Okategoriserade

Alvedon är farligt för små barn – eller?

Hur tänker ni kring det här med att använda Alvedon till småbarn? Ger ni Alvedon när ert barn har ont eller har feber? Jag tycker att det är en självklarhet att ett barn med smärta ska få smärtstillande. När Lucas låg i min mage var jag väldigt orolig för det här med mediciner och tabletter och t.om. vitaminer. Jag tänkte att ju mindre konstiga saker jag stoppar i mig ju mindre chans var det att det påverkade min bebis i magen. Jag tog inte ens min astmamedicin och som tur var så hade jag inte så ont av min astma när jag var gravid. När Lucas föddes höll denna känslan i sig och jag minns att jag drog mig från att ge honom Alvedon första gångerna. Jag minns att jag var lite snål med att ge honom Alvedon även när han egentligen behövde. Men sen insåg jag att det faktiskt var tortyr att låta honom ha ont utan att hjälpa honom.  Jag minns själv hur ont jag hade när jag hade öroninflammation när jag var liten, tänk om mina föräldrar inte hade gett mig smärtstillande då… Och tänk det var faktiskt inte så länge sedan som vi opererade på barn utan någon form av smärtstillande eller narkos. Jag tycker att det är barnmisshandel! Har ett barn ont så ska det ha samma rätt till smärtstillande även om det inte kan prata och föra sin egen talan!

lucas på sjukhuset 4 månader

 

En bild från när Lucas var 4 månader och blev inlagd på sjukhus för att han plötsligt fick feber utan symptom. Han blev behandlad med alla antibiotika samtidigt eftersom man misstänkte blodförgiftning. Vi fick aldrig veta varför han hade feber.

 

Det har varit väldigt mycket debatter om Alvedon och paracetamol den sista tiden. Jag har inte följt dessa debatter så bra, så därför har jag läst på lite grann nu när jag ändå är hemma och vabbar. Frågan som jag har ställt mig är om man kanske skulle ge Ipren istället för Alvedon? Men där visar forskningen och artiklarna jag läst, klart och tydligt att paracetamol bör ges i första hand. Ni hittar en artikel HÄR! Vad det gäller Alvedon så kritiseras överanvändandet av Alvedon. Jag förstod det som att det handlade om att ge Alvedon vid minsta lilla feber. Alvedon har blivit så lättillgängligt och vissa föräldrar ger lite Alvedon bara för en halv grad feber. Aftonbladet skrev en artikel förra året där reporten antog att i princip alla föräldrar skulle känna igen sig. I artikeln var det ett exempel på en pappa som gjorde iordning sina barn för att gå till dagis på morgonen. Innan  dom skulle gå upptäckte pappan att dottern hade 38,5 ° feber så han gav henne en panodil stolpiller och gick iväg med barnen till dagis. Under dagen blir barnet snorigt och hostigt. Jag känner inte alls igen mig i den här situationen. Jag blir nästan mörkrädd av att läsa att barn går till dagis trots feber. För mig är feber det ultimata beviset på att barnet är sjukt och bör stanna hemma. I den här artikeln i Aftonbladet pratar man om överanvändandet av Alvedon och att feber inte är farligt i sig. En stor risk man tar när man ger Alvedon varje gång barnet har feber är att man döljer sjukdomen som har gett febern, eftersom alla symptom oftast minskas av paracetamol. Det forskas också en hel del på eventuella långsiktiga biverkningar som paracetamol skulle kunna ge. Än så länge finns det inga forskningsstudier att lita på 100% på eftersom man studerar möss. Men det kan ändå vara värt att tänka på att inte ge Alvedon om barnet bara har feber och inte mår dåligt.

När vi vara hos läkaren i höstas och Lucas hade öroninflammation, så tyckte inte jag att han hade varit sådär superledsen. Men läkaren rekommenderade ändå med sin allra bestämdaste röst att jag skulle ge både Alvedon och Ipren. När jag får en sådan rekommendation från en läkare och dessutom vet jag själv hur ont det gör att ha öroninflammation, då lyssnar jag. Hade jag själv haft så ont så hade jag ju tagit både Alvedon och Ipren, varför ska Lucas då utstå mer smärta mig?

Hur gör ni? Hur tänker ni? Ger ni alvedon? Tycker ni att det är ett problem att Alvedon är så lätt att få tag på? Jag tycker att det är väldigt lite och dålig information från sjukvården gällande användandet av paracetamol, tycker ni också det eller har ni fått bättre information?

14 Comments

 • Jannice

  Vi har gett tjejerna Alvedon när dom har haft väldigt hög feber eller vid t.ex. öroninflammation.
  Jag själv drar mig för att stoppa i mig Alvedon eller värktabletter, varför vet jag inte men det är bara när jag inte står ut längre som jag tar en tablett. Tänker att febern läker ut snabbare utan febernedsättande?

  • Emma - På Smällen!

   Hmm… jag har alltid fått höra att det är tvärtom. Att kroppen kan jobba snabbare på att bli frisk om den slipper kämpa med smärta eller med hög feber där den blir alldeles utmattad och varm. Det känns mer logiskt tycker jag, men nu får jag nästan försöka ta reda på om det stämmer eller inte haha!! 🙂

   • Josefine S

    Om barnet inte är synligt påverkad av febern, alltså inte matt eller har ont så bör man egentligen inte ge alvedon eftersom att febern höjer kroppstemperaturen för att ta död på bakterier och mikroorganismer. Om man då hindrar denna temperaturhöjning så kan sjukdomaförloppet bli längre. Detta fick jag lära mig nu under min utbildning till sjuksköterska. Hade ingen aning om det tidigare men jag har själv inga barn heller.

 • C

  Vi fick rådet på sjukhuset (utomlands, bor ej i Sverige) när mini var sjuk vid 2 mån att ej ge förrens vid 38,5 grader så länge han åt och inte grät eller visade att han hade ont. Från 1 år rekommenderade de att försöka vänta med att ge till 39,0 så länge barnet dricker och att inte säger att de har ont/gråter mkt etc. Vi har följt detta råd med bägge barnen och peppar peppar är det väldigt sällan vi behövt ge paracetamol. Tror mini som nu är 15 mån fått vid 3 tillfällen och då aldrig mer än under 2 dgrs tid. Jag tar ytterst sällan själv paracetamol så vill helst undvika även till barnen om de leker och dricker. Vi fick höra att det fanns forskning som trodde att febern var kroppens eget försvar mot viruset/bakterierna och att man därför skulle låta kroppen göra jobbet. Vet inte om det stämmer men äldsta som även 3 år 4 mån har endast behövt antibiotika en gång i sitt liv och mini har sluppit än så länge. Ipren har jag läst att de inte rekommenderar så det har jag aldrig gett (men det hade ju varit en annan sak om det som i ert fall var ordinerat av läkaren).

  Hoppas L snart är pigg så ni kan njuta er minisemester!

 • Josephine

  Vi ger endast alvedon om han är väldigt påverkad. Men vi har haft väldigt tur med sjukdomar. Han har knappt varit sjuk alls sen han föddes. Men har han hög feber (närmare 39 och uppåt) och är allmänpåverkad och ledsen. Eller verkar ha ont för den delen, då får han alvedon. Men ja det är hemskt att det finns folk som försöker mörka febern med alvedon för att lämna in dem på dagis!

 • stina

  Vår lille kille på 15 månader TROR vi aldrig har haft feber, vi kanske har missat en feber eller nått. Men han har aldrig känts varm och tempen har aldrig visat något (testat både napptemp, rumptemp, örontemp), kommer väl nu när han ska börja dagis i höst misstänker jag. Vi har aldrig gett något mot någon feber alltså, men vi har gett alvedon ändå. Och det för att lillen har haft väldigt problem med tandsprickningen! För varje tand har det varit stök i över en månad men korta pauser mellan. Och det märks på att han blir otålig, får myror i benen, bara gnäller för allt, inget är kul (inte särskillt länge iaf), luktar kräks, matvägrar. Vi har alltid väntat ut sånt ca ett halv till ett dygn så vi förstår om det för att lillen är trött och grinig eller om han har ont. Och varje gång vi gett alvedon så har han blivit sig själv igen, aptiten tillbaka (iaf för vissa favoriter) och blir väldigt lugn som han vanligtvis är! Han får även sova ostört. Vi ser bara positiva aspekter för vår lille att få alvedon. Varför ska han behöva ha ont i onödan? Nu låter det väl som att han ständigt är på alvedon, men så är det inte!!! I sammanhanget så får han alvedon sällan, men vi tvekar inte en sekund om det verkar som att han behöver det!

 • Sarah

  Självklart ger jag alvedon vid feber eller smärta. Jag har tre barn och har har givit dem sedan de varit sjuka som riktigt små. Förta barnet var väl inte speciellt sjuk men de två små är födda under förkylningstider med syskon – solklart se blivit sjuka redan som spädisar.
  Nu är de 8,6,4 år och har ibland växtvärk, feber, huvudvärk och då får dem alvedon, eller annan paracetamoltablett om vi köpt det.

 • Anna

  Vi ger inte alvedon utan flytande Ipren. Men vara av anledningen att den verkar bäst på våra barn. Hade alvedon gjort det så hade vi gett dom….

 • karin

  Jag ger bara alvedon till min son när jag märker att han behöver de.
  Han har aldrig fått i onödan och barnmorskan på bvc gav mig rådet att så länge han klarar av vardagen så som att äta, dricka, leka o.s.v. så behöver man inte använda det. Men om de vart problem med sömnen och så, så skulle jag ge lite. Och då min son kan ha 40grader och vara hur pigg och matglad som vanligt så går ja inte efter temp utan på hur han mår, är han hängig, äter inget och så då blir de lite alvedon så han klarar dagis. Men jag släpper inte iväg honom till dagis även om han är pigg och har feber.

 • Anna

  Vi ger bara om febern är hög och han är påverkad. Han har fått feberkramper en gång så det vill vi undvika så därför ger vi alvedon just när han verkar påverkad av febern. Aldrig före han går och lägger sig. Jag tar själv aldrig smärtstillande eller alvedon vid feber. Tycker man ska vara försiktig med sånt, även med antibiotika bör man vara försiktig. Inte ta grejer i onödan som när man är gnällig, får tänder eller efter vaccin.

 • s

  Äldsta sonen hade feberkramper. Fick rådet av barnläkare att ge alvedon varannan gång och ipren varannan gång när han fick feber. Vi var tvugna att ge det regelbundet dygnet runt så länge han var sjuk för att undvika kramper. Nu är han åtta år och har inga problem. Våra andra barn ger vi om de har ont eller hög feber. Vi har fått höra att kroppen jobbar som bäst med att ta bort sjukdom runt 38 c. Feber över det är bara jobbigt. ..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.