebesvär, PCOS, infertilitet, missfall, endometrios, oregelbunden mens och riklig mens. Den kan användas av kvinnor i övergångsåldern som besväras av vallningar, nattsvettningar och sömnproblem.

Hur används krämen? Alltså var?
Krämen är för yttre bruk och smörjs in på områden med tunnare hud tex, insidan av armarna eller nacken. Krämen används morgon och kväll och dosering står på baksidan. Får man biverkningar beror det på att man har använt för lite så då är det bara att testa att öka dosen. Om man använder den för att motverka missfall pga problem med progesteronhalterna så räcker det att man använder den fram till vecka 12 då gulkroppen är helt avvecklad i en vanlig graviditet.

När i menscykeln ska man använda progesteronkrämen om man har kort lutealfas?

Använd krämen från ägglossningsdagen tills den dagen du får mens eller till graviditetsvecka 12.

10 Comments

 • Camilla 33 år och 10 barnsmamma som lever med lungsjuk man

  Den är jättebra,har använt den oxå 😀
  Även bra för humöret o hormonsvängningarna man kan få innan mens 😀
  Mvh Camilla

 • Erika- familjeliv, träning och inredning

  Inte visste jag att det fanns sån kräm receptfritt. När jag gjorde hormonbehandlingar så fick jag en kräm som man skulle spruta upp där nere (trevligt!). Men denna ska alltså funka direkt på huden? Jag är lite sugen på att testa Natural Cycles just för att få hjälp med att hitta äl, och inte för att förhindra graviditet. Får nog kolla upp produkten lite mer 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja, men din kräm kanske är starkare i så fall. Var det också progesteronkräm? Ja, men testa NC. För mig har det funkat väldigt bra 🙂 Hoppas du blir preggo snart då 🙂

 • E

  Även om jag alltid haft en lång lutealfas så har jag läst om flera med missed abortion som faktiskt blivit hjälpta av det här. Vet inte om det är att fostret får mer näring från start eller nåt? Eller att gulesäcken bli bättre kanske? Jag vet inte haha. Men jag har faktiskt skickat efter en tub jag med nu. Har ägglossning nästa vecka och visst börjar jag smörja då första dagen va? 🙂 Det skadar ju inte att testa tänker jag! Kram på dej

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det här ska hjälpa om missed abortion berodde på låg progesteronnivå. Det är svårt att veta om man har det, men ett symptom är kort lutealfas. Blir progesteronnivåerna för låga avslutas ju graviditeten. Vem vet, mitt MA kanske berodde på det..? Absolut värt att prova det i alla fall!!! Du ska börja smörja så fort ÄL har varit 🙂 kram!!

 • E

  Förresten så vet jag inte hur min lutealfas kommer att se ut nu efter ma’t heller! Sist nu hade jag faktiskt kortare men det var ju direkt efter missfallet så det kanske var därför.. :/

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.