Tips & Tricks,  Tredje graviditeten

Guide: Vilka klädstorlekar och hur mycket ska man köpa till bebis?

En läsare önskade ett inlägg hur vi tänkte kring klädinköp, storlekar, priser osv. Så jag tänkte att jag skulle skriva en liten guide med vilka klädstorlekar och hur mycket man ska köpa till bebis. Jag kände först att jag var lite rostig på det här, man glömmer ju så snabbt hur livet är med en liten bebis. Men efter en liten sökning i mitt bloggarkiv så hittade jag massor av vettiga blogginlägg med tips till er läsare! Så nu har jag sammanfattat alla dessa blogginlägg till ett enda! Den här guiden innehåller allt som jag önskar att jag visste när jag fick mitt första barn. Hoppas ni har stor nytta av den!

• Storlek 50 och 56 går snabbt. Köp inte för mycket i dom storlekarna. Cirka 7 bodys räcker om man har tvättmaskin i lägenheten/huset. 2-3 bodys går åt per dag om man har en bebis som bajsar igenom eller spyr på kläderna.

• Tänk på att inte köpa allt för udda färger eller kläder som ska tvättas i 30 grader. Då riskerar kläderna att hamna lång tid i tvättkorgen istället för att bli använda.

• Tänk trikå och mjukt när ni köper byxor och sånt. Ett par mini-hängslebyxor som ser ut precis som en vuxens fast i miniatyr kan vara hur söta som helst men kanske inte alls sköna att ligga en hel dag i. Känn efter på sömmar och om det finns knappar bak på fickor, känns det mjukt eller knöligt och hårt? Du själv skulle nog inte vilja ligga en hel dag med en hård knapp i ryggen, då vill nog inte din bebis det heller!

• När ni köper dom minsta storlekarna (50 & 56) – tänk billigt! Handla gärna på rea! Tradera kan också funka men ibland blir plagget + frakten lika mycket som ett nytt plagg på rean.

• Omlottbodys som man inte behöver dra över huvudet är oftast populärt både bland bebisarna och dom nyblivna föräldrarna.

• Byxor med fötter på i små storlekar är bra. Nyfödda ska inte ha strumpor som sitter åt eftersom bebisar har dålig blodcirkulation. Men ofta kryper bebisar ihop med benen och då brukar fötterna inte sitta kvar i foten på byxorna så då kan man ha stora strumpor (ej tajta) utanpå byxorna för att hålla byxorna på plats.

• Pyjamasar med fötter på tycker vi är bäst, men jag vet att vissa föräldrar tycker det är bättre utan fötter eftersom en del bebisar har större fötter. Jag resonerar som så att passar fötterna inte så klipper jag av dom.

• Pyjamasar med blixtlås gillar vi mest. Smidigt och snabbt att byta blöja på natten. Tänk bara på att blixtlåset om metallbiten man drar i är lång, så kan den lätt sticka upp i hakan på bebisen. Vi har 3 såna pyjamasar så jag knipsade av metallbiten med en tång och trädde i en tjockt snöre istället. Funkar suveränt!!!

• Tröjor och T-shirts som inte har knäppning mellan benen åker upp HELA TIDEN. Jag brukade ha en kortärmad body under så att Lucas slapp frysa om magen.

• Koftor har för oss varit helt onödigt. Jag har tagit på Lucas kofta två ggr och då var det bara för att den koftan var så fin! Den var sååå söt! En liten farbrors-kofta från Newbie! Helt onödig men såå söt!

När Lucas var bebis så satte jag även ihop en liten inköpslista på vad jag skulle köpt om jag hade fått bebis till vår/sommar resp. höst/vinter. Jag är faktiskt lite förvånad själv, hur organiserad jag var och vilken koll jag hade på hur mycket kläder som behövdes haha!

20160105-233522-84922348.jpg

Lucas vägde 2905 g och var 49 cm lång när han föddes. Han använde storlek 50 i 4 veckor och storlek 56 i 4 veckor. Lucas var såpass liten att storlek 50 var på tok för stort när han föddes, han skulle aldrig kunnat ha storlek 56 i början. Därför skulle jag välja att köpa allt det på bilden ovan i både storlek 50 och 56.

Har jag glömt nåt? Tipsa gärna i kommentarsfältet i så fall!! 🙂

6 Comments

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, men så finns det också många som inte har användning för storlek 50 heller. Jag tror att dom allra flesta klarar sig utan storlek 44, annars hade det varit lättare att få tag på kläder i så små storlekar. Lucas hade också behövt storlek 44 egentligen, men dom 4 första veckorna var vi ju bara hemma eftersom jag hade så ont och då dög storlek 50 även fast det var väldigt stort. Men om jag skulle hitta nåt fint i storlek 44 så kanske jag skulle köpa den här gången ändå 🙂

 • Solin

  Jag kan nog skriva under på allt. Skrattade när jag läste om koftorna. Så söta men sommar/höst2013 var ju riktigt varmt så det blev aldrig använt. Tänk också på alla presenter man får men det är oftast i stl 62. Och till skillnad från Lucas hade jag en ”rekordbebis” som de sa på BB. Normalstor när han kom men gick aldrig ner i vikt första dagarna utan kurvan gick spikrakt upp. Blir spännande om det blir en likadan i april.
  En sak till. Pyjamaser har en tendens att ha 25573 knappar. Mysigt första veckan men att stå och få ihop alla knappar ( främst i grenen) efter någon månad, mitt i natten, är pest! Så dragkedja är ett hett tips!

 • Ellinor

  Tack för guiden!!! Måste kolla igenom mitt förrådd av bebiskläder för att se vad jag måste komplettera! Kul att kunna följa dig då vi är beräknade ungefär samtidigt! Jag har BF 13 april, det är vårt första barn 😀

 • Anna

  Tack för vettiga listor, då har jag åtminstone något att utgå ifrån, även om jag förmodligen får köra lite på båda listorna då bebis är beräknad 15 mars. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.