Tips & Tricks,  Tredje graviditeten

3 viktiga komma-hem-från-BB-saker

– Inlägget innehåller annonslänkar –

När jag fick min son var jag ganska så förberedd, men jag hade också gjort en superduperstor miss! Det fanns några saker som jag helt och hållet hade missat att köpa och som var väldigt jobbigt den första tiden för jag var tvungen att handla det själv. Ni som har hängt med ett tag vet att jag drabbades av en djup bristning som krävde ovanligt många stygn. Dessa stygn svullnade varje gång jag stod upp så jag fick fruktansvärda smärtor om jag stod eller gick i mer än 5 min. Så var det i 4 veckor. Jag har aldrig känt mig så handikappad i hela mitt liv! Men för att undvika den där handikapp-känslan nästa gång så kommer jag vara väl förberedd, även fast jag är typ 99% säker på att det inte kommer bli lika illa denna gången.

Den här listan är med några saker som jag önskade att jag hade hemma, men som jag inte hade köpt. Igår klickade jag hem allt detta på nätet, så smidigt! En del av dom här sakerna finns inte att köpa på alla apotek, så om man inte vill gå runt och leta så kan jag rekommendera lite internet-shopping!

1. Apolivas Intim-binda Mjuk & Säker – Glöm allt vad Always nattbindor heter! Sånt funkar inte! Jag vet inte varför jag trodde att en nattbinda skulle räcka till avslaget. Dessutom är vanliga nattbindor sträva som sandpapper när man just fött barn! Apolivas Intim-binda Mjuk & Säker är till och med skönare än dom man får på BB!

binda efter förlossningen avslag

2. Apoliva Intim trosskydd X-luftig & SäkerDet där avslaget håller ju på i flera veckor även om det blir mindre och mindre. Det blir alltså en väldigt lång tid som man måste ha binda och inte får använda tampong. För mig är binda urdåligt och trosskydd är ännu värre! Jag fick jämt svampinfektioner pga bindorna när jag var yngre och givetvis fick jag det ett par veckor efter förlossningen också. Det var fruktansvärt! Jag grät hela nätterna för att det gjorde ont och kliade på samma gång. Men så hittade jag dom här trosskydden och med lite kräm så försvann svampinfektionen trots att jag fortfarande behövde använda trosskydd. 

efter förlossningen trosskydd som är luftigt

3. Värktabletter! – Visst så kan pappan sticka iväg och köpa det, men den här gången så känns det faktiskt bättre att ha det hemma från början. Jag vet ju att jag behöver det och varför inte förbereda sig på en gång då? Dessutom är det bra mycket billigare att köpa på nätet än på apoteket. Efter förlossningen så får man Alvedon + Diclofenac på BB. Så det är det som jag köper hem 🙂 Men jag köper Pamol istället som bara kostar 13 kr/förpackning istället för 40 kr! Och en sak som jag önskar att jag visste innan jag åkte hem från BB är att både Alvedon och Diclofenac finns i starkare dos som läkare kan skriva ut. Det missade läkarna med mig och skrev ut morfinpreparat istället trots att jag ammade!!

RABATTKOD (TIDSBEGRÄNSAT ERBJUDANDE): Nykunder får just nu 20% rabatt på hela sitt köp om dom handlar för över 300 kr och använder rabattkoden ”nykund20

Det finns massor av andra saker som mamman kan behöva också, men i just det här inlägget har jag valt att skriva om det som oftast inte står på folks vänta-bebis-shopping-listor. Men några andra saker som kan vara bra att ha hemma för mammans skull är Purelan (bröstvårtskräm), amningskupor (brösten läcker!) och Xylocain (bedövningskräm som kan användas på underlivet). Skriv gärna om ni kommer på nåt mer!

22 Comments

 • Lin

  Om jag får tipsa… Jag tyckte att det var OLIDLIGT obekvämt med binda, det kliade, var instängt och störde konstant (alltså man längtar ju efter tamponger!). Räddningen var att, då och då, sova naken på inplastad frotté. Detta kanske inte funkar när avslaget är som rikligast, men sedan. Tror det är lite bra för underlivet att få vädra lite också. Haha!

  • Emma - På Smällen igen!

   Åhh bra tips! Ja, jag fick ju som sagt svampinfektion pga bindor/trosskydd. Mitt underliv hade verkligen behövt luftas! Kommer följa ditt tips nästa gång när avslaget avtar 🙂 Hade varit bra om jag kunde plast-frottéa in gravidkudden också 🙂

 • Karoline

  En del receptbelagda diklofenac får inte tas av ammande, beror på vilket av dem det är finns mängder av läkemedel som innehåller diklofenac.. Vilket betraktas som rävgift av de flesta läkare idag, de förspråkar istället ipren som antiinflammatoriskt läkemedel mot smärta.

  • Emma - På Smällen igen!

   Jasså? När jag fick Lucas så ville dom absolut inte att ammande skulle äta Ipren. Har det ändrats nu då? Ja, jag har sett att det finns lite olika diclofenac. Jag ska dubbelkolla så att den jag köpte är den som ska vara för ammande. Jag fick en utskriven som var 50 mg när jag ammade med Lucas.

 • Amanda

  Xylocainsalva!!!! Jag syddes också och det sved som tusan. Det var så skönt att spruta xylocain på bindan så det bedövades en stund efter toalettbesöken. Det finns också speciella förlossningsbindor på apotek om man har mycket avslag.

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, jag hade också det, fast det hjälpte inte för mig tyvärr eftersom mina stygn var inuti. Men jag la bindorna i frysen, det hjälpte en liten stund i alla fall 🙂 Dessa jag länkat till är speciella förlossningsbindor 🙂

 • Lina

  Hej Emma! Tack för ett bra inlägg, som vanligt 😉 Tänker på det här med förlossning då man fått komplikationer från en tidigare. Fick precis som du en rejäl bristning vid min första förlossning. Brast inte hela vägen men nästan och det blev operation efteråt. Idag är jag helt återställd och skulle gärna föda vaginalt med nästa barn men jag är bara så himla rädd för att få samma bristning igen, om ärren skulle ”gå upp” eller så… Undrar hur du tänker kring din kommande förlossning?

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja usch, det där med att ”gå upp” känner jag också lite rädsla för. Jag fick ju också återställas med en operation efteråt, fast pga att ärren hade läkt för tajt på ett ställe så att det inte gick att ha sex.

   Men, jag är inte så rädd om jag ska vara ärlig. Alla som jag har pratat med som drabbats av en svårare bristning har haft en mycket lättare andra förlossning. Hur vanligt är det att ärret går upp tror du? Måste nästan söka på det känns det som…

   • Cristina

    Jag fick också en stor bristning med sonen (sfinkterruptur) Jag har inte problem idag efter 2,5 år men nu när jag är gravid igen så blir det snitt. Gynekologen som opererade mig sa att det är jätte svårt att laga ett ärr, så om det skulle bli en bristning igen på ärret så går det inte att laga och förmodligen kommer jag få problem med inkontinens då. Det tog så långt tid att läka och nu mår jag bra där nere så jag jag vågar inte chansa.

    • Emma - På Smällen igen!

     Åh hmm… Jag tror inte jag kommer få snitt pga min bristning. Men jag ska nog prata med BM om det iaf. Jag fick inte en så allvarlig bristning som du, men min bristning som var helt och hållet inuti, gick nästan hela vägen till ändtarmen. Det känns ju läskigt om det skulle gå upp och kanske spricka hela vägen nästa gång. Jag får prata med BM, helst av allt så skulle jag vilja föda vaginalt även om ärret går upp. Men jag vill ju inte riskera att spricka hela vägen nästa gång 🙁

 • Maja

  Jag tycker att bindor utan vingar knölar ihop sig. Jag gillade apolivas nattbinda torr & säker. Ammade ändå varje 1,5h så bytte ofta :p på natten tog jag en handduk i sambons kalsonger i bland. Luftade på ett annat sätt. Har en tygbinda denna gång men får se… V.37+0 idag. Sonen föddes i v.37+1 så det börjar redan kännas som övertid :/

  • Emma - På Smällen igen!

   Hehe! Åh spännande! Ja, alla tips är välkomna!!! Jag minns inte att bindorna knölade sig, men det återstår att se denna gång 🙂

 • Karoline

  Vi tog kompresser med alsollösning på och la mot stygnen det var kanon, det var min barnmorska som tipsade om det, man kunde även ta en kompress med alsollösning och hålla mot stygnen när man skulle kissa så sved det inte.

 • Emma

  Har nyss fött mitt andra barn och vill bara säga att du har prickat in bra tips! Jag kan inte använda några andra bindor än de du länkat till, så skönt med det tjocka. Och värktabletter har behövts pga kraftigare eftervärkar…utav trosskydd gjorde jag en mindre variant av de isbindor man kan få på bb. Häller kallt vatten på dem o så in i frysen. Lägger den i en binda sen när jag använder den.
  Vill också säga att jag fick en större bristning första gången som syddes på operation. Denna gång blev det inte alls lika stort. Har dock väldigt ont ändå och har svårt att vara uppe och stå och gå..förstår precis den handikappade känslan du skrev om. Så trist….

  • Emma - På Smällen igen!

   Grattis Emma!!

   Åhh vilket bra tips på isbindor! Några såna fick jag aldrig på BB. Jag fick bara tipset att lägga bindan i frysen, men det hjälpte ju bara första minuterna, sen var bindan varm igen… 😛 Tack så mycket!

   Usch så tråkigt att du fick väldigt ont trots att det var nummer 2. Jag försöker förbereda mig på handikapp-känslan den här gången så att det inte blir så psykiskt chockerande den här gången. Men det är inte lätt. Det enda jag kan göra är att förbereda genom att laga mat och fylla frysen m.m. och göra sånt som jag saknade förra gången. Hoppas att du återhämtar dig snabbt Emma!

   Stor kram och stort grattis!! <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.