Okategoriserade

Varför blöder mamma?

Igår när vi var på Stadsbibblan så fick barnen följa med in på toaletten (såklart!). Jag har ju som sagt lingonveckan nu så jag var tvungen att tömma menskoppen och tänkte mig inte riktigt för utan bara gjorde. Lucas såg såklart alltihopa och blev alldeles förfärad och undrade varför mamma blödde. Hur sjutton ska man förklara det på ett bra sätt för en 4-åring? Dessutom hade jag innan det sagt att jag var tvungen att gå på toa på en gång för att jag hade ont i magen så stackars Lucas blev jätteorolig… 🙁 Jag visste verkligen inte vad jag skulle säga, men försökte dyrt och heligt intyga att mamma mår bra, mamma har inte ont mer och att alla mammor och kvinnor får så ibland. Jag vet inte om han förstod, men han såg okej ut med förklaringen fast jag är ändå rädd för att han ska bli orolig för mig nu. Lucas är ganska känslig för såna här saker. Han oroar sig lätt för mig så jag skulle gärna vilja förklara på ett bra sätt, men hur ska man kunna förklara utan att han blir orolig?

13 Comments

 • Lin

  Kanske: tjejer har extrablod i magen så de kan göra bebisar. Men mamma har ju ingen bebis i magen så då kommer blodet ut istället. Så har alla stora tjejer!

  Man vill ju inte att ens son ska bli en av dem som ropar ”usch, vad äckligt! Har du mens?!” I högstadiet. ? (Även om de såklart bli konfunderade vid det första ”mötet”). Mitt mål är att min son har tamponger hemma ifall flickvän/tjejkompis behöver. Och fixar survivalkit ibland när någon nära har mens. Omtänksamt och fint!

  Har funderat lite kring det tills den dagen min son frågar. Följer fältet för fler bra förslag! ?

 • Jennifer T-K

  Berätta som det är?! 🙂 Lite förenklat såklart. Mamma har något som heter mens, vilket innebär att mamman blöder från snippan i några dagar då och då utan att det är farligt. En snippförkylning med rött snor 😉

  • Jennifer K

   Fast en är ju inte sjuk ? Förstår din tanke och håller med om att säga som det är och gärna avdramatiserat men vill inte förmedla varken till sonen eller dottern att mens är ett sjukdomstillstånd, det är bara livets gång helt enkelt.

 • Malin C

  Jag säger som dem andra, säg som det är. Tjejer har mens för att dem ska kunna få bebisar och pojkar kan inte få bebisar och därför har dem inte mens heller. Min unge på 3,5 år brukar nöja sig ungefär där, men för ett tag sen fick jag förklara vad tamponger var
  Jag tror han missförstod lite, för han började säga till folk att han ’hade en tampong i rumpan’. 😛 Numera har han dock stenkoll på att tamponger har man i snippan, inte i rumpan haha.

 • Nina B

  Jag sa till sonen förra månaden att jag hade mens när han undrade.
  När vi var iväg och gick på offentlig toa sa han högt och tydligt inne på toan. Mamma du har mens ?

 • Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  Jag har alltid pratat om mens med min son, han har följt med in på toaletten och sett mig tömma menskoppen sedan han var 1 år när jag skaffade min första. Nu följer han inte med så klart ;). Han fyller 13 i år och att vara med mamma på toaletten är det ju inget han vill göra, men tänker när han var yngre. Jag sa att det var mens och att nästan alla tjejer får saken. Jag tycker inte mens är något att skämmas för eller som ska hållas hemligt, bättre att vara ärlig med saker :).

 • Mari B

  Min första mens fick då jag var nio år och min pappas dåvarande tjej förklarade det som att det är en gubbe inne i magen som städar en gång i månaden. Det nöjde jag mig med.

 • Sanna

  Jag har pratat med barnen (snart 4 och 2,5) om att tjejer har livmodrar och ägg. Mensblod är ägg som inte blir bebisar har jag sagt till dom när de frågat. Lite svårt för dom att greppa kanske, men de köpt det och inte frågat mer om det 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.