Williams 2:a utvecklingssprång

Det går snabbt nu! William har precis dundrat in i sitt 3:e utvecklingssprång, men eftersom det inte har märkts av ännu så skriver jag om det andra utvecklingssprånget som slutade för 2 veckor sedan. Det andra utvecklingssprånget passerade ganska så smärtfritt för William, men precis som vid första språnget så var han lite mer mammig om kvällarna.

När är 2:a utvecklingssprånget?
Det andra utvecklingssprånget kallas för En värld av mönster, men är också känt som klängperioden. Det börjar runt vecka 7-9 och pågår i ett par dagar upp till två veckor.

Vad händer i 2:a utvecklingssprånget?
Bebisen lär sig att känna igen återkommande former, mönster och strukturer. Bebisen börjar också upptäcka sin kropp så som händer och fötter och försöker använda dom. Bebisen kan tillbringa timmar med att öva sig i att få till en viss pose med ett ben eller en arm. Nu blir plötsligt leksaker intressanta och man kan se hur bebisen studerar detaljer. En skugga eller ljuset från en lampa kan vara hur spännande som helst! Bebisen upptäcker även sin egen röst och börjar leka med den genom att stöta ut korta ljud som ”öh”, ”ah”, ”äh”.

Hur kan man hjälpa och stimulera bebis i sin utveckling?
Svara på barnets ljud brukar vara populärt och hitta på nya ljud så att bebis kan härma dig.

Nya färdigheter efter 2:a utvecklingsprånget
Barn utvecklas i olika takt och det är sällan en bebis lär sig alla nya saker på en och samma gång. Ofta så är en bebis mer framåt på ett område och mindre på ett annat, t.ex. barnet som lärde sig att gå sent kanske var superduktig på att prata istället. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är nåt fel bara för att ens bebis inte kan alla saker som bästisens bebis kan – barnen utvecklas på olika områden i olika takt. Här kommer en liten lista på nya färdigheter som din bebis kan ha fått efter detta utvecklingssprånget:

– Kan hålla upp huvudet mycket bättre än förut
– Vänder tydligt huvudet mot ljud
– Viftar med händerna mot en leksak (detta gör bebis innan den lär sig att greppa)
– Känner på leksaker utan att försöka ta på dom
– Upptäcker och observerar delar av sin kropp
– Tittar på mönster som abstrakta tavlor och fladdret av ett ljus
– Gör korta och explosiva ljud som ”öh”, ”ah”, ”äh”

Williams utveckling efter 2:a utvecklingssprånget
William älskar verkligen att göra olika ljud och jag märkte faktiskt av en slump att han härmade mig. Gissa om jag blev förvånad! När jag berättade det för Victor sa vi båda att det måste varit en slump att han härmade, men nu förstår vi att han faktiskt kan detta. Han har också blivit väldigt duktig med både armar och händer. Han lyckas alltid klamra sig fast i mitt hår och tar gärna tag i våra händer och kramar om när vi ger honom nappen. När han inte vill ha nappen så använder han händerna för att puta ut nappen eller puta bort våra händer. Han blir glad när han ser sina leksaker och kan verkligen fokusera på dom en längre stund. Han vänder också huvudet mot ljud, men när man skojar med honom så att han skrattar (särskilt när jag gör det) så brukar han välja att titta bort. Jag tyckte det var lite märkligt så vi frågade BVC-sköterskan som förklarade att bebisar ibland gör så när det blir lite för mycket intryck för dom. Så gulligt!! Han är väldigt duktig på att hålla ögonkontakt och följa saker med blicken i övrigt 🙂

Hur upplevde ni det andra utvecklingssprånget? Var det ett enkelt eller jobbigt utvecklingssprång? Märkte ni tydlig skillnad på era bebisar före, under och efter? Dela gärna era erfarenheter!

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

  1. Kickii

    Barnen är inte hos mig på halloween men jag tipsade deras pappa om att han köper eget godis och så går han och barnen på en runda där dom letar halloweenpynt eller halloweenpumpor och för varje dom hittar så får dom en godis!

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här