Danmark

Vi besöker Djursland del 3 – Ebeltoft

– Inlägg gjort i samband med pressresa med Visit Denmark

När vi hade sagt hejdå till hajarna åkte vi vidare till Ebeltoft som är cirka 25 minuters bilfärd ifrån hamnen och Kattegatcentret. Ebeltoft är en liten, fantastisk vacker by med cirka 7000 invånare och för att ta sig dit så behöver man åka på en av Danmarks vägar som ingår i Marguerit-rutten. Jag hade aldrig hört om Marguerit-rutten förut men jag fick förklarat för mig att det är en landsomfattande turistväg som leder till många av Danmarks bästa attraktioner och som passerar genom dom mest pittoreska landskapen, läs gärna mer här: Marguerit-rutten i Danmark. Alla vägar i Marguerit-rutten är uppmärkta med en prästkrage så det är bara att följa skyltarna.

När vi kom fram till Ebeltoft så möttes vi av ett gammalt skepp som sköt en kanon! Barnen tyckte det var så coolt! Skeppet är en fregatt från år 1860 som heter Jylland. Vi besökte inte skeppet, men det gör jag gärna en annan gång, så coolt med gamla skepp! Ni hittar programmet här: Fregatten Jylland

Istället för skeppet gjorde vi en mycket coolare sak! Vi besökte glasmuséet som låg precis intill och ni anar inte vilka roliga grejer det fanns för barnen där! Det kan man inte tro om ett glasmuseum, eller hur?! Först och främst så fanns det massor av coola glasskulpturer som man förstås inte fick röra…

img_7851
img_7852
img_7850
img_7864

Vi blev visade till en plats på innergården där personalen visade oss vad det fanns för barn att göra på glasmuseet. Barnen kan göra jättecoola hand- och fotavtryck i glas, dekorera och blästra egna glas eller låna en uppdragskoffert med olika uppdrag som man ska lösa inne på utställningen.

Det våra barn skulle göra var att dekorera och blästra egna glas – så kul! Lucas valde snabbt ut ett högt glas som kan användas antingen som dricksglas eller som en vas (bra val Lucas!). Han dekorerade glaset med klistermärken som föreställde stjärnor och snöflingor, det blev riktigt fint! När han var klar lämnade han in det för blästring och slutligen fick han pilla bort klistermärkena. Vilket vackert glas det blev!

img_7854
img_7855
img_7856
img_7857
img_7859

img_7862
img_7863

När vi var klara på glasmuseet gick vi vidare in i Ebeltoft by för att äta glass innan det blev middag på en av Ebeltofts restauranger.

img_7865
img_7871
img_7872
img_7873

Staden var helt fantastisk! Jag trodde att det inte bodde folk i dom gamla husen som jag tog kort på, men när Lucas lutade sig mot ytterdörren till ett av husen så började en hund skälla! Stackars hund! Och stackars människa som bor i ett så attraktivt hus att folk poser framför det för att ta en bild. Jag kände mig jättedum!

img_7868
img_7869

Ingen tvekan om vad den här kanonkulan var till för… ”Skapad för krig och död”

Det gamla rådhuset

Middag åt vi på restaurang Mellem Jyder som finns i en byggnad från 1610. Det måste varit den mysigaste lilla restaurang jag nånsin besökt! Innemiljön var helt fantastiskt inredd på gammaldags vis. Det var väldigt fint väder så vi satt på utegården på baksidan. Maten var också underbart god! Vi åt både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det enda negativa var att det tog lite väl lång tid mellan dom olika rätterna så vi var på restaurangen i ganska många timmar.

img_7866
img_7867
img_7875
img_8178
img_7876
img_7879
img_7880

När vi kom från restaurangen började det redan bli sent så då åkte vi till hotellet. Fortsättning följer…

Har ni inte hört talas om Djursland förut eller är sugna på att göra ett besök så har Djursland en egen turistsida där ni kan läsa om allt kul som att finns att göra. Kika in på sidan här: Visit Djursland 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.