Resor

Live a little överraskningsresa med Apollo!

Nu ska jag berätta om något riktigt spännande som vi har gjort. Tidigt i våras var jag och Victor lite extra våghalsig och gjorde något crazy 🙂 Vi köpte nämligen en resa till Destination Okänd! Jepp, vi har köpt en charterresa utan att veta var eller exakt när vi ska åka! Tokigt va?! Resekonceptet är Apollos helt nya koncept som dom har döpt till Live a Little. Biljetterna kostar så lite som 2000 kr/person så vi tyckte att det var värt spänningen 🙂

Nu börjar det närma sig avgång för oss, endast tre veckor kvar! Nästa vecka kommer vi få veta var vi ska och exakt vilken dag som vi ska resa! Jag är sååååå exalterad! Vi hoppas på Mallorca för dit skulle vi gärna vilja ta med barnen (barnen ska såklart också med!), men om det inte blir Mallis får det gärna bli något ställe med lika vackert vatten 🙂 Kanske nån av dom grekiska öarna eller Italien 🙂

22 Comments

 • Matilda

  Så spännande! Hörde också om detta koncept och tyckte det lät roligt 🙂 Får jag fråga hur ni kan vara lediga så mycket från jobb osv? Ni verkar kunna åka iväg när som ni känner för det.. 🙂 Kram

  • Emma - På Smällen!

   Vi har ganska fria jobb och kan t.ex. jobba in tid för att vara ledig vid senare tillfället. På sommaren är det helt stängt där vi jobbar så då ”måste” vi ta semester, övrig semester får vi ansöka om men så länge vår ledighet inte stör vårt arbete så är det inga problem. Kram!

 • Ida

  Vad spännande, har också läst om konceptet och tycker att det verkar kul. Har dock lite för stort kontrollbehov själv för att våga testa…
  Hur resonerar ni kring ledighet för resor nu när Lucas har skolplikt? Min dotter just börjat förskoleklass och där har de som policy att inte godkänna ledigheter första månaden för att klassen ska svetsas samman. Hade dock gärna åkt till Medelhavet nu, så fin tid att åka!

  • Emma - På Smällen!

   Haha! Jag har också kontrollbehov egentligen men eftersom jag visste att sommarsemestern skulle bli bra så vågade jag chansa på den här billigare semestern. Jag har inte haft några förväntningar alls förrän nu, nu börjar det bli väldigt spännande! Särskilt eftersom jag bara har lyckats hitta en enda privatperson på nätet som varit på och skrivit om just detta konceptet. Så spännande!

   Angående Lucas skolplikt så har jag fått höra att dom godkänner 5 kalenderdagar per termin så därför tänker jag att det är okej. Jag vågade inte boka i augusti för jag ville inte riskera att Lucas hamnade utanför pga att han inte var där i början.

 • Sabina

  På vår förskola får fröken bevilja 3 dagar max på läsår! Vill man vara ledig mer så är det rektorn som bestämmer och det måste lämnas in i god tid (mer än 2 veckor innan).

  Sen vill jag veta mer hur du resonerar kring skolplikten! Alltså skolgång i relation till att ha roligt och missa saker som han lär sig! Det finns ju skolplikt av en anledning och med tanke hur många elever som går ut 9an utan betyg! Bör man kanske som förälder fundera på vad man signalerar redan i låg ålder! Vi har ju trots allt många lördagar och möjlighet att resa då!

  • Emma - På Smällen!

   Oj, får ni inte vara lediga från förskolan??? Eller du måste mena förskoleklassen?

   Nja, skolplikten i förskoleklass ger jag inte mycket för. Jag tänker följa reglerna, såklart! Förskoleklassen har inget med att barn går ut 9an utan att betyg att göra, det var inte därför skolplikt infördes. Den infördes för att få dom sista 5% som är hemmabarn att börja förskoleklass och för att få en mer sammanhängande undervisning som inte drabbades av att barn kom och gick som dom ville (eller som föräldrarna ville). Jag kommer såklart lära mina barn att dom har skolplikt och inte låta dem vara hemma bara för att dom vill det, just för att inte signalera fel saker, men det finns ingen seriös läroplan eller tillräckligt med lärare för att motivera förskoleklassen på samma sätt som åk 1-9.

   Jag förstår inte riktigt vad du menar med många lördagar? Om man vill resa så blir det knepigt att göra om man bara kan vara borta en dag per vecka… ?

    • Emma - På Smällen!

     Ja herregud! Resor och att uppleva andra kulturer lär barnen sig mycket på. Lucas har lärt sig att prata lite engelska, beställa mat själv och blivit väldigt intresserad av geografi tack vare alla resor. Jag tror också det är en viktig ögonöppnare för barnen att lära sig att alla inte har det lika bra som svenska barn oftast har det.

   • Gittan

    Jag arbetar som lärare och har nu en åk 2, dvs de barnen som var sista årskullen innan förskoleklass fick skolplikt. Ian säga att de barn som var där fick ett rejält försprång in i skolvärldengentemot de som var lediga mkt. Sen har ju förskoleklassen oxå en läroplan att följa. Att det skulle va nja med skolplikten där tycker jag örat nedvärdera verksamheten.

    Vi får bevilja 10 dagar på ett läsår. Jag skickar aldrig med läxor utan ser det som att de får något annat istället. Men frånvaron får förstås inte bli för hög då de missar mkt viktigt som de aldrig riktigt kan ta igen.

   • Sabina

    Ska så klart vara många lovdagar istället för lördagar 🙂 Vår förskola har en väldigt seriös skolplan och vi får mail varje vecka med vad de ska göra kommande vecka och exakt vad det motsvara i skollagen!

 • Lisa från Skåne

  Har två döttrar som jobbar inom skolan och enligt dem är det skolplikt i förskoleklass den lagen kom 2018. Vi pratade om det för jag tänkte åka till dem lite då och då och vara med barnen.

 • Sofia

  Så kul att fler hittar detta koncept ?
  Min man och jag bokade i somras, för två veckor sedan gick vi det spännande emailet..
  Nästa fredag blir det Kos ?
  La till transfer och ett bagage..

  • carola

   Vad kul att höra ngn som vågat boka. Kollar själv här nu men lite osäker. Hur hamnade ni, känns det bra? Något du skulle våga testa igen…? Vore väldigt kul att få höra mer om er resa!

 • Nina

  Spännande.
  Hur tänker framöver med skolplikten, be om ledighet innan ni bokar eller boka innan ni ber om ledighet? Om ni bokar innan hur gör ni om rektorn inte skulle bevilja ledighet? Sjukskriver L de dagarna?
  Är lite kluven till att åka i väg när det är skolveckor. Tycker det skiljer alltför mycket pengar i pris på att åka på lov och inte och för vissa kanske det är enda chansen att komma utomlands om de åker under skoltid. Samtidigt lite som rektorn sa vid ett möte där tar man ledigt 5 dagar varje termin under alla år i skolan missar man ganska mycket.

 • Ulrika

  Åh verkar så mysigt o spännande med dessa resor, vill själv prova när jag har möjlighet.
  Jobbar själv i förskoleklass och förstår o inser vikten av att kunna vara ledig tillsammans med familj o vänner o vad massa kunskaper detta kan föra med sig o jag önskar att så många som möjligt kunde få göra detta.
  Samtidigt arbetar jag i förskoleklass och sen ett år tillbaka är det skolplikt, jag som mentor kan bevilja ledighet två dagar o rektor tio dagar på ett läsår. Jag vill framhålla att vi måste rapportera all frånvaro o att om det över tio procent då måste vi agera.
  Viktigast är att vi absolut har en läroplan att förhålla oss till och att Skolverket från denna termin infört kartläggning på varje enskild individ inom matematik o språk som ska genomföras under höstterminen. Detta är inget man väljer utan måste genomföras.
  Jag hoppas vi kan hitta en balans så familjer kan njuta av lite ledighet och vi lärare i förskoleklass hinner med undervisningen.
  Önskar er en underbar överraskning’

 • Malin

  Låter jättespännande! Har också läst om detta, ska bli kul att höra er erfarenhet! Och skönt att kunna lösa det så med era jobb! Jag håller verkligen med om att resor berikar och inspirerar och tycker precis som Ulrika att en balans och en bra kommunikation mellan skolan och föräldrarna är superviktig. Och det tolkar jag dig som du också gör! Bara en nyfiken fråga, hur menar du när du skriver att du inte tycker det finns en seriös läroplan? Jobbar själv som förskollärare och kan lova att vi tar vår läroplan väldigt seriöst ?

  • Emma - På Smällen!

   Hej Malin! Tack, ja det ska bli spännande! Det kanske var en överdrift att påstå att den är oseriös, men jag har förstått att det varit rörigt och oklart eftersom inte ens Lärarförbundet var med på noterna när beslutet togs. De var osäkra på om förskolelärarna som skulle jobba i förskoleklass var tillräckligt kompetenta och om det ens fanns nog med lärare (det gör det fortfarande inte). Vad jag förstår det så blir det svårt att leva upp till en läroplan om skolan inte har resurser till det. Det som också får mig att tvivla är att regeringens motivation till beslutet var att förskoleklassen skulle vara en övergång mellan förskoleklass och skola – då är det ju inte ens ”skola på riktigt”? Men ändå är det förskoleplikt? Motiveringen var också att dom 2% hemmabarn (skrev fel förut) skulle börja i förskoleklass. Jag förstår att det är bra att dom börjar men jag tycker fortfarande det är lite hårt med 100% skolplikt på dom grunderna. Jag hade såklart velat att Lucas och Isadora skulle gå även utan skolplikten och jag respekterar reglerna och tycker att skolan är jätteviktig. Jag tycker också att kommunikation mellan skolan och föräldrar är viktigt och jag är väldigt noga med det. Det är just obligatorisk förskoleklass som jag är emot för jag har inte sett något som övertygat mig om att den borde vara obligatorisk.

   • Malin

    Hej Emma! Tack för ditt svar! Då är jag med i hur du menar och tänker. Håller definitivt med om att när det inte finns tillräckligt med resurser så blir det så mycket svårare att implementera och uppfylla läroplansmålen. Jag jobbar i förskola och inte förskoleklass men vi kämpar med samma problem med brist på tid och resurser. Tycker du verkar ha ett sunt resonemang ang ledighet och kontakten med förskola och förskoleklass (ja om annat också) ?

 • Elin

  Jag och släkten ska iväg till mallorca om 2veckor. Vi har två barn i fsk klass och en i tvåan. Vi har fått ledigt för alla utan problem. Lärarna sa angående klass 2 att så länge eleven är vanligtvis i skolan och sköter skolan så är det ingen problem att resa ?. Både rektor och lärare godkänner ansökan alltid.
  Vilka underbar jobb ni har som gör att ni kan styra själv ???

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.