Okategoriserade

Vecka 32

Bebis

Bebisen väger ca 2000 g och är 44 cm lång. Hos förstföderskor kan barnet redan har lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Nu fungerar barnets alla fem sinnen. Bebisen sover 90-95% av tiden och under de vakna perioderna tränar den på att andas, röra sig och öppna och stänga ögonen. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den första andningen. Nu utvecklar också bebisen sin förmåga att svettas.

Du

Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. Det går att känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln. Din vikt ökar snabbare än någonsin nu. På vissa kan det göra ont (känns som mensvärk), en värmekudde kan då vara skönt att ha på magen. Dags att börja kolhydratladda och vila så ofta du kan. Från vecka 32 träffar du barnmorskan varannan vecka. Nu kan det vara dags att anmäla dig till föräldrarkursen om någon sådan erbjuds.

Så här känner jag

När bebis bökar runt nu så känns det ganska mycket och ofta i hela magen. Han börjar bli stark därinne 🙂 Jag har ingen aning om huvudet ligger neråt eller inte, men när bebben hickar brukar det kännas långt ner. Jag har hittills gått upp 8,6 kg varav 0,6 kg var under senaste veckan. Undra hur mycket mer vikt det blir haha! Hoppas på 12 kg, helst inte mer! Jag har ganska mycket ”mensvärk-känningar” men inte mer än att det känns ok. Halsbrännan är en pina och jag har ont högt upp i ryggen (i bröstens höjd). Nästa vecka börjar jag jobba igen, får se hur det går!

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.