Tips & Tricks

6 tips på hur man får bebis att sova hela natten i sin säng

Hur man får bebis att sova hela natten i sin säng måste vara den ständiga nöten som föräldrar försöker knäcka, eller? Jag har då undrat det många gånger och sökt svar och nu när Oliver äntligen sover hela natten i sin säng så är det många som frågar. Jag önskar att det fanns ett enkelt svar som fungerar för alla, men ett och annat knep har jag ändå lärt mig med fyra barn, så jag hoppas att ni får användning av mina tips!

Här kommer mina knep:

1. Hitta sovfönstret!
Alla barn har ett ”sovfönster” då det är lättare att lägga dom. En del barn (alla mina barn) har varit extremt svåra att läsa, dom ser aldrig trötta ut på kvällen så det bästa är att bara bestämma en tid mellan 19.00-20.00 som dom ska läggas och hålla sig till den tiden. Lägger man barnet under den tidsperioden så är det lättare att få dom att sova hela natten.

2. Sömn föder sömn
Upp till 3 år behöver dom flesta sova på dagen. Många tror att det blir lättare att lägga barnen på kvällen om man tar bort dagvilan. Det stämmer delvis, men inte för alla. De barn som behöver sova, men som inte sover eller sover alldeles för dåligt, blir övertrötta på kvällen och nattsömnen blir rubbad. Det märks genom att dom blir svårare att lägga eller att dom bara sover 30-60 minuter innan dom vaknar igen när man lagt dom för natten.

3. Mata inte på natten
Sluta nattamma eller mata barnet till sömns (gäller självklart inte små bebisar). Om man vill ge välling eller amma så ska barnet vara vaket när det äter och sova därefter. Barn som äter på natten får en vana att vakna för att äta. Jag brukar sluta nattamma vid 8-9 månaders ålder för att mina barn ska börja sova hela natten 🙂

4. Flytta inte på barnet när det somnat
Om man vill att barnet ska sova hela natten på en plats så är det viktigt att söva det på det stället. Bebisar och små barn vaknar instinktivt upp flera gånger på natten och kollar läget. Då är det viktigt att allt är som det var när barnet somnade för att det ska kunna somna om själv. Jag använder tass-metoden, läs gärna på om den! Kort och gott så försöker jag göra så lite som möjligt för att Oliver ska somna. Jag försöker att endast hålla en hand (tass) vilandes på hans mage, men ibland klappar jag honom på huvudet också. Om han blir jätteledsen så tar jag upp och tröstar och testar att lägga ner honom igen.

5. Ge inte upp för snabbt
Var konsekvent om du ska testa en metod och kör helst 4-7 nätter för att veta om det funkar. Jag brukar skriva upp när mitt barn somnar och vaknar för att kunna jämföra med natten innan. När man är trött och inte får sova ordentligt så kan det vara svårt att se framsteg.

6. INGENTING ÄR KONSTANT
Med fyra barn har jag lärt mig att ingenting är konstant under dom första åren. Det som funkar denna veckan kanske inte funkar nästa vecka. Lägg inte för mycket tid på en metod och bli inte alltför besviken när rutinen du jobbat fram helt plötsligt havererar. Det har med barnets utvecklingsstadier att göra. Jag är superglad för att småkillarna sover hela natten i sina sängar nu, men nästa vecka kanske det är jag som beklagar mig för att jag inte får sova 😅

Har ni lyckats få era barn att sova hela natten i egen säng? Eller kanske hela natten fast hos er? Det spelar inte så stor roll hur man gör tycker jag, så länge det fungerar för ens egna familj 🙂 Vi samsov med både William och Oliver tills vi flyttade till huset 🙂

8 Comments

 • Anna

  Den ständiga nöten? Är det verkligen alla föräldrars mål att bebisar ska sova själva? Jag tycker snarare att det skett en skiftning senaste åren och att man snarare rekommenderar säker samsovning nu. Med min yngsta fick jag åtminstone den informationen på BVC.

  • Emma

   Jag tycker att alla ska välja det som passar dem själva bäst. Dock har BVC snarare blivit hårdare med att bebis ska sova i egen säng. För 10 år sedan när jag fick Lucas hade jag en äldre BVC-sköterska, hon tyckte det var okej med samsovning. Men efter det så har jag fått höra ”det bästa är om bebisen sover i egen säng” när jag nämnt att vi samsovit. Men som sagt, jag tror det blir bäst om alla följer sitt eget hjärta och sitt egna barn. En del barn sover ju faktiskt bättre ensamma, så har det varit med både Isadora och Oliver 😊

   • Anna

    Aldrig hört att BVC skulle blivit hårdare med att bebis ska sova i egen säng. Av vilken anledning? Klart alla gör som de vill men de allra flesta bebisar vill vara nära tryggheten dygnet runt och att sprida en massa tips om hur man får bebisar att sova själva ger bara dåligt samvete när det inte funkar.

    • Emma

     BVC ska ju rekommendera det som socialstyrelsen rekommenderar, så det är inte så konstigt att vårt BVC tryckte lite extra på det när Oliver föddes. Det var faktiskt samma sak på neonatal, där fick jag inte ens ha Oliver hos mig fast jag ville. Jag frågade vad anledningen var, en svarade bara ”det är inte säkert” om och om igen trots mina argument. En annan sa att dom inte kan rekommendera det men att det fanns andra mammor som också samsov.

     Socialstyrelsen rekommendationer finns av en anledning, men jag tror att dom allra flesta föräldrar är kapabla att samsova på ett säkert sätt med sina barn 😊

     Om man får dåligt samvete av att läsa tips om hur man kan lära sina bebisar att sova själva/sova hela natten, så är det av andra orsaker ❤️

    • Emma

     Jag tror egentligen vi tycker ganska lika kring samsovning. Min uppfattning är också att det är det mest naturliga sättet för barn att sova på, tryggt nära en förälder. Jag har samsovit med alla utom Isadora för det var väldigt tydligt att hon sov bäst själv.

     Oliver sover också bäst själv, men det förstod jag först när vi flyttade till huset och började lägga honom i ett annat rum 🙂

     Syftet med mitt inlägg är bara att dela med mig av tips som fungerar för den som vill 🙂 Men jag har också skrivit att inget är konstant så om det inte funkar längre så är det fritt fram att ändra rutin och inget man ska misströsta 🙂

 • Tessie - fyrabarnsmamma ♡

  Det är verkligen som du säger, att inget med barn är konstant. Det kan man både ha som en tröst och som ett heads up. Jag har ju också 4 barn som du, och det har verkligen varit olika med hur barnen sover och hur de sovit tidigare. Just nu är vi inne i en period då samtliga somnar i sina egna sängar, men sen kommer de insmygandes till oss sen på natten och det är helt okej. Om man vaknar och är rädd eller orolig pga någon mardröm eller bara vill vara lite närmare mamma och pappa, så är det alltid okej. Våra famnar är alltid öppna för dem ♡
  Även min Oliver (hehe, så lustigt att båda våra små heter likadant och är prick lika gamla) sover oftast gott i sin spjälsäng brevid sängen, men ibland vill han komma upp och kramas med mig och det får han alltid. Så länge han somnar om så är det bara gosigt.

  • Emma

   Hej! Det är verkligen så roligt och lustigt att vi båda har en fyra som heter Oliver och att dom är prick lika gamla! 😊

   Ja, man måste verkligen vara flexibel som förälder och anpassa sig efter dom olika barnen. Huvudsaken är att både barn och vuxna får hyfsat med sömn varje natt ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.