Vecka 31

I fredags gick vi in i vecka 31!

Bebis

Bebisen är ca 43 cm lång och väger ungefär 1800 g. Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln. Bebisen kan fixera blicken och se bättre skillnad på ljus och mörker. Bebisen har oftast ögonen öppna nu när det är vaket och stängda när det sover. Bebisens ögonfärg bestäms nu, men bebisen kommer inte att få sin rätta ögonfärg förrän 6-9 månader efter födelsen. det behövs nämligen ljus för att pigmenten ska bildas färdigt. Bebisen kan känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Barnet är i princip färdiutvecklat nu, det är bara lungorna som behöver lite mer tid och barnet behöver lägga på sig lite mer vikt.

Du

Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm och börjar närma sig revbenets kant. Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan vara svullna. Din viktuppgång kan ligga kring 9 till 12 kg (minbebis), enligt sjukvårdsupplysningen 8-10 kg. Varje graviditet är unik, du kan ha gått upp mer eller mindre. Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född.

Så här känner jag

Sura uppstötningar och halsbränna är verkligen en pest. Jag har börjat känna mig lite tyngre nu. Ankgången har börjat komma igång 🙂 Fötterna gör ont när jag har gått en stund och jag orkar inte gå så fort. Jag har gått upp 8 kg nu så det är kanske inte så konstigt. Men fortfarande så mår jag väldigt bra och tycker det är mysigt och rligt att vara gravid! Bebis rör sig mer än någonsin! Han gör liksom vågen därinne och det rör sig på flera ställen på magen samtidigt! Det är jättehäftigt!!!  Jag vet inte riktigt om bebis har lagt sig med huvudet neråt än eller inte, men igår stack det ut nåt stort och hårt på högra sidan av naveln (sett från mitt håll), vi tror att det var en liten rumpa 🙂

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här