Träning,  Tredje graviditeten

Bodypump – dålig träning för gravida?

Idag står jag i valet och kvalet om jag ska gå iväg till bodypumpen eller inte. Det är nämligen flera träningskunniga som har avrått mig från att träna det på grund av skaderisken, särskilt när man är preggo… Imorgon har jag en PT-timme med Emelie som driver BackToBasicsPT, då vi ska gå igenom säkra övningar för mig nu i slutet på graviditeten och efter förlossningen. Jag känner att det är på tok för mycket som jag inte vet. Igår fick jag till exempel reda på av en läsare att övningar där man lutar sig framåt eller står på alla fyra kan belasta magmusklerna ännu mera och då kan det bli svårare för magen att dra sig tillbaka igen efter förlossningen. Just detta är jag skiträdd för eftersom min mage faktiskt drog sig tillbaka så fint efter första grav. Jag tränade ingenting då för att jag var så rädd för att göra fel, men nu vill jag så himla gärna träna så det känns jobbigt när jag inte vet hur jag ska göra… Och allra helst skulle jag vilja gå på pass. Vi får se vad Emelie säger, kanske kan jag byta ut fler övningar på pumpen och då blir den ok att köra…? Känns skönt att ta tag i det och få hjälp från en PT som har mycket kunskap om hur gravida ska träna.

träna gravid bodypump

Les Mills har såklart egna rekommendationer för hur man kan anpassa Bodypumpen för gravida, men jag tycker dom verkar lite okunniga när det kommer till magmuskler och bäckenbotten och sånt, synd! Ni hittar deras instruktioner för gravida som tränar Bodypump HÄR!

 

10 Comments

 • Linda

  Kan tänka mig att Bodypump inte är bästa träningen nu. Men att stå på alla fyra är inga problem. Det är snarare såna övningar du ska göra för att träna bålmuskulsturen. Hopoas att den som du ska träffa är kunnig och kan hjälpa dig hitta rätt övningar. Har de inte Mamma Boost på ditt gym? Kan ju heta något annat. Det är passet som är för mamma och barn efter graviditeten och lämpar sig för gravida också. Det gick jag på några gånger i höstas

  • Emma - På Smällen igen!

   Emelie som jag ska träffa imorgon är kunnig när det gäller gravida, hon är även utbildad Doula om typ förlossningen skulle starta eller så hehe! Nä, dom verkar inte ha nån mammaträning alls på NW, funderar på att byta till Sats istället när bebis är född, men då behöver vi en bil 😛

 • Sofie

  Jag instruerade i BodyPump fram till vecka 32, det funkade bra men det är ju helt beroende av vilka övningar som ingår i just den releasen. Utfall t.ex. är ju inte så bra att göra och det kan förekomma MÅNGA sådana i BodyPump 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Bra jobbat!! Jag har ju inte tränat alls under graviditeten så det blir väl lite svårare för mig att börja med Bodypump nu då hehe! Ja, utfallen hoppade jag över helt sist och gjorde benböj istället. 🙂

 • Tessan

  Jag tänker att det kan vara en sak att fortsätta träna bodypump under graviditeten, OM en tränat det regelbundet innan en blev gravid, än att börja när en är gravid? Jag hörde av någon som sa att tränade en innan graviditeten kunde en fortsätta på samma nivå ganska länge, men inte öka. Däremot blir det kanske lite av en ”chock” för kroppen att direkt gå på ”hård” träning samtidigt som en är mitt uppe i en graviditet? Inga vetenskapliga belägg för detta dock

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag håller helt med dig! Men jag körde verkligen inte hårt så jag såg det inte som hård träning. Men jag borde nog tänka på ett och annat om jag ska fortsätta med pumpen… 😛

 • Elisabeth

  Bra att du tränar, det kommer du ha stor nytta av under och efter förlossningen. Pressar över huvud och vikt på axlarna som vid tex knäböj, kräver stark bål och bäckenbotten. Det ska man försöka undvika i slutet av graviditeten, om man inte är van. Knäböj kan du göra men inte med tung stång. Tänk på att hålla koll på din mage när du tränar, blir den spetsig och toppig så är det för tungt för de inre magmuskelaturen. Lycka till!

  • Emma - På Smällen igen!

   Åhh tack för tips!!! Känns som att bodypump kanske inte är det bästa att börja med i tredje trimestern, men när jag får träffa min PT så får jag ju lära mig hur jag ska träna. 🙂 Jag tror också att jag kommer ha mycket nytta av det, särskilt efter förlossningen.

 • Pilla

  Det är en djungel detta med träning för gravida. Många säger olika saker och ger olika råd. Lyssna på din kropp. Vad mår du bra av. Jättebra att du tar hjälp av pt så du tränar rätt. Styrketräning är en superbra träning som gravid. Du kanske får ett bra program av din pt som du klarar av och kroppen mår bra av.

  Detta med att vara framåtlutad , stå på knä har jag sett finns med på många gravidsidor för träning, att det ska vara bra träning. Men när jag läste olgas råd om detta tänkte jag att ja, det stämmer ju. Det ökar ju trycket. Intressant vad din pt säger om detta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.