Okategoriserade

Ge barnen vad som helst bara dom äter!

Jag tänkte berätta hur det ser ut hemma hos oss när vi äter. Ja, som ni vet så har vi ganska mycket problem med Lucas och mat. Jag har hela tiden varit ganska så chill när det gäller detta och tänkt att jag också var liten i maten hela min barndom. Jag har försökt titta på hur Lucas verkar må och tagit till mig råd som I Sverige svälter inte barn ihjäl och barn äter när dom är hungriga etc. Jag är väl medveten om att Lucas ligger under på kurvan, men att jag blir skitorolig och försöker tvinga i honom mat kommer bara ge Lucas mer press och han kommer blir ännu mera anti-mat. Därför har jag valt det att försöka ta det så lugnt som möjligt och inte försöka truga för mycket.

När vi var på vårdcentralen i torsdags så sa läkaren något som jag tyckte va väldigt väldigt skönt att höra som alla anti-socker-gluten-och-allt-vad-det-heter-mammor borde ta till sig. ”När barnen är sjuka, ge dom vad som helst bara dom äter, förutom godis!” Detta var ordagrant vad läkaren sa till mig. Det var en ganska ung läkare, kanske 30 år och det märktes att han förstod dagens-mamma-mat-ideal. När Lucas föddes var jag en av anti-socker-mammorna. Jag har aldrig läst på så mycket förpackningar i hela mitt liv som jag gjorde när Lucas föddes. Han fick bara naturliga råvaror och inte smaka på något med socker i innan Brasilien (då var han 9 månader). Jag var petnoga. I Brasilien så fick jag frågan om varför jag inte ville ge något med socker i och tillslut började jag fundera på när är det ok att ge något med socker i? Tillslut kom jag fram till att allt utom godis och läsk som är dom värsta bovarna för tänderna är ok om det är i små mängder.

Läkaren som vi träffade i torsdags sa något som jag aldrig har tänkt på innan men som är JÄTTEVIKTIGT att veta! Småbarn har långt ifrån så mycket skydd som vi vuxna har och när dom äter dåligt försätts deras kroppar i svält och då utsöndras svälthormoner. Detta går mycket mycket snabbare på barn och vuxna. När jag var gravid och fick blindtarmsinflammation och började spy så försattes min kropp i svält redan efter 6 timmar (dom hittade svälthormon i mitt urin). Så snåla inte på söta saker till barnen när dom är sjuka! Det är inte värt det, barnen behöver energin för att bli friska! Dom kommer inte fåm varken fetma eller diabetes om man inte överdriver konsumtionen!

IMG_2800.JPG

Vår matsituation hemma. Ipaden är bästa matkompisen här hemma 🙂 Då glömmer Lucas att han äter 😛

 

Efter att läkaren hade sagt detta till mig och eftersom Lucas inte har ätit nästan något på 2 veckor gick jag och köpte Tom & Jerry kex. Något som jag ALDRIG skulle köpt annars! Men när jag tänker efter så åt jag också Tom & Jerry kex när jag var liten och jag är fullt frisk och lider varken av diabetes eller fetma. Här ska inga barn svälta 🙂

12 Comments

 • Annika - drömmen om 11 barn [med julkalender]

  Får man bli glad över ett sånt här inlägg? Jag väljer att bli det <3 <3 <3
  Nu är vi väldigt skonade från sjuka barn, men ibland händer det även oss. Några har haft förmågan att vara sjuk i omgångar som små, där t.ex. Jonathan. Han satt skumgummi i halsen o vi hade problem LÄNGE med honom… sen var det öroninflammation efter öroninflammation (operation kom på tal tidigt!). Aptiten var ju inte prio hos honom.

  Han fick vad han fick. Ja, nån gång syntes till o med i min blogg att han fick mariekex och oboy. Oboyen drack han i nappflaska. FY VILKEN HEMSK MAMMA JAG VAR!! Folk var ju inte direkt sena med att påtala vilken fullkomlig IDIOT jag var 😉
  Men ja… jag har fortsatt så. Är barnen sjuka så är dom det. Hur lätt är det att mata ungarna med köttgrytor och stek/potatis om de är sjuka? Sånt smakar ju inte alltför gott när man själv är sjuk heller, då smaklökarna är bortblåsta 😉

  Skönt att läsa det här – och slippa känna den där känslan av att vara kass som förälder när ungarna får äta socker istället för att gå på svält <3

 • Linn

  Känner igen allt matstrul ni har med Lucas, har precis likadant med min, jämnåriga, son. Ibland äter han bra själv men då hösten har bestått av mer eller mindre konstant VABbande så har aptiten varit kayastrof. Ända hoppet att få i honom något ibland är att sätta honom framför tv’n. Är så dubbelt det där, tycker ju att det är så viktigt att han får i sig mat samtidigt som jag vet att det inte är optimalt att ta till tv’n när hsnvägrar. Vill ju inte att det ska bli en vana heller.

  Hur som helst, skönt att läsa att fler har liknande mat bekymmer. Är så oroande när han inte äter men det verkar ju vara fler med samma problem o då är det ju säkert normalt.

  Tack för inlägget!

 • Niki

  Jag är en sån mamma som tar till mig av ALLT som man ska och inte ska göra. Problemet med det är att ida finns starka åsikter om precis allt. För mkt tillgänglig information vilket gör det omöjligt att följa allt utan att bli knäpp, som jag många gånger blir. Ofta kan jag inte njuta av att vara mamma pga detta, allt detta googlande, vad bvc säger och tandläkaren. Det blir så strikt, inte bara med maten. Jag känner ibland att jag inte kan skilja på min egen modersinstinkt och på vad jag googlat fram. Vilket gör föräldraskapet bra mkt svårare än vad det redan är. Äter min dotter dåligt en måltid blir matsituationen dålig pga jag stressar upp mig av att hon ätit dåligt, men herregud hon kanske har ont i halsen, mår illa, inte har aptit, inte gillade maten eller inte var hungrig trots att hon bör vara hungrig, vad vet jag?! Hon kan ju ännu inte tala om detta för mig. Trots att jag vet det här så blir det jobbigt. Jag vill inte ge välling bara för att hon åt dåligt en måltid, välling som inte är så bra? Eller? Jag får panik när hon denna vecka ätit pepparkakor flera dagar pga olika luciafiranden. Jag kunde inte slappna av och njuta av hennes första pepparkaksbak någonsin idag för att hon ville äta upp allt. Osv osv osv… Vi ska inte tala om första årets googlande om allt möjligt. Vad gjorde våra föräldrar utan all denna info tillgänglig? Det gick nog ganska bra ändå, och de njöt nog mer än vad vi gör idag..

  • Anette

   Jag känner igen mig i det du skriver, jag var nervös som fanken i början med min son och mådde inte alls tipptopp. Men sen fick jag rådet av både min egen mamma och BVC sköterskan att bara lyssna till mig själv och göra det som passar mig/mitt barn. Sen dess har det blandats burkmat med hemlagad, välling har getts till frukost och kvällsmat pga av dåligt med tid för annat och godis/dricka/saft äter vi antingen som fredagsmys eller lördagsgodis. Nu är min son 3 år och han mår bra, det enda ”bekymret” är att han är lite för smal så nu försöker vi få honom att gå upp lite i vikt.

 • det Marie Alvas mamma

  Bra inlägg! Jag känner igen mig precis i det du skriver. Vi har också träffat en läkare som sa att vi skulle ge Alva det hon ville ha när hon var sjuk. Så hon åt bara piggelin isglass ett par dagar. Vi får ofta ta till tv eller någon film på Youtube när hon ska äta. Skönt att läsa att man inte är ensam om detta.

 • A

  Hör har vi en so generellt inte äter bra även när hon är frisk. Rastlös vid matbordet och vill bara ner o leka. Sång efter sång kan uppella dn kort stund sen får man ge någon bok sen en leksak osv men ändå så äter hon knappt en portion. Men ibland då går det. Men detta är väldigt jobbigt tycker jag för nu på senaste har det varit så nästan varje måltid. Vi testade med iPad men det blev värre då öppnade hon i te alls minnen men satt ändå kvar i stolen.

 • Siranee - Thaimorsan.nu

  Jag är inte alls en gluten/socker-morsa. Tilda kom in på en vällingperiod o vägrade mat. Jag tänkte att vi kanske introducerade mat för tidigt och hon fick ju äta å geggade som hon ville. Så vid middagar välter hon bara tallriken och säger ”färdig” å sen ”bada”. Nu går det bra att mata i henne frukost men annars inte. Hon får iaf smaka på allting förutom lösgodis. Tom & Jerry kex gillar hon i perioder.

 • Anita

  TACK TACK TACK Emma. Jag kör en ”så har vi alltid gjort” stil. Min dotter (19 månader) får äta det mesta. Fikar jag får hon också lite av en bulle. Äter jag inte sånt frågor hon inte heller. Men folk i min omgivning är snabba på kommentera detta. När hon var sjuk och inte hade ätit på flera dygn, ja då så fick hon faktiskt chips och vätskeersättning (kul kombination) och detta i samråd med 1177. Min regel är ”lagom är bäst”. Det jag är sträng med är dock maten först (då hon äter mat utan större bekymmer).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.