10 giftiga växter i trädgården

När jag pratade med pappa innan idag och berättade att Isadora stoppar allt möjligt i munnen så påminde pappa mig om att det finns en del blommor som faktiskt är giftiga och som ofta finns i våra svenska trädgårdar. När jag var liten minns jag att min mamma och pappa varnde för bären på vårt rönnbärsträd, men annars så jag har dålig koll på vad som kan vara giftigt i trädgården så jag kollade upp det och här är listan med 10 giftiga växter i trädgården:

1. Tibast – giftigast av dom alla och bör inte finnas där barn vistas. Bären är röda, inte goda men kanske lockande. Tibast finns både vildväxande och prydnadssorter. Andra vildväxande giftiga växter är druvfläder, skogsolvon, brakved och getapel. Allvarliga förgiftningar är ovanliga, men kan i svåra fall leda till medvetslöshet, kramper och njurskador. Två bär kan ge allvarlig förgiftning, tolv bär har lett till dödsfall. En svår förgiftning kan pågå i månader

tibast bär
tibast blomma

2. Sprängört som ofta förväxlas med “Hundkex”. Den växer ofta nära vatten så kanske inte folks trädgårdar, men jag tar med den ändå eftersom jag alltid plockade den när jag var liten. Tydligen så är det inte helt ovanligt att människor råkar plocka den när dom ska koka vassrotsgröt och då blir den riktigt farlig. Det som händer är att man drabbas av epileptiska kramper som kan vara mycket svårbehandlade och i vissa fall dödliga.

3. Snö- eller smällbär, tycker många barn det är roligt att leka med, de smäller när man trampar på dem. Men man ska inte äta dem, då kan man få irriterad mage och diarré. Nerium Oliander är också en giftig buske.

4. Björnlokans växtsaft kan ge riktiga brännskador på hud och ögon. Särskilt farligt är det om solen lyser på det nedkladdade stället. På google finns det massor av bilder på människor/barn som blivit skadade av den här växten. Andra växter med irriterande växtsaft är gulltörel, vårtörel, kärrtörel och julstjärna.

5. Stormhatt är mycket giftig. Speciellt frön och rot. Allvarliga förgiftningar och även dödsfall har inträffat vid medicinsk användning och vid förväxling med ätliga rötter. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn är dock ovanliga.


6. Gullregnets ärtskidor är giftiga. Det har hänt att barn har förväxlat ärtskidorna med vanliga ärtor och ätit dom med dödlig utgång. Symptom vid förgiftning kan inkludera: intensiv trötthet, kräkningar, diarré, ryckiga rörelser, koma, mild fradga och ojämnt utvidgade pupiller. Tolv blommor, eller 2-3 frön, kan ge svåra förgiftningar hos barn.

7. Fingerborgsblomma är liksom många av de andra gamla växterna som använts inom folkmedicinen, giftig i för stor dos. Andra olämpliga örtatade växter är bolmört, spikklubba, besksöta, stormhatt, ricin, hundrova, odört , nattskatta och änglatrumpet.

8. Liljekonvaljen är giftig, hela växten, inklusive de röda bären. Däremot är inte blomvattnet giftigt, vilket många tror.


9. Idegran har giftiga grenar och barr, men de röda bären är inte farliga. Inuti bären finns det dock en liten kärna, mindre än ett smultronfrö, som är giftig. Normalt går kärnan hel genom tarmen utan att giftet kommer ut. Risken är alltså liten, men den finns där.

 

idegran
idegran buske

10. Påskliljans lökar är giftiga. Att få i sig för mycket kan orsaka kräkningar, diarré, kramanfall, darrningar och hjärtrytmrubbningar.

Fler giftiga växter som kan finnas i din trädgård hittar du HÄR!

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Veronica

  Hej

  I hemmet är det maskindiskmedel som är det flest barna skadas av,som god två kommer tändvättska. Förgiftning av växter är ovanliga men klart vi skall vara försiktiga och så fort som möjligt lära barnen vad de får och inte får stoppa i munnen.

  Svara
 2. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Finns verkligen mycket giftigt, lite skrämmande när man tänker på det.

  Svara
 3. Erikaevakristina

  När jag var liten så var jag ute och lekte med en kompis och hennes kusin. Min kompis sa åt kusinen att äta guldregn för att det var “nyttigt”. Det var det uppenbarligen inte för det tog nog bara någon timme innan hon blev jättedålig! Men vi visste ju inte då att det var giftigt…

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men usch fy! Hoppas det gick bra med henne ändå. Det är inte lätt för barn att veta sånt här men om föräldrarna vet och kan informera så är det väldigt bra tänker jag. (Jag hade inte heller nån aning om att gullregn är giftigt förrän jag skrev det här inlägget.)

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här