Brasilien

Bra med Brasilien – barnuppfostran

Kulturkrockar finns nästan mellan alla nationaliteter i mindre eller större skala. Jag har skrivit en del om saker jag inte gillar. Nu ska jag fokusera på saker som jag gillar. Det finns såklart en del grejer som är riktigt bra när det gäller barnuppfostran som jag vill att vi ska ta med hem till Sverige. Det här inlägget kommer handla om barnuppfostran.

 

Hela familjen uppfostrar – Här för hela familjen vara med och uppfostra. Stora syskon hjälper också till att sätta gränser för dom mindre barnen. Jag tycker det är helt rätt. Mamma och pappa har ju inte ögon i nacken så om Lucas gör nåt fel när vi inte ser är det bra att Bruna säger till honom. Jag menar inte att storasyskonen ska agera barnvakt, bara att det är bra att dom mindre lyssnar på dom större. Jag har sett att det funkar mycket bra i Jairs familj. För även när Jairs systerson bodde här och var en trotsig tonåring så fick Jairs mamma uppbackning av resten av familjen.

 

Mamma är respekterad – Här är mamma respekterad, mer än i Sverige. Det blir inte den typen av diskussioner som jag är van vid i Sverige, för säger mamma Nej här så är det Nej som gäller. Det blir inga frågor om Varför. Första gången jag skulle sova här fick vi inte sova i samma säng trodde Jair. Han frågade inte ens och jag bad honom om och om igen att fråga Varför. Jag skulle nämligen få dela säng med Jairs syster. Jag kände inte henne, jag tyckte det var jättejobbigt. Men på kvällen så smög Jairs syster ut och Jair smög in och efter det sa Jairs mamma aldrig nåt mer om det. Men om hon hade sagt Nej så hade Jair aldrig vågat sova i samma säng som mig 🙂 Haha!

 

Kommer du eller din partner från ett annat land? Känner ni igen er med kulturkrockar? Berätta gärna om skillnader som ni har upplevt!

 

Här är jag och svärmor för 3 år sen när vi var här sist:

DSCF0966

 

Svärmor ställer inte upp på bild så ofta så man får ta vara på dom bilderna man har 🙂

3 Comments

  • Carola L

    Fast så är det hos oss med att alla hjälper till att fostra barnen. Vi är helsvenskar i en massa generationer (har inte ens hittat en finne i släkten bakåt). Däremot är inte ett nej alltid ett nej. Kan barnen argumentera för sin sak så kan jag ändra mig. Ibland är iallafall jag snabb på att säga nej 😉 utan att tänka igenom det.

    • Emma - På Smällen!

      Samma här! Min mamma uppfostrade mig med att ett nej inte alltid är ett nej. Om jag kunde argumentera ändrade hon sig. Men med mina syskon svarade hon bara därför när dom frågade varför, men det var för att dom aldrig gav sig. Jag lyssnade och förstod min mammas argument, precis som hon gjorde med mig 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.