Varför är det så viktigt med kollektivavtal?

Jag tror de flesta vet vad kollektivavtal är vid det här laget, men kanske inte hur stor skillnaden verkligen är om man jobbar på ett företag som inte har kollektivavtal. Jag har själv blivit rejält bränd när jag tog anställning på ett företag som inte hade kollektivavtal, men enligt egen utsago skulle företaget följa kollektivavtalet ändå. Det funkade naturligtvis inte. När det väl gällde så var det jag som förlorade.

Det många inte vet är att i Sverige regleras inte anställningsvillkor, löner m.m. genom lagen. Det finns alltså ingen lagstadgad minimilön i Sverige utan det mesta regleras genom kollektivavtalet. Faktum är att det är väldigt lite som regleras genom svensk lag, jämfört med andra länder där nästan allt regleras genom lag. I Sverige har vi istället kollektivavtal och har man inte det på sin arbetsplats så måste man själv förhandla fram alla villkor.

10 saker som regleras av kollektivavtal och INTE av lagen:
1. LönDet finns ingen minimilön i Sverige
2. Rätt till ersättning för övertid, restid samt ob-tillägg för arbete på obekväm arbetstid
3. Rätt till årlig löneförhöjning
4. FöräldralönEj att förväxla med föräldrapenning. Föräldralön är ett komplement till föräldrapenningen som betalas ut av din arbetsgivare. Hur mycket du får och hur länge regleras i ditt kollektivavtal. Om du har en lön som överstiger försäkringskassans tak så är föräldralönen extremt värdefull!
5. SjuklönEj att förväxla med sjukpenning. Sjuklönen är ett komplement till sjukpenningen som betalas ut av din arbetsgivare när du är långtidssjuk.
6. TjänstepensionSå så så himla viktigt! Om du inte har kollektivavtal så förhandla åtminstone till dig detta! Du vill inte bli gammal utan tjänstepension!
7. ArbetsskadeförsäkringEn extra ersättning om du blir sjukskriven pga en arbetsskada så att du slipper förlora inkomst.
8. Semester Det är kollektivavtalet som reglerar att du har rätt till minst fyra veckor semester under perioden juni-augusti.
9. Uppsägningstider Hur lång din uppsägningstid är regleras i kollektivavtalet, men regleras också av LAS, lagen om anställningsskydd.
10. Rätt till ersättning för jour och beredskap

Jag själv skulle aldrig vilja arbeta nånstans där det inte finns kollektivavtal, särskilt inte i de mer utsatta branscherna som restaurang och städ. Det går att kolla upp om restauranger har kollektivavtal HÄR och sedan en tid tillbaka går det även att kolla upp städbolag HÄR! Det är nog många som inte vet att man kan kolla upp sånt här.

Dela gärna det här inlägget om ni tycker det innehöll bra information!

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. MS

  Superbra att du lyfter upp detta!! Vore verkligen toppen om fler fick upp ögonen för detta!

  Några saker:
  Sjuklön är den lön man får från arbetsgivaren dag 2-14. Sen regleras i sjuklönelqgen, däremot dotter hur den beräknas kan vara reglerat i kollektivavtal, men det är alltså något du har rätt till även utan kollektivavtal. Däremot kan man med stöd av kollektivavtal ha rätt till en utfyllnad utöver den sjukpenning du får från Försäkringskassan. I de flesta kollektivavtal gäller denna utfyllnad dag 15-90 eller 15-180.

  Den andra gäller semester. Det står faktiskt i semesterlagen att du har rätt till fyra veckor sammanhängande semester under juni-aug. Däremot viktigt att lyfta att de flesta kollektivavtal ger fler semesterdagar än semesterlagens 25 dagar.

  Sen finns det såklart massor av till bra grejer i kollektivavtalen!

  Återigen, så bra att du lyfter denna viktiga fråga! Ha en fin kväll!

  /jurist på fackförbund 😊

  Svara
  • Emma

   Tack så mycket! Vad glad jag blir att du tycker det 🙂 tack för dina kommentar och ytterligare förklaringar av sjuklön m.m. 😊

   Svara
   • MS

    Verkligen bra när influensers använder sin plattform för att ”utbilda” i sånt man borde lära sig på samhällskunskapen på gymnasiet!! Så mer sånt!!

    Såg nu att jag stavade som en kratta, ledsen för det! 😂

   • Emma

    Tack! Jag vill gärna att man ska känna att man lär sig något när man är inne och läser så det känns verkligen kul att du kände så 🙂 tack!
    Haha ingen fara! 😊

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här