8 giftiga krukväxter som du kanske har hemma

När vi flyttade till huset var det en vänlig läsare som upplyste mig om att vår garderobsblomma är giftig och farlig för småbarn. Garderobsblomman fick därför flytta ner i källarn där Isadora inte kunde komma åt den. Häromdagen pratade jag och Victor om den stackars garderobsblomman som nästan är död efter ha glömts i källarn och jag berättade att den var giftig. Då slog tanken mig att det kanske är något jag borde skriva om och att det kanske finns fler växter som jag och andra inte vet om är farliga för småbarn. Jajamensan det fanns det, här kommer listan.

8 giftiga krukväxter som du kanske har hemma

1. Garderobsblomman eller Zamiakalla som den egentligen heter. Den är giftig och kan bl.a. ge brännande känsla i munnen, svullnad, blåsor, sväljsvårigheter samt magbesvär som smärta, kräkningar och diarré. Växtsaften kan också ge kraftig ögonirritation och hudretning.

giftiga krukväxter

2. Mistel – Viktigt att tänka på nu när julen närmar sig! Kan ge magproblem, sakta ned hjärtslagen och hallucinationer (vid stora intag). Extra skadlig för djur.

8 giftiga krukväxter du kanske har hemma

3. Påsklilja – Den giftigaste delen är lökarna så ingen bra idé att plantera om man har husdjur som gillar att gräva i rabatten. Påskliljan kan orsaka kräkningar, diarré, kramanfall, darrningar och hjärtrytmrubbningar.

giftiga växter

4. Philodendron – Vätskan som kommer ur denna krukväxt kan irritera huden och munnen. Halsen kan svullna upp och orsaka andningssvårigheter och magbesvär.

vanliga giftiga växter

5. Hortensia – Denna vackra växt innehåller ett mycket farligt gift, nämligen cyanid. Men man måste äta en ganska betydande mängd för att blomman ska bli dödlig för människor och djur.

8 vanliga giftiga krukväxter

6. Paternosterböna – Denna är bönan är mycket giftig eftersom den innehåller abrin. Den används bl.a. till halsband och leksaker (!!). Den är hård och är oftast röd med ett svart eller vitt märke. Symptom kan komma flera timmar senare i form av kräkningar, magsmärtor och diarré, som kan bli kraftiga och ihållande och leda till vätskeförlust. I allvarliga fall eventuellt även njur- och allmänpåverkan senare i förloppet.

giftiga bär

7. Oleander även kallad Nerium eller Rosenlager – Den finns som vit, rosa och röd. Det räcker med att äta en liten mängd av denna blomma för att vara dödligt. Det finns ett uppmärksammat fall där ett litet barn skadades allvarligt efter ätit ett blad. Symptom på förgiftning är uttorkning, färre hjärtslag och skakningar.

dödlig blomma

8. Rhododendron och azalea – Vackra blommor som det räcker med en liten bit av en blomma, blad eller stjälk för att bli förgiftad så illa att det i värsta fall leder till döden. Symptom är buksmärtor, svårigheter att andas, förlamning och koma.

giftig blomma

Källa: Giftinformation, Expressen

Läs också om vilka växter som är giftiga som finns i många svenska trädgårdar: 10 giftiga växter i trädgården

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här