Okategoriserade

VARNING FÖR ALBERTS STÄDSERVICE I GÖTEBORG

Det är många som frågat mig vilken städfirma det var som vi hade här innan jul som grisade ner våra speglar, TV och lämnade toaletten full med blod (klicka för att läsa inlägget). Jag tyckte det kändes lite otäckt att gå ut med namnet på städfirman innan vi hade fått tillbaka våra nycklar och så tycker jag det är lite jobbigt att skriva arga och negativa inlägg. Men det som jag har fått reda på nu, kan jag inte bara blunda för… Jag vill därför varna er för att anlita Alberts Städservice, inte bara för deras bristfälliga städning utan även för hur deras anställda blir behandlade.

Bilderna ovan är tagna efter Alberts Städservice, en städfirma i Göteborg med omnejd, varit här. Detta var en vanlig hemstädning, men med tanke på att dom även erbjuder storstädning, fönsterputs och flyttstädning borde dom verkligen veta hur man putsar en vanlig spegel!

Det är nämligen så att jag har blivit kontaktad av flera anställda på Alberts Städservice som vittnar om gräsliga förhållanden. Jag hade INGEN ANING vad dom sysslade med när jag samarbetade med dom för snart ett år sen och känner mig nu skyldig att berätta det jag fått veta. Jag hoppas innerligt att det här kommer fram och företaget blir granskade. Nedan är ett mail jag fått från en städare på Alberts Städservice i Göteborg:

alberts städservice

”Hej! Jag jobbade på Alberts Städservice under några månader förra året. Alberts Städservice har ingen egen städpersonal utan använder sig av underleverantörer. Jag jobbade därför för min underleverantör som i sin tur hade avtal med Alberts Städservice. Min underleverantör hade företag både i utlandet men också i Sverige. All städpersonal kommer från utlandet där vi inte har jobb, utbildning och framförallt inget språk att kommunicera med. Många av oss i städpersonalen är papperslösa och vissa har även fått bo i privata radhus som Alberts Städservice VD äger. I detta hus kan det bo 10-15 personer tillsammans där det endast finns 1 dusch och 1-2 toalett att dela på. Min städkollega bodde i ett av rummen i källaren utan fönster. Flera av andra städpersonal som jag känner till har fått sova i lokaler i Göteborg med stängsel runt området och man har fått åka med sin arbetsledare för att komma in och ut genom ”passagerna”.

Alberts använder underleverantörer istället för att anställa egen städpersonal för att få ner lönerna till minimumlöner. Ofta har vi i städpersonalen egna företag i hemlandet dit våra chefer, underleverantören, betalar ut våra löner för att kringgå olika skattemässiga belastningar. Snabbt räknat; 278kr timmen (139kr exkl. rut) ger Alberts Städservice 140kr, underleverantören 90kr samt städpersonalen 50kr. Förutom den låga lönen får vi använda våra privata bilar när vi kör ut till kunder, därav ingen företagslogga på dem. Den höga personalomsättningen kan förklaras av att de flesta av oss är papperslösa och måste återvända till sina hemland efter en tid i Sverige. Vi i personalen får arbeta dygnet runt och de flesta flyttstäden som utförs sker på kvällar och nätter efter våra ordinarie arbetspass under dagen med hemstädningar. Vi utnyttjas och sedan får vi återvända hem när tiden är slut och ny personal kommer med knappt mer pengar än när vi åkte till Sverige.

Alberts Städservice har inget kollektivavtal, varken för kontorspersonal eller städpersonal. Det är näst intill människohandel där vi människor får leva på slavlöner och bli illa behandlade. På Alberts Facebooksida, som de flesta i städpersonalen har koll på, skrivs det att städpersonalen får ut en ”rimlig marknadsmässig lön”, vilket inte är sant. Vi får ut ca 40-50kr. Det som inte nämns är att Alberts har en mellanhand, underleverantörer, som även dom skall ha sin del vilket innebär att vi i städpersonalen får ut slavlöner. Eftersom vi i personalen inte kan prata svenska eller engelska är vi helt beroende utav våra chefer och har fått order från Alberts och våra chefer att inte försöka tala med kunderna vi är hos. Flera av oss som kommit till Sverige har gjort det illegalt och jag har pratat med många fler människor som berättar samma sak. Många säger att dom som jag blivit utnyttjade, behandlade som djur och blivit inslussade i en typ av människohandel mellan Alberts Städservice och underleverantörerna. Flera av hennes kollegor har sagt ifrån men efter det så är det ingen som sett till dom, dom har bara varit helt borta från en dag till en annan. Jag tror att dom har tystats ner och fått åka hem, vilket gör många av oss väldigt rädda. Jag vet också att flera i städpersonalen varit på Alberts kontor och vädjat om hjälp men personalen har bara hänvisat oss till våra egna chefer. Vi är helt utelämnade och väljer företagen att inte betala oss så kan vi ingenting göra.

Mina kollegor har berättat att dom vid flera tillfällen fått jobba åt Alberts Städservice VD i hans privata lyxbostad. Dom har fått bland annat fått agera taxi åt honom, skruvat ihop möbler och agerat kökspersonal på hans privata evenemang. Jag vet eftersom att det pratas mycket bland oss i städpersonalen.

Alberts har många fina recensioner på internet vilket inte stämmer överens med verkligheten. Jag och dom andra arbetarna jag jobbade med hade dagligen kunder som var missnöjda, sa upp sina städningar, överlag är dom flesta missnöjda eftersom att dom förväntar sig att det kommer utbildad, svensktalande personal med arbetskläder och arbetsbilar vilket så inte är fallet. Ut till kunderna kommer främst människor som används i en typ av människohandel. Statistiken, recensioner och företagens svar manipuleras och är falska på nätet, jag vet eftersom att jag och mina kollegor vet vad som händer ute hos kunder. ”

Asså fy fan! Inte konstigt att det var sån ruljans på städarna som kom. Ett tag fick vi samma städare eftersom vi bett om det, men nu sist när vi klagade på den dåliga städningen sa Alberts att den killen vi hade haft hade slutat.

När jag bad om tips på städfirmor från er på instagram så var det flera som skrev ”INTE Alberts Städservice”. Dessutom visar det sig att jag känner en annan bloggare som också haft en riktig dålig upplevelse av dom.

Dela gärna detta inlägget så att fler får veta vad som pågår och slipper gå på samma nit som oss!

28 Comments

 • Sara

  Fruktansvärt. Hur kan man behandla sin personal så? Dom lever ju på marginaler och slavlöner!! Fy fan rent ut sagt. Undra vad företaget har att säga om detta, finns ju inget som dom kan säga som rättfärdigar något här ovan. Jag har haft flera i min närhet som anlitat Albert men sen sagt upp dom pga bemötandet från Alberts. Så företaget är ett skämt. Hoppas media får veta det här

  • Annelie

   Företaget hela strategi är så här, tjäna mycket pengar. Slippa betala arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och försäkringar till de anställda. Alla som anlitar Alberts städ eller liknande lågprisbolag borde kunna räkna ut att det inte går ihop med timpriset. Alltså får inte personal den lön de förtjänar. Det här gör mig skitförbannad, det kan liknas prostitution- människohandel. Vidrigt och äckligt!!

 • Paula

  Jag anlitade Alberts förra året och det var en MARDRÖM. Jag fick min bostad helt förstörd, rengöringsmedel användes fel och Jag har nu kollat igenom deras recensioner på internet. Det är flera som skrivit att personalen får slavlöner men Alberts gör en fin uträkning och menar på att personalen får ”marknadsmässiga löner”. Det som inte finns med i uträkningen är underleverantörernas del. Fyfan vad hemskt. Hur kan man utnyttja människor så? och arbeta i VDns bostad? Någon borde granska detta ordentligt och se vad det är som pågår på detta företaget. Finns det en städpersonal som är villig att prata så kommer flera träda fram, det är bara en tidsfråga. Dom borde skämmas! Har tipsat media om detta // Paula

 • Helena

  Det är ju fruktansvärt! Hoppas de får media på sig så att det får ett slut.
  Hur gör du när du väljer att samarbeta med företag? Kollar du upp något särskilt?

  • Emma

   Ja, verkligen! Jag kollar alltid upp omdömen för oftast säger det en hel del. Jag känner ju ansvar att mina läsare inte ska bli lurade. Det är tyvärr svårt att ta reda på hur dom anställda har det, men hade jag vetat så hade jag aldrig gjort något samarbete med dom!

   • Annelie

    Bra att du kollar omdömen, men de kan vara fejk upplagda av bolaget.

    Kan tipsa i Göteborg om Maskinstäd AB. Auktoriserat service företag med både kollektiv avtal och schyssta villkor. Utbildad personal som tycker hemstäd är roligt🌟
    Ha en bra dag och lycka till i städ djungeln.

 • Marie

  Nej men vad läser jag? Hemskt!! Hade varit intressant att se Alberts städservice kommentar på det här. Hade säkert bara resulterat i massor av lögner men ändå. Att behandla människor på detta vis!! Bojkott direkt!

  • Paula

   Ja, fast även om dom besvarar detta så finns det inget dom kan säga för att ta sig ur detta. Säkert bara ännu mer lögner. Hoppas media får upp ögonen för detta. Håller helt med dig Marie, bojkott direkt!

 • Fredrik

  Kom över detta blogginlägg när jag nu i skrivande stund söker efter städfirma. Hur ska man förhålla sig till detta? Jag förstår verkligen att Alberts Städservice kan erbjuda så bra timpris när det nu kommer fram att de jobbar med underleverantörer och i praktiken borde det innebära att de inte är skadeståndsskyldiga ifall något händer? Näe, nu blir det till att kolla om städfirman har kollektivavtal och marknadsmässiga löner. Sen vill jag även kunna kommunicera med personalen, eller är det för mycket begärt? Ska ju ändå öppna upp mitt hem och lämna nycklar till städföretaget. Får nog bli en dyrare konkurrent den här gången.

  Tack för ett bra inlägg

 • Emma

  Detta är så fruktansvärt!! Hade nästan på känn att det var Alberts. Har även jag en dålig upplevelse av dem då vi anlitade de för flyttstäd i somras. Det var under all kritik visade det sig och bemötandet jag fick efter att jag påtalat det var inte trevligt från deras sida, noll kundservice. Nämner för alla jag hör prata om städning att de inte ska anlita Alberts. Hoppas ni hittar en annan BRA städfirma

 • Anna

  Här är en till med dåliga erfarenheter av Alberts städ… upplevde som någon ovan att dom inte har koll på vilka rengöringsmedel som ska användas till vad. Vi blev av med ett par byxor och mediciner. Inget värdefullt, men bara känslan…

 • Marianne

  Vi anlitade Alberts för hemstädning men sa upp efter två gånger. Vi kom hem och inser att städerskan har tagit mat från vårt kylskåp. Då tyckte vi att det var så dåligt och sa upp städfirman. Men nu i efterhand så tänker man stackars tjej, hon var säkert så hungrig 😔 Verkligen så så hemskt. Önskar att jag hade kunnat hjälpa henne.

 • S

  Efter att ha kollat på hemsidan och sett priset måste jag säga att jag skulle reagerat. Nu står det visserligen 139 kr/h första 2 månaderna och oklart vad det är sen men det låter väldigt billigt?! Eller ligger städfirmorna väldigt lågt i Göteborg? I vår stad betalar vi städfirman ca 200 kr/h efter RUT och det är en liten firma med få ”overheadkostnader”. Större firmor har högre pris här.

  • Emma

   Jag reagerade faktiskt inte på priset, vi betalar 175 kr/h efter RUT vilket var samma som bolaget vi hade innan också så det kanske var därför. Jag visste inte heller att Alberts hade underleverantör men det gör ju att jag förstår att städarna får en minimal bit av kakan. Herregud alltså!

 • Hummingbird

  En annan vanlig sak de gör är när du börjar ställa frågor eller försöker ha en konversation med dem säger de samma sak om och om igen. ”Jag behöver städa mitt hus. Jag skickar för mycket pengar till dig. Kommer du att göra det?” Om och om igen oavsett vad du säger.

 • Tove

  Hej!
  Tipsar om städfirman Tidy. Vet inget om deras kvalitet men de är tydliga på sin hemsida med att de har ordentliga kollektivavtal och sjyssta arbetsvillkor. Det borde ju borga för bra kvalitet också 🙂

 • Edda

  Hej, jag flyttade in i en lägenhet nu den 1 juli där förra hyresgästen hade i god tro anlitat Alberts städservice för flyttstädning. När jag kom hit var lägenheten absolut inte städat. Golven var varken dammsugna eller moppade, spis, kyl, frys var ej städade. Fettfläckar på knappar på köksfläkt och spis, där man eventuellt hade dragit en trasa i köket var det randigt. Toalettsitsen var fläckig, handfat var dammigt och fullt med hår, duschen var inte rengjord, tvättmaskin ej rengjord och inte torktumlaren heller. När förra hyresgästen ringde en Daniella på Alberts städservice vägrade hon komma ut eller skicka en arbetsledare utan vi skulle dokumentära ”brister” (alltså lägenheten var ej städat) och skicka. Vilket jag ej hade tid med eftersom jag höll på och flytta och hade mina möbler på g. Dagen efter skickade de en kille till lägenheten, han hade med sig en sprayflaska och trasa och gick efter mig och sprayade torkade det jag pekade på. Toaletten, golvet spisen, samma trasa på allt. När han till slut ringde sin chef och jag förklarade att jag inte ville ha en avfläckning utan flyttstädning (som förra hyresgästen hade fått en offert på) så slängde han på luren i örat på mig. Killen som var här gjorde nog sitt bästa, jag visade honom utskrift (från deras hemsida) på arbetsbeskrivning gällande ”flyttstädning” men eftersom han varken pratade eller läste svenska så hade han i gen aning om vad som förväntades. Jag la ner 16 timmar på att städa lägenheten efter att denna ”firma” hade smutsad ner den. Så oseriösa och dåligt bemötande hela vägen. Jag hoppas att de blir anmälda och om det är sant det man läser om hur de behandlar sin ”personal” så är det värst av allt. Jag har massor med bilder jag tog samtidigt som jag städade lägenheten och kan bistå dessa ifall det behövs. /Edda

 • Jeppe

  Haft denna firma med, dom slog sönder en skärm för tusentals kronor i vårt hem medan vi var bortresta och vägrade ta ansvar eller lämna ersättning när vi anmälde det. Och dåligt bemötande av personal på kontoret när vi hämtade ut våra nycklar. VARNING

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.