Okategoriserade

Vilken dag är det bus eller godis 2022?

OJ OJ OJ! I år är det större risk än nånsin att man får påhälsning av läskiga godissugna spöken två helger i rad! Förvirringen är total! Så vilken dag är det bus eller godis 2022 egentligen?

– Det är ALLTID 31:a oktober! säger några bestämt.

Ja, det stämmer, eftersom Halloween är en tradition som vi anammat från USA och där är det alltid 31:a oktober. Men här i Sverige fungerar det inte alltid så bra att fira en högtid för barn mitt i veckan, därför väljer många att gå bus eller godis till helgen istället. Men vilken helg och vilken dag ska man i så fall ge sig ut?

I år infaller Halloween (den 31:a oktober) på en måndag, vilket betyder att det kommer vara naturligt för många att ge sig ut lördagen den 29:e oktober (det är ju nära nog), dessutom har tex. Aftonbladet rekommenderat bus eller godis den dagen. MEN DETTA ÄR JU SÅÅÅÅ DUMT OCH FEL! Alla andra år har man nämligen slagit fast att ”bus eller godis” ska vara fredagen innan alla helgona för att undvika förvirringen och riskera att det kommer spöken två helger i rad, man har till och med kommit på en tumregel för att undvika att spökena kommer på alla helgons dag (lördagen): ”bus på fredag, ljus på lördag”! Vissa stora medier som Expressen kommer ihåg tumregeln, medan vissa verkar ha glömt så detta året lär bli total förvirring!

Det bästa är att försöka komma överens med sina grannar om en av helgerna eller helt enkelt hålla sig till den 31:a oktober. Enligt tumregeln så är det i alla fall både den 31:a oktober och den 4:e november som man ska ladda upp med godis därhemma, om man inte vill råka ut för något läskigt bus! På tal om bus så har jag en lista med snälla bus här: 9 snälla bus till bus eller godis

En annan grej att komma ihåg är att bara besöka dom hus som har en tänd pumpa-lykta utanför dörren. Om lyktan inte lyser så är det ett tecken på att det huset inte vill vara med på bus eller godis.

Har ni planerat att gå bus eller godis med era barn i år? Vilken dag i så fall?

2 Comments

  • Caroline

    Vi kommer gå bus eller godis och självklart den 31 oktober. En högtid som är ett fast datum oavsett veckodag flyttar man inte på för att det en dum dag. Vi flyttar ju inte på julafton för att det hamnar på en vardag. Förstår inte argumentet att barn inte kan gå bus eller godis en vardag faktiskt. Vi kommer bara dela ut godis hos oss rätt dag och vi pyntar till den dagen. Nu är ju alla grannar på gatan med på samma datum så det är såklart enklare då att inte få påhälsning någon annan dag.

    • Emma

      Nu är våra barn lite större så jag ser inte problemet med att gå på en veckodag, men när dom var mindre gjorde jag det. I vårt område så går alla med yngre barn på helgen och dom äldre går själva den 31:a 😊

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.