Gravidvecka 21 – bebis nr 2

Bebis
Din lilla bebis har nu alla sina kroppsdelar på plats och är ungefär lika stor som banan (granatäpple enligt min andra app), 26 cm och väger 400 g. Bebisen tränar sina matsmältningsfunktioner, nu kan man se via ultraljud hur bebisen sväljer fostervatten. Bebisen kissar också i magen. Bebisen kan höra och reagera både på ljud och ljus. Denna vecka är också bebisen smaklökar på tungan färdigutvecklade. Bebisen kan suga på tummen. Bebisen kan röra sig fritt i fostervätskan och du känna sparkar högt upp i magen och långt nere vi blygdbenet.

Du
Du kan känna livmoder nära naveln. Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet som kan ge sura uppstötningar.

Så här känner jag
Jag känner bebisen sparka ofta i magen. Den här helgen har jag även märkt att bebisen har reagerat på när Lucas pratar. Han pratar ofta mycket och ganska högt hehe! Lucas har suttit mycket på mig under slutet på veckan så då har bebis sparkat i magen, det blir väl lite trångt därinne! Jag tycker att livmodern känns ovanför naveln, men jag har inte känt några sparkar högt upp än. Jag har gått upp totalt 1,1 kg enligt senaste vägningen så här är det inga 4,5-6,5 kg som det står på många ställen. I samma vecka med Lucas hade jag gått upp 2 kg. Jag känner av foglossningen lite, framförallt när jag har gått långt eller om jag går fort. Men det är inte alls besvärande än. Jag gick långt en gång i vecka 17 tror jag det var, då gjorde det ont efteråt, men nu har jag bara gått till bussen och då har det inte varit nån fara. Halsbrännan kommer och går, just ikväll känner jag ingenting. Tur det för jag är så förkyld så det hade varit jobbigt om jag hade haft halsbränna också.

20151129-223533-81333538.jpg

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Altenborg

  Åhh vad tiden går fort
  Såå roligt att få följa din vardag och även din graviditet

  Från vilken sida hittar du den här infon om barnet och mamman? Har försökt letat men hittar inte

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Hej! Jag har plockade ihop den från lite olika sidor när jag var gravid med Lucas. Så texten kommer mest från minbebis.com, 1177 och gravid & baby-appen.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här