Leva och bo i Brasilien

Jag fick precis en fråga från en ny läsare som jag tänkte svara på i ett inlägg. Här kommer frågan:

Hej ny läsare på din blogg:) roligt att läsa om din resa i Brasilien! Här inte hunnit läsa jättemycket än så undrar om ni bott i Brasilien en längre tid? Hur är det att bo där med små barn? Och vilket föredrar du bo i Brasilien eller Sverige?:) är gift och har barn med en brasse;)

Svar: Åh vad kul att du har hittat hit och också har en brasse och brassebarn 🙂 Ja, nu har vi varit här i 3 månader, men när Lucas var 9 månader åkte vi hit och stannade i 7 månader. Vi hade faktiskt planerat att jag skulle prova att söka jobb då, men när vi kom hit så kände jag ganska snabbt att jag inte ville bo här. Jag har alltid älskat Brasilien och innan jag fick barn så drömde jag att bo här. Jag var här i totalt ett år och började faktiskt söka jobb men pga finanskrisen var det svårt att få jobb. När jag fick barn ändrades allt och jag ville inte längre bo här.

Det är inte alls säkert att det är samma för alla andra som för mig, men det som gör att jag inte vill bo här är flera saker. En av dom viktigaste sakerna är att kommunala skolan är såpass dålig så att man måste betala för privatskola om man vill att ens barn ska ha en chans att kunna plugga på högskola/universitet senare i livet. Tätt efter detta kommer dom stora problemen med sjukvården, man bör ha en ”Plano de saúde” (sjukförsäkring) om man blir sjuk för annars kan man aldrig vara helt säker på att man kommer få vård. Vi känner flera som står i såpass långa köer för enkla åkommor att dom skulle kunna dö innan dom får vård 🙁 Dessa två saker är dyrt, t.ex. så ligger en bra privatskola ligger på cirka 2000 kr/månad. I Sverige är skola, sjukvård och tandvård gratis och det tycker jag känns tryggt. Visst vi betalar skatt men brassarna betalar lika mycket men får inget av detta ändå.

Förutom detta så är brassarnas löner betydligt lägre än våra. När jag var nyexad ingenjör och ville börja jobba i Brasilien frågade jag några brasilianska ingenjörskompisar vad dom tjänade. Det visade sig att dom tjänade mindre än den svenska rekommenderade minimilönen för nyexade ingenjörer trots att dom var mer erfarna än vad jag var. Detta var i São Paulo och det som var nästan värst med detta var att det är dyrare att bo i São Paulo än i Göteborg. Jag skulle alltså tjäna mindre, ha färre semesterdagar och dessutom betala ett dyrare boende.

Andra saker som också får mig att hellre vilja bo kvar i Sverige är våldet, korruptionen, polisstrejkerna och den allmänna oordningen i landet. Detta kan säkert vara både bättre eller sämre beroende på var man bor, men detta är min uppfattning av mina år här i Salvador.

Min största anledningen till att jag inte vill bo här är för att jag skulle få nöja mig med en sämre levnadsstandard, färre eller inga resor, ingen mammaledighet eller semesterdagar och halva min lön eller mer skulle gå till barnens privatskola och familjens sjukförsäkring. Om vi hade varit rika eller fått hjälp med vår ekonomi från rika svärföräldrar så kanske situationen hade varit annorlunda, men så här ser vår situation ut. Förlåt om jag låter negativ, men jag vill svara ärligt även svaret är trist. Om ni funderar på att flytta ner hit så är mitt råd att åka ner hit och stanna en period, kolla efter jobb, kolla upp privatskola, sjukförsäkring etc och se hur det känns innan ni flyttar.

Bruna (Jairs brorsdotter) 5 år

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

  • Emma - På Smällen!

   Ja precis 🙂 Vi har det bra i Sveriges et är tryggt här och vi har råd att göra resor och massor av annat. Jag åker gärna på långresor till Brasilien flera gånger 🙂 Och vem vet, nån gång i framtiden kanske vi gör ett utbytesår i Brasilien via jobbet eller nåt sånt 🙂

   Svara
 1. Jessica

  Tack för ditt svar? ja är precis så som jag känner! Känns som man lämnar tryggheten som man har här hemma. Men min man har vissa perioder när han verkligen längtar tillbaka. Just nu är en sån period och jag förstår honom att det är tufft ibland. Just nu är det för pressen att fixa svenskt körkort förstår att det känns piss för honom att börja om från början han som haft körkort i så många år och till och med kört yrkestrafik i USA. Sen blir det en dipp varje år denna årstid pga kyla och mörker trotts att han nyss varit i Brasilien ett par veckor?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Varsågod! Ett tips är att alltid försöka åka nånstans varmt på vintern för jag märker att Jair också blir deppig den här tiden varje år. Han brukar hålla ut med mörker och kyla oktober – mitten på december och sen kraschar han. Han vill inte flytta tillbaka till Brasilien men han blir deppig, likgiltig och sur och det gör att vi bråkar mycket i dom perioderna. Jag tror att Jair är i behov av sol och ljus och därför bestämde vi att försöka avvara sommarresorna till fördel för en vinterresa istället. Bra att han just varit i Brasilien, men det kanske också är lite anledningen till att han blev sugen på att flytta tillbaka? Jag förstår verkligen att det är jobbigt att börja om med körkort, det är typ min värsta mardröm. Jag kommer aldrig glömma pressen och stressen vid uppkörningen, fy farao, det vill jag ALDRIG göra om igen!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här