Föda bebis i hallen?

Idag har jag jobbat hela dagen med att packa chokladkartonger som ska ut till alla kunder och samtidigt så har jag lyssnat på podden Vattnet går där Nina Campioni är programledare. Jag känner mig aspepp inför förlossningen och det känns både kul och förberedande att lyssna på en podd om just förlossningar. Ett avsnitt som berörde mig lite extra mycket är avsnitt 3 som handlar om Emma som födde i hallen. Jag kan verkligen se framför mig att det där är jag.. Haha! Inför den här förlossningen kommer jag läsa på om vad man ska göra om man inte hinner in till förlossningen. Såklart ska jag göra allt jag kan för att inte hamna i den situationen, men om det nu skulle hända så vill jag vara lite förberedd.

Min förlossning med Lucas var ju en så kallad störtförlossning. Jag födde honom på 4 timmar aktiv förlossning och andra förlossningen brukar ju gå dubbelt så snabbt som första. Och med aktiv förlossning räknar jag så som sjukvården gör, från 4 cm öppen tills bebis är ute. En förlossning på 2 timmar kan ju låta som gott om tid att ta sig till sjukhuset, men problemet med förlossningar som går snabbt är ju att det blir så intensivt så att ta sig en sträcka på 15 m kan ta 40 min (så var det för Emma i avsnitt 3 av Vattnet går). Jag minns att jag inte kunde vända mig i sängen under min förlossning. Barnmorskan ville jag skulle ligga på sidan för Lucas hjärtljud, men jag kunde inte. Jag låg där jag låg och kunde inget göra åt saken. Jag förundras varje gång jag hör folk som har rest sig från sängen under krystskedet. Min bästa barnmorska som jag hade på gynavdelningen har uppmanat mig att åka in på första värken så jag tänkte att jag skulle ta upp det med min barnmorska på MVC. Jag vill gärna att hon skriver det i min journal och så skulle jag gärna vilja att jag och Jair får lite förberedande information om förlossningen skulle ske hemma.

Förresten, är det nån som vet nån bra bok eller hemsida man kan läsa om snabba förlossningar och vad som händer om bebis föds hemma eller typ i bilen? Vad ska man göra osv….

  

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Mia

  Min första tog 19 timmar, den andra 3,5! Vi hann precis in och vi körde fort kan jag säga! Jag fick veta efteråt att man kan be om poliseskort när det blir så. Jag trodde ett tag att han skulle komma i bilen, han kom 25 min efter att vi kommit in.

  Svara
 2. Emelie

  Min första förlossning var 4 timmar från första värken jag kände av hemma till hon var ute. Andra 2 h 20 min från första värk tills hon var ute. Vi åkte in på en ggn jag fick känningar. Som tur var hade farmor och farfar redan kommit över för att titta på ngt i vår trädgård så vi slapp vänta på barnvakt när jag började känna av värkarna. Då hade det blivit ännu stressigare! Nu väntar jag nr 3… Kanske också ska förbereda mig för en bilförlossning 😛

  Svara
 3. Lin

  Fyra timmar på första här också. Inkl 12 minuter krystningsarbete. Jag är dock inte gravid igen, men ska bli intressant att få läsa tips om vad man gör om bebisen vill ut i hallen!

  Svara
 4. Pilla

  Första förlossningen var 13 Tim ungefär. Andra ca 4 1/2 tim. Blir intressant hur det blir denna gången. Är lite nervös över all logistik runt omkring barnen och barnvakt. Min BM sa till mig att vara på tå när det sätter igång eftersom det kan gå fort.

  Svara
 5. Petra

  Min första förlossning gick också jättefort. Vattnet gick och då drog det igång på allvar och vi åkte in. 7 mil till sjukhuset och väl framme fullt öppen och det tryckte på. 30 minuter senare var han ute. Är jättenervös inför nästa förlossning då vi nu väntar två. Har de inte kommit innan v. 38 så sätter de igång mig och då är jag iaf. på sjukhuset redan, men kommer de tidigare kan det gå hur som helst som det känns nu. Jättejobbigt!

  Svara
 6. Emma

  Vilket sammanträffande att du skriver om detta nu. Min bästa kompis födde sin pojke i hallen för en vecka sedan!! Men allt gick bra. Mamma och bebis mår bra 🙂

  Svara
 7. Zarah

  Ja be din bm skriva om det i journalen, och du kan även säga det till förlossningen om du ringer in innan du åker in (här måste man ringa till dom innan man kommer in så de är beredda på att man kommer).
  Jag var orolig för snabb förlossning inför andra gången, så min bm skrev det i min journal och snabbt gick det ju sen. Nu inför trean så skrev hon in det redan vid inskrivningen och vi kommer prata mer om det under kommande besök. Känns skönt när man blir tagen på allvar.

  Svara
 8. Marie Alvas mamma

  Min förlossning gick också väldigt fort. Så här i efterhand hade man ju önskat att man fått info om hur man skulle gjort om man inte han in. Läste i en tidning om en pappa som förlöst sitt barn i bilen med assistans av en ambulanssjuksköterska som var med i telefonen via högtalare. Det tyckte jag verkade vettigt i det läget, men beror ju så klart på hur situationen blir.

  Svara
 9. Jossan

  Dela gärna med dig av allt du hittar! Jag har också funderat mycket på det där, är inte gravid just nu men riktigt sugen på en tvåa. Min första förlossning tog 8 timmar från 3 cm öppen till 4 cm öppen men sen från 4 cm-bebis var ute tog bara 48 min! Är därför orolig att en eventuell framtida förlossning kommer gå riktigt fort och att vi inte skulle hinna in….

  Svara
 10. Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

  Robins förlossning tog också runt 4 timmar, så jag var också lite orolig när det började närma sig för andra förlossningen. Nu har vi iofs bara 5 minuter till sjukhuset härifrån men när jag kände att det var “the real deal” så åkte vi så fort barnvakterna kommit. Sen när vi var framme och dom kollat hur mycket öppen jag var (4 cm) så stannade värkarbetet av. Sen tog dom hål på hinnan så vattnet gick, tog det 1 timme tills hon var ute. Så jag är glad att vattnet inte gick hemma… Nu vill jag såklart inte göra dig orolig. Men jag tror att det kommer gå bra oavsett vart bebis föds. Men din orolighet känner jag igen så väl.
  Kram

  Svara
 11. Erika Gripenstam

  Det där kanske jag också ska ta upp med min BM så att det faktiskt står i journalen. När jag ringde in med mitt första barn så gjorde det inte speciellt ont så jag överdrev och då gick det med på att jag kom in på kontroll men skulle vara beredd på att åka hem igen. På kontrollen gick vattnet och med det kom smärtan. 1 1/2 timme senare är hon född.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här