Okategoriserade

Vilken ålder är lagom för Snapchat, TikTok och Instagram?

Får era barn ha snapchat, TikTok, instagram osv? I så fall från vilken ålder tyckte ni att det var ok? Får oss är det en självklarhet att vänta med sociala medier, men vi märker att fler och fler av kompisarna får ha detta. Vi hör också titt som tätt om problem pga av dessa medier. Ja, pga telefoner överhuvudtaget faktiskt. Redan i andra klass var det många kompisar som hade telefoner och under en helg hade ett barn blivit mobbad i en sms-konversation med flera barn. Lucas hade ingen telefon då så han var inte iblandad, men jag tyckte det var ganska skrämmande. Jag har också hört flera incidenter på Snapchat, från andra föräldrar, men läskigast är ändå TikTok som ju verkar så oskyldigt!

Om ni inte redan sett SVTs dokumentär ”Priset vi betalar” som handlar om influencers och skönhetsoperationer så MÅSTE ni se denna! Alla som har barn bör se denna! I dokumentären visar dom hur snabbt TikTok adapterar dina intressen bara genom att du stannar upp lite längre på en video, men inte bara det, utan hur snabbt det går överstyr och istället för att se mer av det du är intresserad av så har du plötsligt blivit hjärntvättad!

Det börjar med att reporten skapar ett nytt TikTok-konto och tittar på videos med hår och smink som TikTok föreslår. Ju längre reporten stannar på en video, ju mer av liknande content dyker upp. Snart dyker en video med fillers upp och reporten stannar upp en liten stund på denna och då kommer mer och mer av detta in i flödet. Det fortsätter med botox och sedan skönhetsoperationer, grövre och grövre. När en ung person ser så mycket av detta (var och varannan video är ju en skönhetsoperation) så är det lätt att tro att ”alla opererar sig” och att man själv borde rätt till sina skavanker också. Det här är anledningen till varför mina barn absolut inte kommer få TikTok på väldigt länge! Dom får nöja sig med det jag sparar och visar, det räcker.

När tycker ni är lagom för sociala medier och vilka tycker ni är ok för barn?

3 Comments

 • Emma

  Mina barn är 10 och de har precis fått Whats upp där de har kontakt med vissa kompisar. När det gäller instagram och övriga sociala medier kommer jag nog luta mig på åldersgränsen som jag tror är 13.

 • Sarah

  Såväl instagram, TikTok och Facebook har åldersgräns på 13 år. Därmed har vi inte diskuterat saken med barnen innan den åldern. Tycker det är klokt att följa riktlinjen. Barnen kan ha konton tidigare men då måste kontot skapas och skötas av en förälder/vuxen.

 • Skolkurator

  De har alla fått en mobil när de fyllt 9år. Inga sociala medier innan åldersgränsen på appen är fylld.
  Många diskussioner om det, men vi har kört på den regeln iallafall.
  Har i mitt jobb varit inblandad i att försöka lösa otaliga konflikter/kränkningar på socialamedier så jag är sjukt trött på allt vad Snap, Insta osv heter!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.