Bättre att dra ut tänderna innan dom blir svarta

I Brasilien är tandläkare billigt så Jair passar på att fixa sina tänder varje gång som vi är här. Detta är fjärde gången som han går till tandläkaren sen vi kom hit. Han har fått en hel del tandsten under tandköttet som måste bort så det är därför behövde han gå dit flera gånger. När vi kommer tillbaka till Sverige är planen att han ska skaffa friskvård hos tandläkaren så att han kan gå dit mer regelbundet och så att vi får bättre kontroll över kostnaden.

Nuförtiden är tandläkarna i Brasilien väldigt bra och eftersom det är billigt och t.o.m. gratis för några personer varje dag, så kan alla gå till tandläkaren. Men jag har svårt att tro att alla går till tandläkaren för i så fall hade det inte fattas framtänder hos var och varannan person i favelan.

När jag träffade Jair så pratade vi om tandvården här i Brasilien. Jag berättade att det var väldigt dyrt med tandläkare i Sverige och Jair berättade att tandläkaren i Brasilien är gratis. Jag tyckte det lät väldigt märkligt eftersom Jairs mamma och pappa knappt har några framtänder och dom tänderna som ser snygga ut är löständer. Jag kände att jag inte riktigt fick ihop ekvationen så jag frågade rakt ut och då förklarade Jair enkelt att när tänderna blir svarta så måste man dra ut dom! Jag höll på att smälla av! Haha! Jag blev alldeles svettig när jag försökte förklara att man ska ta hand om tänderna INNAN dom blir svarta för då slipper man dra ut dom. Haha!

Synsättet är fortfarande ganska annorlunda här gentemot Sverige. Jag upplever att vi svenskar är väldigt rädda om våra tänder och dom flesta i min generation skulle nog inte gå med på att dra ut tänderna för att sätta in löständer. I Brasilien är löständer dock inget konstigt. Vi har flera vänner med en eller flera löständer och jag blir alltid lika chockad. Haha! Jacke förklarade att förr i tiden (Jairs föräldrars generation) så var tandläkaren såpass dyr att man drog ut alla tänderna vid 20-årsålder för att slippa få karies, tandverk och andra problem. Löständer ansågs vara bättre än att försöka laga sina egna tänder. Detta synsättet har inte förändrats i dom äldre generationerna. Jairs mamma sa häromdagen att nästa gång hon går till tandläkaren så ska hon dra ut alla tänderna och sätta in löständer både upp och nere. Jag var alldeles förfärad för detta är min absolut värsta tänkbara mardröm. Men jag tror jag börjar förstå varför Jair hade det synsättet som han hade när jag träffade honom.

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

  1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Jag är själv otroligt petig med mina tänder, har aldrig haft hål så har en skräck att få ett hål på grund av det. Upplever däremot att många runt mig dragit ut tänderna, förmodligen beror det kanske på det där med att inte ha råd att laga. Det är svindyrt även här :/.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här