Barn ska använda fluortandkräm!

Folktandvården har uppmärksammat att det skrivs mycket på sociala medier om att man inte ska använda fluortandkräm till barn. Jag skrev också om det för ett år sen, men det var ett inlägg som handlade om att jag snarare var chockad över att brasilianare inte använder fluortandkräm till sina barn (läs här: Kulturkrockar – att vara mamma i Brasilien. Eftersom folk fortfarande verkar tro att fluortandkräm på tandborsten till barn är så farligt och att tänderna kommer klara sig ändå så vill jag passa på att dela lite information från det senaste året och dagarna. Folktandvården och läkemedelsverkets fortsatta bestämde inrådan är att vi ska använda fluortandkräm till våra barn, morgon och kväll. Men observera! Det är inte mycket tandkräm som ska användas till ett litet barn. Så här står det på Folktandvårdens hemsida:

– Från första tanden tills barnet är ungefär två år så ska man bara stryka lite tandkräm med fluor på topparna av tandborsten. När barnet är mellan två och sex år är kan man använda tandkräm motsvarande en ärtas storlek. Använd barntandkräm med fluor för barn under sex år.

– Från ungefär sex år kan man räkna med att barn börjar spotta ut tandkrämen och då kan man börja med vuxentandkräm med fluor. Då är det två centimeter tandkräm på tandborsten, två gånger om dagen i två minuter, som gäller.

Läs gärna hela artikeln på deras hemsida HÄR! I denna artikeln kan ni även läsa lite om vilka mängder som skulle kunna vara skadligt, alltså inte i närheten av dom mängderna som barnet får i sig av lite tandkräm på tandborsten.

På 1177s hemsida står det så här om mängden tandkräm:

När barnet får sina första kindtänder är det lagom med en klick stor som barnets egen lillfingernagel. Det är viktigt att tandkrämen innehåller fluor, som stärker tänderna.

Källa: 1177

I december 2014 var det en mamma som blev skrämd av fakta på sociala medier och under ett år lät föräldrarna borsta sitt barns tänder med flourfri tandkräm. Denna lilla två-åring tappar nu flisor av sina tänder pga emaljen är helt borta! Dottern ska nu sövas ner och barntandvården ska försöka rädda hennes tänder. Fruktansvärt!!!! Och det här händer i SVERIGE år 2015! Läs gärna hela artikeln på SVTs hemsida HÄR!

VARNING för obehaglig bild! Senast idag var det en tandläkare som la upp en bild på Facebook med en liten 5-årings mun tillsammans med uppmaningen: Borsta dina barns tänder med fluortandkräm två gånger om dagen så slipper era barns tänder bli som den här lilla 5-åringens.

 [bilderna är borttagna]Edit

Så här skriver tandläkaren på Facebook just nu:

Det här barnet kommer med allra största sannolikhet att sövas och få alla mjölktänder borttagna. De kan nog rädda 2 i överkäken och kanske motstående i underkäken men det blir svårt att äta och prata och när de nya tänderna ska komma fram kommer det att bli för trångt vilket kommer att göra att barnet får ta bort permanenta tänder i 10-12års åldern. 

Här har man inte vetat vad det kan orsaka att inte borsta med fluortandkräm men det är tyvärr många föräldrar idag som inte har en susning vad som kan hända och som tar ett beslut som barnet får lida av. Därför väljer jag att dela med mig av det jag sett för att öka medvetenheten. Innan fluortandkrämens existens såg många barn ut så här i munnen. Vår generations föräldrar och mor-/farföräldrar visste detta och har använt fluortandkräm på oss, låt inte detta bli vanligt igen!!! Snälla!

Hon skrev även i en kommentar under bilden: Patienten är akutremitterad till Spec Ped det var ju omöjligt att försöka behandla värken, som att leta efter en nål i en höstack…

Helt fruktansvärt! Är detta verkligen vad social media sysslor med när vi mot läkares inrådan skrämmer småbarnsmammor att inte använda fluortandkräm!!!! Jag blir sååå arg när jag läser sånt här att jag kan knappt uttrycka mig ordentligt!!! Snälla dela om ni vill hjälpa till att öka medveten hos dagens felinformerade föräldrar!!!

Relaterade Inlägg

39 Kommentarer

 1. Maja

  Jag vill bara börja med att jag är för flourtandkräm. 🙂 Men det första skrämselexemplet du tar upp. Där tog även barnet mediciner, mot bla astma som fräter på tänderna.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack för din kommentar Maja. Astma är en vanlig sjukdom så det är inte helt ovanligt med såna mediciner. Jag har själv astma sedan jag var liten. Min tandläkare rekommenderar att jag sköljer munnen med vatten efter att jag tagit min astmamedicin, men jag brukar borsta. Vad jag menar är att det är inte astmamedicinen som är orsaken till denna flickas öde.

   Svara
 2. Nina B

  Har varit i valet och kvalet mellan flour och flourfritt men valt flour till slut. Jag tror det är viktigt att undvika småätande, minska på sockerintag (gäller även ex yoghurt) inte äta efter man borstat på kvällen, aldrig söt i nappflaska etc. Sen tror jag även att hur tänderna är i skick är lite ärftligt, vet folk som skött jätte noga men haft massa hål och folk som skött dåligt och inte haft ett enda hål. Men kör som sagt med flour här hemma även om jag följer råden jag skrev. Kram

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller med 🙂 Och som du säger, det är nog ärftligt också. Det finns socker i typ allt och även frukt blir ju som syra-angrepp på tänderna och emalj. Det är omöjligt att skydda sig mot allt socker, däremot så kan man skydda sig genom att välja rätt tandkräm och lyssna till tandläkarnas råd. Bra att reflektera över såna här saker ibland tycker jag 🙂 kram!

   Svara
 3. Alexandra

  Barnet i fråga hade växt upp utomlands utan sina föräldrar. Var du glad att det hade överlevt. Många föräldrar ger sina små Coca Cola även i Sverige och fosforsyra bryter ner skelettet. Prova själv att lägga en mjölktand i Coca Cola. I många utvecklingsländer köper Coca Cola upp allt rent vatten och sen får befolkningen köpa läsk för att få något att dricka. Detta är inte ett resultat utav att inte borsta tänderna utan fluor. Sedan mina barn slutade med socker och fluor har deras tänder blivit så mycket bättre. Inga hål längre! Var försiktig när du bloggar. Du har ett visst ansvar. Det är väldigt oetiskt av tandläkaren att utnyttja ett litet barn som har fått en så svår start i livet och lägga upp på sin privata facebook. Även av dig som delar vidare. Stackars barn. Stackars familj. Skönt att de har återförenats nu i alla fall

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Du bör vara försiktig med sådana påstående och antaganden som du gör nu i den här kommentaren! Det är just pga av såna här kommentarer och delningar som du gör nu som jag valde att göra detta inlägget. All fakta inom tandhälsa visar att det är nästintill meningslöst att använda tandkräm utan fluor, därför tar jag nu mitt ANSVAR och bloggar om det. Var källkritisk och lita inte på kvällstidningar snälla!

   Svara
 4. Elin

  Det här barnet tror inte jag är uppväxt i Sverige för att då hade det nog gjorts nåt innan det gick så här långt så att påstå att det blivit så här pga av att inte använda flour tandkräm är ju lite snett. Borstar man tänderna två gånger per dag med flourfri tandkräm så blir det inte så här. Självklart finns det undantag när andra faktorer finns med men ingen kan inbilla mig att det inte kan hända även om man använder flour tandkräm.

  Svara
  • J

   Du kan få tro vad du vill, men jag kan informera dig om att det finns barn som är uppväxta i Sverige som ser ut som på bilden (jag arbetar inom tandvården). Och många av de barnen har inte blivit borstade med en fluortandkräm. Varför väljer man en fluorfri tandkräm överhuvudtaget, då kan man tycka att det borde räcka med bara vatten på borsten? Blir ju samma meningslösa skydd.

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Om du borstar tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen och följer dom allmänna tandläkarråden så kommer det här mest troligt inte hända dina barn. Vi ska vara glada att vi lever i ett land där man rekommenderar fluortandkräm så att vi slipper såna här fall. Och nej, barnet är inte uppvuxet i Sverige, men det betyder inte att barnet inte har borstat tänderna men förmodligen inte med fluortandkräm,

   Svara
 5. Erik

  Jag rekommenderar dig att läsa på från fler källor än Livsmedelsverket och Foktandvården, vem säger att de alltid har rätt?
  Det är mer socker som skadar.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Erik, det finns socker i nästan varenda livsmedel och för att inte tala om syrangreppen från frukt. Jag tror inte det är jag som behöver fler källor. Alltså ärligt talat så förstår jag inte hur folk kan vara så fruktansvärt ignoranta! Jag blir tokigt arg! 🙁

   Svara
 6. Louise

  Låt folk välja själva. Skrämselpropaganda! Jag vet folk som använder flourid o har hur mkt hål som helst. Sedan vet jag folk som använder tandkräm utan flourid och dom har också hål. Finns ju alla kombinationer!
  Mkt beror på tarmflora hos individen. En del blir tjocka av bröd andra inte!
  Jag har aldrig använt flourid och har inte ett hål, inte mina barn heller. Men vi äter socker med måtta och inga sötnongsmedel får förekomma i vårt hus.
  Men det funkar för oss! Låt alla va! Dom som önskar råd. Visst ge dom råd men ge fakta från båda håll!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Detta är inte skrämselpropaganda! Många tandsköterskor som har kommenterat och vittnat om samma sak. Jag tycker inte att man ska sluta informera om vilka fruktansvärda risker folk tar när dom väljer bort fluor. Jag förstår inte hur folk kan risker sina barns tandhälsa för en sån här nyhetsblåsa!

   Svara
 7. Marita

  Hej . Som jag minns det så har den mamman själv skrivit på sin blogg att de äter bra mycket godis och dricker läsk …. Men jag undrar ….hur gjorde man förr …..inge flourtandkrämen ….inga hål ….inga karies angrepp …..flourtandkrämen är ett nervgift ….. Något att fundera på ….

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hur man gjorde förr? Skojar du eller? Förr var det rena karieshärden här i Sverige! Och folk i vuxen ålder hade inte många tänder kvar! Fråga din mormor och morfar hur det såg ut när dom var små om du inte litar på folktandvården, Livsmedelsverket och 1177

   Svara
  • Felicia

   Hahaha xD du vet att det är bloggportalen (loppi) som har fått betalt för att McDonalds ska få ha sin annons här va? 🙂
   Skribenten har ingenting med det att göra. Vi som bloggar på en portal som denna kan inte välja vad för reklam som ska visas.

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Adde, jag styr inte över annonserna på min blogg. MEN, hur onyttig maten än må vara så ska du tänka på att det är en ganska vanligt att både barn och vuxna äter detta, så använd fluor tandkräm!!!!

   Svara
 8. Felicia

  Håller! Förstår inte vitsen med att borsta alls om man använder fluorfri tandkräm… Och folk beter sig som att det här vore det första och enda fallet av fluorfri tandkräm men så är ju icke fallet riktigt.
  Konstigt att vi inte alla dött eller fått bestående men utav fluor 😮 sen är det kul att folk tycker att en nyhetssida?, blogg? Eller liknande är en trovärdigare källa än 1177, livsmedelsverket och folktandvården?! XD

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Fattar inte det heller! Jag känner mig helt mållös! Trodde faktiskt folk skulle fatta nu, men nu förstår jag hur handlingsförlamade tandläkarna måste känna sig.

   Svara
 9. Benny

  Jag förstår starka reaktioner och egentligen tycker jag ett barns tänder kan vara lite obalanserat att dra stora växlar på även om det troligen är sant. Ofta får personer samma kritik om man ex. blir fri från depression med D-vitamintillskott eller LCHF fast det handlar om “anekdotiska” bevis då i positivt hänseende.
  Jag hade inte lika dåliga tänder som på bilden men totalt fick jag dra ut 10 mjölktänder under mina barnaår. Jag borstade noga varje dag med fluortandkräm, råden med en “ärtas storlek” minns jag väl.
  Antal hål jag lagat kanske är 25-40 st. Tappade räkningen för länge sen. Men något hände när jag närmade mig vuxenåldern och sen dess har jag bara haft enstaka lagning. Jag har tänkt att saliven och som nån skrev, tarmen.
  Är idag 47 och använder inte fluortandkräm längre men är inte säker på jag gör rätt men hål får jag inte fortfarande. Har man ex problem med sköldkörteln kanske man ska läsa på och fundera på för och nackdelar.
  Oavsett tänker jag att man ska skölja munnen efter fluortandkräm, inte låta resterna vara kvar i munnen som rekommenderas.
  Kanske är mängderna fluor forsvinnande små jämfört med alla andra kemikalier vi får i oss med mat, luft, vatten och alla prylar vi har omkring oss. Troligen är det så. Jag tycker man ska lägga energin på att se till att barnens leksaker, mattan de leker på, tyget de sover i, luften de andas, vattnet de dricker, maten de äter inte har massa kemikalier. Den cocktailen är värre. Naturskyddsföreningens bok “Den Flamsäkra katten” ger en bra grundkurs.
  Jag använde fluor men har ändå många lagningar och jättemängder amalgam (kvicksilver ) i munnen. Det kan jag fundera på ibland. Naturligtvis säger man att det är kemiskt stabilt men jag undrar såklart.

  Svara
 10. Yinshu

  Fluorets vara eller icke vara kan diskuteras. MEN en femåring med den tandstatusen lär inte ha en kosthållning som är sund på något plan. Vi kanske bör inrikta oss på att ta ett aningens större grepp mer proaktivt på sådant som påverkar både barn och vuxnas hälsa såväl mentalt som fysiskt. Som förälder på “äldre dar” till en fyra åring häpnar jag över vad barn får i sig redan från ettårsåldern. Karies är ju ett av många symtom på obalans.

  Svara
 11. anneli skoog

  Ett bra råd som fungerar i de flesta fall är att äta max 5 ggr/dag och att borsta 2 ggr/dag med fluortandkräm. Tänderna behöver “vila” 2 timmar mellan måltiderna. Det absolut viktigaste är vad och hur ofta vi äter, men fluoret kompenserar för upp till 16 söta (kolhydratrika) intag/ vecka enligt forskning. Då ska man tänka på som tidigare inlägg påpekar, att den mesta kosten vi äter idag innehåller socker i någon form. Har man turen att vara ha bra saliv (mängd och buffringskapacitet) och dessutom fått överfört en god bakterieflora från en förälder så kanske man kan klara sig utan hål oavsett, men det är dumt att chansa på sitt barn. Fluoret i tandkrämen skall verka i munnen och spottas ut och kommer då inte att ge någon systemisk effekt vilket man kan oroa sig för.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här