Resor,  Tips & Tricks

11 tips för att flyga med barn

– Innehåller annonslänkar –

Vi reser ganska mycket med våra barn och på begäran har jag knåpat ihop ett inlägg med 11 tips för att flyga med barn. Har jag missat något? Lägg gärna till era tips i kommentarerna här nedanför 🙂

1. Var lyhörd och ta inga onödiga strider. Mina barn är i skrivande stund 5 år och 2 år och jag har märkt att nyckeln till gott humör oftast är att jag är lyhörd för dom och deras behov. Ibland när man ska resa så kan det vara lite stressigt innan man kommit på planet och det påverkar barnen. Om jag är lugn, lyssnar på dom och svarar på deras frågor så håller dom sig lugna och nöjda.

2. Berätta för barnet vad som ska hända. Detta tipset kommer från en läsare och jag tyckte verkligen det var spot on! Förklara noga innan varje steg och om barnet gillar att läsa kan ni läsa Här kommer flygplanet innan resan för då kan ni prata om saker ni sett i boken när ni är på flygplatsen och sitter i planet.

3. Stressa inte! Var i tid till flygplatsen så att ni slipper stressa. Använd extra tiden till att röra på er. Låt barnet springa av sig eftersom det kommer bli mycket stillasittande på planet. Detta är också ett jättebra tips från en läsare 🙂

4. Ta med underhållning som barnet gillar. Vi har alltid med oss en padda laddad med roliga appar och filmer, målarböcker, klistermärkesböcker och när vi flög hem från Italien köpte vi en magnetisk rittavla som blev succé.

5. Ta med mat och snacks som barnet gillar. Det spelar inte så stor roll VAD barnet äter, men för humöret spelar det stor roll ATT barnet äter ? Köp gärna med mat och snacks och lägg i handbagaget innan du checkar in för det är inte alltid utbudet på flygplatsen är så stort och var beredd på att det kan bli förseningar.

6. Lämna rutinerna hemma. Inget är som vanligt och då kan man inte förvänta sig att rutinerna ska vara som vanligt. Känn efter, lyssna på ditt barn, du vet vad barnet behöver, sova, äta, rastlös? Du vet och försök då tillgodose det.

Så här kan man sova

7. Ta det lugnt dagarna innan resan. Försök att sprida ut på packningsjobbet på ett par dagar åtminstone. Det kan vara stressande för ett litet barn om föräldrarna yrar runt som yra höns dagarna innan resan. Försök ta det lugnt, packa lite, gå ut och lek lite med barnet, kom tillbaka och packa lite, ät som vanligt etc. Om föräldrarna är stressade blir barnet stressat.

8. Orolig för att barnet ska få ont i öronen? Amma, flaskmata eller ge välling under start och landning. I regel får små barn inte ont i öronen, men om det skulle få ont så kan man förebygga detta genom att barnet dricker under start och landning. Ge barnet nässpray en stund innan landning för att vidga gångarna och om det behövs så är dessa öronproppar jättebra. Jag använder dom till mina öron! Ett husmorsknep från en flygvärdinna är också att stoppa varma våtservetter i muggar och hålla muggarna för öronen, det ska tydligen hjälpa.

9. Långa mellanlandningar? En del flygplatser som t.ex. Arlanda erbjuder lånevagnar att använda på flygplatsen, men annars kan man välja en resevagn som är godkänd som handbagage. Vi har en Axkid Life som vi är jättenöjda med, recension kommer snart!

10. Ta med barnmat på flyget. Barnmat och klämmisar är helt ok att ta med sig på planet. Även välling i pulverform som du efter säkerhetskontrollen blandar med vatten är helt ok att ta med. Tips! Eftersom kabinpersonalen inte har möjlighet att värma maten på planet, be dom stoppa barnmatsburken i värmeskåp direkt när ni stiger ombord. Då är den varm nog när det är dags att äta.

11. Om ni ska flyga långt med en bebis under 10 kg så kan ni få vagga på planet. Då får ni en plats vid en ”skiljevägg” på planet, där kabinpersonalen sätter fast vaggan så kan barnet sova där.

Har ni något mer tips för hur man ska lyckas med flygresan med småbarn? Kommentera här nedanför!

8 Comments

 • Caroline

  Äter barnet välling/ersättning får man ta med färdigblandad genom säkerhetskontrollen! Vi blandade och värmde upp och hade med i termos, bara att hälla i en flaska vid ex start.

 • Elin

  Jag undrar hur ni söver barnen på planet? Eller är de dötrötta och somnar av sig själv? Min son har somnat på en middag i knäet bland folk en gång och då var han jääääätte trött. Flera dagar på en camping med full rulle. Så blir det ju inte inann vi skulle flyga i så fall. Min 9månaders somnar inte bland folk heller.

  • Emma - På Smällen!

   Lucas är såpass gammal nu så jag kan säga till honom att sova. Det är inte alltid han vill eller kan sova men oftast så lägger han sig och sover om jag säger det när han är trött eller borde sova. Isadora är svårare, hon sov inte heller bland folk och absolut inte i någons famn. När hon var 8 månader flög vi till Portugal och när hon skulle sova var det skrik och panik i 15 minuter innan hon tillslut däckade. Samma sak när vi flög till Gran Canaria eller om det var Brasilien. När Isadora blev trött så skrek hon i 15 min innan hon däckade i min famn. Jag hade lärt mig att hon inte vill att jag ska klappa på henne eller prata med henne för hon är ledsen för att hon inte hittar nån bra plats att sova på (hon vill sova ensam). Jag tänker så här: tänk inte att dom måste sova, det är jättespännande att flyga flygplan, låt dom vara vakna och det blir som det blir, så länge dom inte är ledsna är det lugnt.

 • Ulrika

  Låter man barnen använda padda/mobil tänk då på att använda hörlurar, det är otroligt jobbigt för omgivningen med alla dessa ljud. Åh tro mig jag har oxå varit småbarnsförälder men nu inne i en annan fas där jag nu lever med tinnitus och ljud dagligen som förskollärare. Alla behöver må bra på flyg 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Absolut! Beklagar din tinnitus, måste vara skitjobbigt! Vi har alltid med hörlurar men använder dom väldigt sällan på flyg eftersom inga av spelen på paddan överröstar bruset av det brummande flygplanet. Det är bara när han kollar på film som han måste använda hörlurarna för annars hör han inte filmen. 🙂

 • Malla

  Vi flyger ofta och flera timmar, USA-Hawaii, USA- Sverige. Vi stressar inte, barnen somnar nar de at trotta eller vill. De ater vad de vill. Har alltid med klammisar och snacks, det ar oftast allt de vill ata. Nar de var bebisar fick de brostmjolk ock klammisar, det gar bra att ata kall burkmat. Jag fick dock oppna en burkmat I kontrollen och smaka. Numera ar vi VIP sa vi har fortur I koer och kan ga pa lounge och ata. Ingen stress dar inte. Tv och spel finns pa flyg.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.