Bor hemma tills man gifter sig

I Brasilien är det billigt med mat, men det är dyrt med uppehälle. Hyra, el och vatten är sådant som är dyrt och det tror jag är en bidragande orsak till att fler brassar bor hemma länge. Brassarna bor hemma hos mamma och pappa mycket längre än vad vi européer gör. Faktum är att traditionellt sett så bor brassarna hemma ända tills dom gifter sig. Det spelar ingen roll om man har det gott ställt eller om man är fattig. När jag kom hit första gången så blev jag god vän med en tjej som har det riktigt bra ställt. Hon var 30 år och väntade tappert på att få gifta sig för att kunna flytta hemifrån! Hennes väntan led redan mot sitt slut för hon och hennes fästman skulle gifta sig inom kort.

Jag har faktiskt bara träffat en enda brasse som hade flyttat hemifrån och bodde själv i en lägenhet. Hans anledning var att hans mamma och pappa bodde alldeles för långt ifrån hans jobb så han hade inget annat val. Det är alltså väldigt ovanligt att brassarna flyttar hemifrån innan dom gifter sig.

Vilken skillnad det kan vara alltså! I Sverige så är en hemmaboende 30-åring ett tecken på att något är fel. Anledningen verkar oftast vara att 30-åringen inte klarar sig själv av olika anledningar.

Själv flyttade jag hemifrån när jag var 18 år och sen den dagen jag tog studenten har jag klarat mig själv. När flyttade ni hemifrån? Flyttade ni ensamma eller blev sambos på direkten?

Relaterade Inlägg

30 Kommentarer

 1. Josephine

  Jag flyttade oxå direkt efter studenten. Ville inte vänta en dag längre! Har oxå klarat mig själv sedan dess.

  Svara
 2. Caroline

  Jag har klarat mig själv sedan jag var 13 då blev jag utslängd hemifrån efter att ha stått upp för mina syskon och polisanmält mamma och hennes ex. Var ”Hemlös” i två veckor, bodde hos en klasskompis pappa under den tiden innan deras familj och min dåvarande lärare sa till socialtjänsten att de måste göra något. Blev akutplacerad på ett hvb hem. Flyttade hem igen efter lite mer än 4 månader men var väl inte så välkommen hemma så jag bodde hos äldre vänner med eget boende. Mamma tröttnade på att jag ständigt var ”försvunnen” och när jag gick på sommarlov ett år senare flyttade jag till en fosterfamilj. Familjen var inte riktigt klok, så efter runt 4 månader kastade dom ut mig med efter att ha sagt sanningen till socialtjänsen.. flyttade hem igen i september, två månader senare träffa jag en kille i grannstaden och bodde i princip hos hans föräldrar.

  Dom erbjöd sig att ta hand om mig, att jag kunde bo där. Men socialtjänsten gick inte med på det. Så ett halvår senare gick flyttlasset tillbaka till det hvb hem jag tidigare bott på. Vid 16 års ålder godkände nämnden att jag skulle få ett eget boende och jag hade precis fyllt 17 när jag flyttade in i min första lägenhet. Det var en enorm befrielse att kunna börja leva ett normalt liv, eller ja, så normalt som mitt kunde bli. 😉 Idag är jag 24 och har en egen stor familj med fyra småttingar, som jag hoppas stannar hemma lite längre än jag gjorde, kanske inte till 30, men tills de gått klart skolan åtminstone 🙂

  Svara
 3. Sanna

  Jag ville flytta när min dotter föddes, och jag själv var 16 år. Men eftersom jag inte fick stå på eget hyreskontrakt fick jag vänta, och när jag väl fyllt 18 år så studerade jag i gymnasiet vilket gjorde att jag inte kunde arbeta så mycket vid sidan av, då jag var ensam med dottern och hade henne hela kvällarna efter skolan. Det ledde till att jag inte kunde flytta hemifrån förrän jag fyllt 20 år.

  Kram Sanna

  Svara
 4. Annika K

  Flyttade när jag var 17,5.
  Ihop med en 5 år äldre pojkvän.
  Ångrar det livet.. :/
  Fick 3 underbara barn med honom.
  Det var det enda positiva med det förhållandet.

  Svara
 5. Malla

  Har i Sverige vill man frigora dig fran foraldrarna sa tidigt dom mojligt, medans I Brasilien har man mer respect for foraldrarna och familjens sammanhallning viktigare? Ar de ocksa inte lite mer religosa? Da raknas det nar man gifter sig, blir familj och skaffar barn. Tycker Jairs familj ar ok att ni ej ar gifta?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jo det stämmer. Dom är mer religösa och sammanhållningen i familjen är en viktig prioritet. Ja, Jairs mamma och pappa är inte heller gifta. Jairs mamma är dessutom gift med en annan man!!!! Jag ska berätta mer om det i ett inlägg 🙂

   Svara
 6. Angelica

  Flyttade hemifrån när jag var 20 år, sambo på direkten ? Idag är jag 32, gift mig o fått barn med denna man? Vi har klarat oss själva sedan start.

  Svara
 7. Johanna

  Varit fem vändor utomlands mellan studenten och högskoleexamen så jag valde att bo hemma studietiden ut för att spara pengar. Sista året var det slitsamt, det kändes inte kul att berätta för andra vart jag bodde typ hehe.. men jag lyckades ha flera härliga halvår utomlands då jag bodde i England och Spanien, så det var det värt.. speciellt eftersom jag lyckades spara pengar till kontantinsats och idag bor (mina mått mätt utifrån mina förutsättningar) väldigt bra. Skulle absolut ge mina barn samma råd om de ändå studerar i samma Stad. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Smart! Jag hade också tänkt bo hemma först, men sen blev det så rörigt hemma när mina föräldrar skiljde sig och jag behövde flytta för att kunna komma till ro och fokusera på mina studier. Jag kommer också ge mina barn rådet att stanna hemma så länge dom pluggar för att dom ska få dom bästa förutsättningarna 🙂 Grymt att kunna spara ihop till en kontantinsats!

   Svara
 8. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Jag var 17 när jag flyttade till min första egna lägenhet. Känns dock som att det blir svårare för yngre att flytta hemifrån tidigare. Är sån bostadsbrist, min syster som är 20 fyllda i år och hennes pojkvän fick tag på en lägenhet nu, tror det är en 4 men kan även vara en 5:a blev osäker. Det var det enda som fanns att erbjuda och 8000 i hyra på det, känns helt galet på ett vis. Att behöva flytta till så stor lägenhet för att det är sådan bostadsbrist.
  De ska bo i Mora tillsammans så är heller ingen storstad direkt, i Falun där jag bor är det flera års köpoäng för att få lägenhet. Där jag bor nu har jag bott i 11 år, hade 500 i köpoäng då för att få denna. Idag måste man ha över 3000 i köpoäng för samma lägenhet. Jag kommer inte släppa den här lägenheten, så kommer bo kvar här förmodligen för resten av livet. Man får 1 poäng per dag, tror att många 30+ kommer att bo hemma längre än förut med den här utvecklingen.

  Svara
 9. Elin

  Flyttade hemifrån 1år efter studenten. Hade inget jobb innan annars hade jag flyttat tidigare. Jag tog över min brors lägenhet och min pojkvän flyttade med.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här