Träning,  Viktnedgång

Går inte ner vikt av amning

Många tror att kilona bara ska rinna av en när man ammar. Jag har fått ganska många kommentarer om det genom åren, men det är verkligen inte så för alla. Jag är en av dom som inte går ner i vikt av amning, utan snarare har en benägenhet att gå upp i vikt.

Jag skriver inte det här inlägget för att hetsa eller för att beklaga mig, utan för att belysa att det även är normalt att inte gå ner i vikt av att amma. Det är nämligen fel att ammande kvinnor per automatik gör åt fler kalorier bara för att dom ammar, det är individuellt. Teoretiskt sätt borde ammande kvinnor göra av med ca 500 kalorier extra om dagen, men detta är omdiskuterat då man också sett att kroppen anpassar sig genom att minska den basala ämnesomsättningen. Jag hade ingen aning om detta utan har alltid trott och fått höra från andra ”som kan” att jag gör fel.

När jag fick Lucas trodde jag att jag ”sabbat” min ämnesomsättning genom att äta för mycket godis, men från en PT fick jag höra att problemet var att jag svultit mig själv, vilket jag inte alls känner igen mig i. När jag fick Isadora var jag skitnoga både under graviditeten och tiden efter med att inte äta onyttigt, men ändå gick jag inte ner i vikt när jag ammade och började till och med gå upp igen innan jag kom igång med träningen. Nu när jag fick William hände exakt samma sak, jag gick ner två tredjedelar av det jag hade gått upp och sen började jag gå upp i vikt igen, trots att jag började träna när han var en vecka gammal. Nu är han 3,5 månad gammal och jag har bara gått ner det där kilot som jag gick upp igen när han var nyfödd. Jag är alltså kvar på ruta noll om man vill uttrycka sig pessimistiskt, men det tänker inte jag göra, för jag vet vad min icke-exisisterand viktnedgång beror på – hormoner!

Det är hormoner som gör att min kropp håller kvar alla kilon och det spelar egentligen ingen roll hur hårt jag tränar eller vilket kostprogram jag följer, för det är som att försöka springa uppför ett stup. Däremot är det hälsosamt att träna och aldrig fel att bygga muskler, det kommer jag ha igen senare. Jag är aktiv, tränar och promenerar cirka 3 – 5 dagar i veckan, ibland flera gånger per dag, men efter att ha läst på lite om det här med hormoner så har jag faktiskt valt att köra kortare träningspass då det kan vara mer effektiv när man ammar. Om ni är intresserade av att veta mer om detta så står det väldigt bra om det HÄR! Jag räknar inte med några resultat alls förrän jag har slutat helamma (vid 6 månader), det är då som min kropp brukar svara på träning, åtminstone var det så med både Lucas och Isadora.

Jag tycker det känns skönt att veta varför jag inte går ner i vikt ”som alla andra” och det är därför jag skriver det här inlägget. Jag vet att det finns många andra som gått runt med samma funderingar som mig och känt sig onormala när andra ska berätta om hur amning gör susen för viktnedgången. Nej, nej, så är det verkligen inte för alla… Livet är orättvist. Däremot kommer förbränningen igång förr eller senare och har man då hunnit bygga lite muskler så förbränner dom även när man inte tränar. Jag kan varmt tipsa om Sandra Fribergs hemmaträningspass som finns på YouTube. Jag har kört på med hennes miniband- och hantelpass ända sedan en av er läsare tipsade. Jag älskar det! Det är verkligen en frihet att kunna träna hemma och kul när barnen kan haka på också 🙂 Jag använder dessa minibands (annonslänk) som passar perfekt till passen då dom har tre olika motstånd.

8 Comments

 • Fredrika

  Var precis samma för mig! Hade jättesvårt för att gå upp i vikt under graviditeterna, men direkt efteråt kom det snabbt ikapp mig! Helt sjukt egentligen, skönt höra man inte är ensam!

 • M

  Jag har mått väldigt dåligt alla mina graviditeter och gick ner mina ”gravidkilon” direkt efter efter förlossningarna (fast förlorade mycket muskler under graviditeterna när jag var sängliggande). Däremot gick jag upp under amningen sen. Pga att jag har diabetes så märkte man hur mycket energi som försvann under amning och man fick äta så mycket mer för att vara stabil och må bra. Kroppen gör lite som den vill. Det är inte alltid man kan påverka det utan man får som sagt kämpa mer efter amningen.

 • Gittan

  Jag har gått ner fort i början för att sedan stanna av lite. Med ettan och tvåan gick jag ner fortare än nu med trean. Nu är han nio månader och jag är tillbax på ”startvikt” sedan någon månad. Ammar fortfarande några gånger per natt. Har tyvärr inte lyckats få till någon direkt träning mer än promenader. Men de där träningen på youtube ska jag verkligen kolla upp 👍🏼😊

  • Gittan

   Kan även tillägga att jag gått upp 23-25 kg varje graviditet 😅 Enligt barnmorskan helt på grund av hur min kropp reagerar på hormonerna då jag ätit sunt och rört på mig hela graviditeten.

  • Emma

   Jag har gått på gym fram tills för 2 veckor sedan. Jag tränade 6.30 på morgonen så det var inte mer än jag och 5 andra på passet så jag tyckte det var okej, men nu när hemmaträningen funkade lika bra så tyckte jag det kändes bättre att följa restriktionerna och skippa gymmet helt tills vidare.

 • Malin

  Det var samma för mig! Till och med när jag var gravid med trean så sa en del att det skulle rinna av mig. Det har aldrig gjort det tidigare, sa jag. Jo, men det gör det denna gången, sa en. Haha, som att jag inte visste hur min kropp fungerar.

 • Sofia

  Här är en till med samma ”problem”! Så länge jag ammar rör sig inte vikten alls! Med trean gick jag tom upp två kilo sista månaden innan vi slutade amma. Precis som fler skriver får man ju ofta höra att”du kommer gå ner allt när du ammar”, men nix, funkar inte på mig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.