Okategoriserade

Varför är bilbarnstol säkrare än babyskydd?

Varför är bilbarnstol säkrare än babyskydd?

När Lucas var bebis så hörde jag gång på gång mammor säga att så fort bebisen kan sitta så ska man byta till den riktiga bilbarnstolen. Det var tydligen livsviktigt eftersom bilbarnstolen var såpass mycket säkrare än babyskyddet. För mig blev detta en sanning, en sanning som har hängt med mig i bakhuvudet hela tiden. En sanning som har gjort att jag hade lite dåligt samvete varje gång jag åkte bil med Lucas i babyskyddet.

Så här var det förr, men idag är det inte så. Idag är det nästan ingen skillnad säkerhetsmässigt mellan babyskydd och bilbarnstol tack vare att babyskyddet oftast monteras med bas med stödben. Om babyskyddet monteras med endast bälte så blir det sämre ju större och tyngre bebisen är. Det enda som fortfarande gör bilbarnstol lite säkrare än babyskydd är att bilbarnstolar är lite mer upprätta. Det finns studier som visar på att det är något säkrare med upprätt stol.

Vi har Axkids babyskydd ”Babyfix” till Isadora. Basen sitter fast med Isofix-fästen i bilens kaross och dessutom är den uppstöttad med stödben. Hennes stol sitter verkligen som berget! När vi kommer hem från Portugal så kommer vi byta så att Isadora får en bilbarnstol, men jag kommer sakna babyskyddet. Det har varit så rackarns smidigt att bära runt henne i det – inte minst när hon har somnat!

Källa: NTF

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.