Krossade jultraditioner

Det är ju som sagt konstiga tider just nu och den psykiska folkhälsan har försämrats i takt med covid-19. Många oroar sig för att bli sjuka eller är hemma isolerade pga restriktionerna. Jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det hade varit att bo i något av dom länderna som stängt ner totalt. Min syster bor i Grekland och där får dom bara vara ute en timme per dag, så jobbigt! Eller om jag inte hade haft min familj och levt ensam… Jag lider verkligen med alla gamla som lever ensamma i dessa tider.

Denna veckan kommer Folkhälsomyndigheten med restriktionerna som kommer gälla över jul. Tror ni att det kommer bli någon upplättning av restriktionerna över jul? Jag tror att det kommer fortsätta vara hyfsat strikt, men istället för max 8 personer vid en tillställning så kan jag tycka att det vore lämpligare att ha max antal hushåll som får fira tillsammans. Jag menar, om en person i ett hushåll är smittad så är ju resten troligtvis smittade också och vad hjälper det då att man får vara max 8 personer?

Hur känner ni inför jul detta året? Jag läste en tråd på Facebook där flera kände noll julkänsla och var riktigt ledsna över detta årets julfirande trots att restriktionerna inte ens kommit ännu. Jag känner inte alls igen mig, men det kanske beror på att min familj inte har några jultraditioner än. Vi hade det när jag var liten, men pga olika omständigheter i familjen, så har vi inte kommit till rätta med någon mysig jultradition, inget år har varit det andra likt. Ett år bestämde vi oss till och med för att skita i det och åkte till Egypten och “firade” med att inte fira. Förra året var faktiskt första “riktiga” julen för mig på många många år. Då fick barnen en sån där jul som jag alltid önskat att dom skulle få uppleva 🙂 Det hade jag gärna gjort om i år! Men jag känner ingen sorg över krossade traditioner, denna julen känns precis som vanligt för oss…

Relaterade Inlägg

7 Kommentarer

 1. M

  Jag skulle inte tro att nya restriktioner skulle förändra läget för våra julplaner. Vi brukar dela upp ändå så att vi inte ses så många åt gången men firar flera dagar 😂. Sen dessutom så har de flesta vi ska fira med redan haft covid eller ligger i det just nu, troligtvis även jag och maken. Så då är man ju ändå skyddad över jul iaf.

  Svara
 2. Johanna

  Vi har sedan barnen föddes firat med mormor och min bror. Då de ej bor i närheten av oss kan vi kanske inte fira i hop och då blir bara vi. Som vilken dag som helst de känns ledsamt

  Svara
 3. Anna

  Vi brukar ha hela familjen hos oss (farföräldrarna, morföräldrar, barnens farbröder, alla bor nära). I år är det bara vi. Jag tror det är så de flesta tänker göra. Jag tycker såklart det är jättetrist men vi ser ingen annan lösning.

  Svara
 4. Gittan

  Att lätta på restriktionerna bara för att det är jul känns bara så dumt enligt mig. Det är ju knappast så att smittspridningen kommer göra ett uppehåll 😩 Tycker var och en får tänka sig för noga om man ska fira som vanligt eller ej för har man otur kanske det blir sista julen för någon av ens nära.

  För oss blir de helt annorlunda firande än vi brukar. Jag är både besviken och ledsen över situationen men accepterar den då jag inte vill att denna jul ska bli den sista.

  Svara
 5. Em

  Kan du inte berätta lite mer om hur ni ska fira jul? Hur ser dagen ut, ska ni äta traditionell julmat, hur tänker ni kring julklappar osv? Jag har tyvärr väldigt lite julkänsla i år men försöker hitta den så gott det går.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här