Okategoriserade

Vecka 37

I fredags gick vi in i vecka 37! Bara 3 veckor kvar!!! Känns skumt och spännande 🙂

Bebis

Bebisen är nu ungefär lika stor som en vattenmelon och väger nästan 3 kg och är 48 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorksan säga att det är fixerat. Då har huvudet sjunkit så långt ner att det inte går att rucka på det. Om bebisen inte har vänt sig så brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar.

Du

Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och anitkroppar. Den egentliga modersmölken kommer igång två – tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Nu är det vanligt att få fövärkar. Då blir livmodern hård i 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont.

Så här känner jag

Jag mår fortfarande bra, även om jag har lite problem med magont. Mesta av magonten beror nog på stress, men en del är nog att bebisen ligger och trycker på magen och tarmarna också. Jag känner att jag blir tyngre och tyngre och jag vaknar ibland av att jag är superhungrig mitt i natten. Jag har nu gått upp 12 kg så nu får det gärna stanna av 🙂 eller så kanske jag slutar väga mig haha!! Magen är tung och det känns i bäckenet och i dom svullna fötterna. Dom ser faktiskt himla roliga ut nu 🙂 Ena bröstet har läckt råmjölk i många veckor nu och jag tycker att det verkar vara lite större än det andra… hoppas det jämnar ut sig!

One Comment

  • Angelica

    Åh vad skönt att höra att det är någon mer än mig som är hungrig mitt i natten! Hur gör du när du vaknar?? Jag brukar gå upp och dricka ett glas mjölk eller vatten för att stilla det värsta, känns inte bra att äta mitt i natten.. :-/

    Svar från Emma: Hehe!! Ja, skönt att höra att man är normal 🙂 Jag vill inte vakna till helt så jag försöker också äta nåt snabbt. Ofta äter jag en banan och dricker lite mjölk, men jag tycker inte det är riktigt ok att lägga mig om magen fortfarande kurrar så nån gång har jag ätit risifrutti eller några torra kakor som känns mer som mellanmål en efterrätt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.