Okategoriserade

Vinteroverall eller skalkläder?

Nu har jag precis lämnat av Lucas på förskolan och frågat vad för några kläder han behöver. Pedagogen jag pratade med tyckte att lager på lager var det allra bästa för att då kan man anpassa kläder efter väder enklare. Hon sa att detta är en smaksak men så tycker hon. Hon tyckte att Lucas behövde ett par fleecebyxor och ett ullunderställ om det skulle bli ännu kallare. Så hon tyckte det var jättebra att jag hade tagit med ett ullunderställ och beställt en fleeceoverall.

Men jag kände mig fortfarande väldigt osäker på vad ”vinteroverall” innebär och vad det är som en typisk vinteroverall har, som inte Polarn o. Pyrets skalkläder som jag har köpt har. Jag trodde ju att det var just vinterkläder jag hade köpt, men nu blev jag riktigt förvirrad när många av er tyckte att skalkläderna var höstkläder. Nu vet jag inte men en del av er kanske bor längre upp i landet, vi får ju oftast inte mer än ett par grader minus här. När jag köpte skalkläderna så sa expediten att skalkläderna är tillräckliga för hela vintern om man bara bygger på underifrån med lager som typ fleece och ull.

Hur som helst så frågade jag pedagogen på förskolan vad alternativet är till skalkläder och vad en vinteroverall är på ett ungefär. Hon visade en vinteroverall från Kaxs men sa att den egentligen inte är bättre än skalkläderna eftersom skalkläderna står emot väta mycket bättre och då håller sig barnen varma. Fast man måste ju såklart bygga med master under skalkläderna för att barnen inte ska bli kalla. Det känns som det blev lite klarare i mitt huvud och jag förstod nu i alla fall att kläderna han har räcker denna vintern, om det inte blir -15 eller så, men då är dom ändå inte ute med dom små så länge.

Nästa år kommer jag nog ändå satsa på något som är snäppet varmare att byta upp till. Då är han ju såpass gammal att han kommer leka i snön på ett annat sätt. Det skulle vara kanon med er hjälp för att välja rätt. Jag stirrar ju mig blind på dom där snöflingorna som ska symbolisera hur varma kläderna är. Skalkläderna är 1 snöflinga, fleecen 1 och ullunderställt 1, alltså totalt 3 snöflingor och borde vara lika varmt som en overall med 3 snöflingor. Igår köpte jag overallen Cheleb från Reima och den har 2 snöflingor och en fleeceoverall till. Om jag dessutom tar på Lucas ett ullunderställ så blir det 4 snöflingor eller…?? Borde jag köpa en overall med 3 snöflingor också? Hjälp mig haha!! Ni får gärna skriva var i Sverige ni bor när ni berättar om era barns kläder det ger mig en uppfattning om ni har det kallare eller ungefär samma. Vad borde jag köpa och vad använder era barn (och var bor ni)?

17 Comments

 • Jess

  Bor 8 mil från Gbg så vi har liknande väder. Sonen har skalkläder från pop med fleecebyxor och fleecetröja under om graderna går under 5 plus. Personalen är jätte nöjd och han är en av få som är torr o varm när dom kommer in. Sen har vi vinteroverall som åker på när det går under noll grader. Sonen är alltid varm o go och då är vi ute mkt även hemma.

 • Sandra de Jong

  Utgå från barnet. Rör det sig mycket? Frusen eller varm osv. Vår treåring har fodrade regnkläder eller skal med fleece när det ligger på någon plus. Ev en extra tröja under och fodrade stövlar när det är blött. Vid minus kör vi overall. Med tröja under och halskrage, mössa, vantar och bra skor. Blir det riktigt kallt kompletterar vi med underställ i ull, ev fleceställ, mössa med ”lurv” runt ansiktet. Vantar ser jag till att ha flera ex på fsk. Halvblöta vantar blir ju kalla. Skalkläder använder vi massor under höst/tidig vinter och vår. Vi kör allt från tröja till flecce under beroende på väder. Jag tänker att det är viktigt att de inte fryser men heller inte svettas i kläderna för då blir de kalla. Ska man tex ha sockar i skorna så måste man ju se till att det inte blir trångt för då fryser de ju ändå. Ullstrumpor är toppen om barnet är frusen om fötterna. Min dotter har även ullvantar under vanliga vantar när det blir riktigt kallt. Hon är frusen om händerna. Vi bir i värmland så vintern varierar från plus ner till minus 20 och mer ibland. Känns som om halva garderoben är med till fsk vissa veckor. Haha…

 • Teresa

  Har en pojke som är lika gammal som Lucas och vi bor i Malmö. Han har en vinteroverall på förskolan och sen en fleecejacka och fleecebyxor han kan ha under regnställ eller vanlig jacka beroende på väder. Funkar bra. Tror att barnen är flexibla och så länge de inte har det för kallt (och då menar jag inte att de är lite småfrusna när de kommer in) har det inte så stor betydelse. De springer ju omkring mest hela tiden ändå.

 • Anna

  Bor i Stockholm och min son är lika gammal som Lucas. Han har en skaloverall och fleecejacka och tröja under. Bara mjukisbyxor under. Ibland har han ingen overall utan bara skaljacka och täckbyxor. Han blir inte kall. Bra skor och vantar viktigast!

 • Caroline, i väntan på nummer tre!

  Jag bor lite högre upp och här har vi kallt, nu i veckan har vi haft över -20 och är det över -16 håller vi oss inomhus, detta brukar man även på förskolan. Jag är ett stort fan av fodrat regnställ och använder det väldigt mycket och det ihop med ett fleeceställ klarar sig Elias med ända till -5 grader, under -5 grader så tar jag på honom vinterkläder. På höst/vår använder jag vindkläder med fleece under eller fodrat regnställ och det räcker gott och väl. Att jag gillar fodrat regnställ så pass mycket är för att det är lätt att bara skölja av, andra kläder blir väldigt skitiga och oftast går det inte ens bort i tvätten. Men skal kläder är också väldigt bra och jag tror du kan ha det ihop med underställ och fleece så länge ni inte får väldigt kallt.

  Jag brukar lägga mer vikt på är att köpa ett par bra vinterskor och ett par vantar som håller sig kvar på händerna samt flera olika mössor att välja mellan vid olika väder. Till Elias köpte jag första två vintrarna didriksons vantar med dragkedja vilket var hopplöst, det gick inte att få i händerna i dom och när man väl fick i dom så tappade han dom. Däremot funkade dom lite bättre nu när han är 3 år. Ett par vantar som går att dra upp mycket och gärna har ett spänne att dra åt runt handleden föredrar jag. Vinterskor har vi i år köpt kouma och vid lite mildare väder så använder vi vincents stövlar som också är toppen!

 • A

  Kan tipsa om ullstrumpor. Polarn och pyrens är ganska dyra. Jag beställe på lekmer.se där de hade rea. Viktigt att kolla också hur myclet ull de innehåller. En väldigt skillnad på fötterna tycker jag. Min granne rekommenderade mig fodrat regnställ.

 • Caroline, i väntan på nummer tre!

  Sen angående snöflingorna, jag tror inte du behöver stirra dig blind på dom (Jag visste inte ens att det fanns?) Kolla vad det har för vattenpelare (främst på overallen) före och efter tvätt, det brukar jag utgå ifrån, att det är tåligt tyg vid rumpa och knä och sedan brukar jag kolla hur den är i arm och benslut och vid halsen, när det kommer till muddar och resår så att det inte är något som blir hårt, kallt och skaver när man är ute. 🙂

 • Helen

  Vi bor i Göteborg. Mina ungar har bara vanlig overall med kanske en kofta under om det är kallare. Vinterjacka och fodrade regnbyxor hänger också på förskolan. Vinterskor och vincents allvädersstövel. Aldrig hört att dem skulle frysa.

 • Anette

  Nu är min Charlie 3½ år och sen första vintern har vi alltid haft en vinteroverall från Didriksons och märkt med deras Storm System. Vi har även haft en nitstorm overall från Name it och jag har varit lika nöjd med den som med Didriksons (kanske ska tillägga att vi köper två overaller varje vinter). Dessa har han på sig när det är – grader ut och hittills har han aldrig varit kall oavsett kyla, sen leker vi iofs inte ute om det är under -15. På höst och vår (så länge det är + grader) har vi alltid sett till att det på dagis finns underställ, extra ombyte med mjukis kläder, fleece byxor + jacka samt överdragsoverall eller överdragsbyxor + softshell jacka och fröknarna brukar berömma mig för att han har haft så bra kläder och att det är lätt att bygga på med lager på lager. Uppe på detta så har han även ett fodrat och ett ofodrat regnställ så att personalen kan välja vilket som passar bäst för tillfället.

 • Linda

  när små barn leker i snön tycker jag att det är smidigast med overall. En jacka åker lätt upp om man tex åker stjärtlapp. Vi har inte en jättevarm overall till A men det har ju inte varit så kallt än. Blir det kallare får han ha dubbelt under

 • Nina B

  Bor i Småland och beroende på väder och vind skiftar vi mellan skaloverall med fleecekläder under eller tjockare overall alt. termobyxor med vinterjacka. Smidigt med bara jacka om man ska till affären. Har ullstrumpor och 2 par olika varma skor. Är det riktigt kallt har han haft fleece även under den tjockare overallen.

 • Sara

  Skalkläder tycker jag är kanon vår och höst. När det är runt nolla å blött (som denna vintern) så rekommenderar jag fleecefodrat regnställ! Helt kanon! De håller sig varma å torra. När det går under nollan blir det vinteroverall. Blir det ännu kallare så åker det på en fleece under. Tänk på att overaller oftast är förstärkta på knän och rumpa. Gå på vattenpelare när du ska köpa overall ex. Kaxs har 10000 och didriksons 5000. Kaxs har dubbelt så hög vattentäthet och är billigare. Blir inte Lucas ”klumpig” med alla lager. Käns som det skulle vara smidigare att bara ha en vinteroverall än massa lager på lager. Har du en bra overall klarar du dig långt utan massa under. Från en mamma med en på 4 år och 18 mån + förskollärare

 • Amanda

  AmandaJag bor i Stockholm och nu när det är runt 0 grader har vi en vinteroverall och fleecetröja. Jag tittade på Reima och tyckte att Chaleb verkade lite för tunn. Jag tänkte köpa en reimatec overall för att de verkar stå emot bra bättre, sedan vill jag att den ska bli ordentligt fodrad.

 • ylva

  Ullunderställlg är toppen. Är det milda vintrar och barnet är varmt av sig så kan underställ, fleece och skaloverall absolut räcka. Men det kan ju kännas tryggt att ha en varmare, fodrad overall om man ska vara ute länge och sitta ner på marken etc. Jag skulle vilja tipsa om didriksson the ron, pops vintrar overall erkände eller om man vill ha lite mer budget men ändå väldigt bra så kaxs. 🙂

 • Alexandra

  Min dotter är lika gammal som Lucas och hon har 1 vinteroverall från polarn och pyret. 1 fleece regnkläder , och ytligare fleecebyxor och fleecetröja under fleeceregnkläderna regnigadagar och overallen snöigadagar , vinterstövlar och fodrade regnstövlar med ullsockar , pedagogerna tycker det är jätte bra och hon har aldrig behövt fryst. Bor i samma stad som dig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.