Barnsäkerhetens Dag 2018

– Samarbete med Volvia –

Idag är det Barnsäkerhetens Dag som på intiativ av Volvia anordnas för 10:e året i rad på förskolor runt om i Sverige. Idag gick 58.756 barn baklängesmarschen för sin rätt att sitta baklänges i bilen till minst 4-5 års ålder, helst ännu längre! Lucas fyllde 5 år i mars och kommer sitta bakåtvänt i minst ett år till. Det är vetenskapligt bevisat att det är 5 gånger säkrare att sitta bakåtvänt än framåtvänt så det finns ingen anledning att vända på barnet innan stolen är urvuxen, vilket den är när 1/3 av barnets huvud går över kanten eller när viktgränsen är överskriden. Vi i Sverige är främst i världen när det kommer till barnsäkerhet i bil, det är vår statistik över antalet dödade och allvarligt skadade barn i trafiken ett tydligt bevis på.

Barnsäkerhetens dag är en rolig dag för barnen samtidigt som den förmedlar ett viktigt budskap om barns säkerhet till föräldrarna. I vanliga fall är det förskolor som arrangerar Baklängesmarschen, men jag och Malin hade äran att anordna en marsch för föräldralediga här i Göteborg, så förra veckan blev det en smygpremiär av årets Baklängesmarsch i Slottsskogen.

Innan marschen körde igång så skrev vi barnens namn på lappar som vi satte på ryggen. Vi var lite extra tokiga och skrev namnen baklänges och spegelvänt. Vissa namn var rena hjärnjympan för oss föräldrar, men det är bra, man får träna för att hålla hjärnan skarp. Haha!

  

Målet var två träd som barnen skulle passera igenom, men barnen var så taggade att dom bara fortsatte att gå och gå! Dom slutade när gräsplätten tog slut och då applåderade och tjoade vi föräldrar. Barnen tyckte att det var jättekul 🙂

img_6288
img_6286

Den enda som inte ville gå i klungan var Isadora. Hon sprang runt och lekte med en ballong under tiden.

Efter marschen delade jag och Malin ut medaljer, pysselböcker och diplom från Volvia till alla barnen. Barnen var så stolta över sina medaljer! Jag och Malin var stolta över alla barn, men ännu mer stolta var vi över dom föräldrar som kom för att dom tycker att det här initiativet är viktigt. Läs gärna Therese och Evelinas inlägg om marschen på deras bloggar 🙂

img_6316
img_6311

Foto: Therese

Lucas och Lex tittar imponerat på sina medaljer
Foto: Therese

Varje år gör Volvia en undersökning bland svenska föräldrar om barnsäkerhet i bil och detta året visade undersökningen att cirka 51.000 barn i 0-4 årsåldern sitter framåtvända trots att det är 5 gånger säkrare för ett barn att sitta bakåtvänt! När jag var på krocktestinstitutet i Linköping, så fick vi se en krock i 50 km/h med en docka i framåtvänd stol, det var en skrämmande syn. Vid ögonblicket för krocken så fångades kroppen upp av bältet medan dockans huvud kastades framåt. Kraften vid 50 km/h var såpass stor att dockan kanske inte ens hade överlevt om detta var på riktigt, men även om dockan hade överlevt så är det hela 90% större chans för allvarliga skador om barnet sitter framåtvänt i bilen.

En av dom vanligaste orsakerna till att föräldrar vänder sina barn för tidigt är för att föräldrarna är oroliga för att barnen sitter med böjda ben, men att sitta med böjda ben utgör inte någon säkerhetsrisk, däremot är en bruten nacke det. Barn kan sitta i alla möjliga lustiga ställningar när dom leker utan att få ont. Barn är mycket mjukare än vad vi vuxna är och får inte ont av samma saker som vi får. Mitt tips är: Vänd inte barnet innan stolen verkligen är urvuxen och fråga ALDRIG barnet om det sitter bekvämt. Det är när föräldrarna har frågat sjuttioelva gånger “Är du säker på att du inte sitter för trångt med benen?” som barnet tillslut säger att det gör det!

Har era barn gått baklängesmarschen på förskolan idag? Hur ser ni på bakåtvänt åkande? Berätta!

Relaterade Inlägg

7 Kommentarer

 1. S

  På 4-åringens nya förskola gick de baklänges igår, en rolig aktivitet som han var jätteglad för att vara med på dag 2 i inskolningen ?en medalj kan ju få vem som helst att slappna av ?

  Svara
 2. Gittan

  I vår vänskapskrets vänder alla barnen väldigt tidigt, runt 3 år. Vår 5 åring åker fortfarande bakåt och kommer troligen göra det iaf till efter sommaren. Hon klagar inte och har “bra” med plats trots att hon är 113 cm lång. När vi vänder henne så får lillebror på snart tre år fortsätta åka bakåt så länge som de går. Förstår inte varför alla ska vända ungarna så fort ?

  Svara
 3. Frida Karlsson

  Hej!
  Måste fråga dig som har lite koll och resevana… Landar ganska sent så det lutar åt att vi förbeställer en egen biltransfer MEN det går inte att hyra bilbarnstolar enligt resebolaget? Har en 5-åring som skulle kunna ha en sittkudde men det är lite svårare med min 2,5 åring.. Funderar på att ta med ett babyskydd men vår lilla väger 14,5 kg & maxvikten är ju 13kg.. Hur gör ni när ni reser?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här