Okategoriserade

Vad ska man tänka på när man köper bilbarnstol?

Jag har fått en himla bra fråga här på bloggen som jag tänkte svara på idag, nämligen ”Vad ska man tänka på när man köper bilbarnstol?” Det där med bilbarnstolar är verkligen en djungel! Jag tycker själv att det är en svår fråga så jag har tagit hjälp av Axkid för att vara säker på att jag kan komma med dom viktigaste tipsen till er 🙂

Här kommer en guide med vad man ska tänka på när man köper bilbarnstol:

1. Viktigt att man väljer en bilbarnstol som är både testad och godkänd

– Detta innebär att stolen ska vara godkänd enligt ECE R44 och UN R129 (i-size).
– Stolen får gärna vara Plustestad då en plustestad stol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. (Kombistolar som går att använda både bakåt- och framåtvänt kan ej plustestas.)

2. Att man väljer en bilbarnstol anpassad efter barnets vikt, längd och ålder

Det finns tre olika kategorier:

– Babyskydd 0-13 kg: för den nyfödda upp till ca 9 månaders ålder eller max 13kg.

– Bakåtvänd bilbarnstol 9-25 kg:
efter att barnet växt ur babyskyddet är det dags för stol nummer två. Dessa stolar går med fördel upp till 25 kg, vilket medför att barnet kan sitta bakåtvänt länge. Axkid rekommenderar att barnen sitter bakåtvänt upp till 5 års ålder, gärna längre om möjligt (så länge som möjligt är Axkids rekommendation).

– Framåtvänd bältesstol 15-36 kg:
När barnet växt ur den bakåtvända bilbarnstolen är det dags för en framåtvänd bältesstol. Dessa stolar gör att bältet hamnar bättre över barnens höfter och inte mjukdelarna. Enligt lag i Sverige måste barn under 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning så som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

3. Bältesmonterad eller Isofixmonterad bilbarnstol?

Det som är bra med bältesmonterad är att de går upp till 25 kg, och bilbarnstolar med enbart ISOFIX kan bara användas upp till 18 kg. Dock fungerar t.ex. Rekid att installera både med antingen bältet eller ISOFIX vilket gör att stolen räcker upp till 25kg. Detta innebär att du inte behöver köpa ytterligare en dyr bilbarnstol efter att barnet väger mer än 18kg, du bara installerar om stolen med bilens trepunktsbälte istället.

4. Montera aldrig en bilbarnstol där det finns en aktiv airbag!

Om du har tänk placera bilbarnstolen i framsätet så är det väldigt viktigt att du först kopplar ur airbagen.

 

Isadoras bilstol är beställd och kommer om cirka 2 veckor. Det blev en Rekid till henne. Det ska bli superspännande att testa den 🙂 Lucas har en Minikid som vi är jättenöjda med. Han sitter fortfarande hur bra som helst med gott om benutrymme och den är enkel att installera. Vi har installerat om den ganska många gånger nu det sista, eftersom vi har flyttat den till min mammas bil när hon har passat Lucas, så nu går det snabbt att installera. Men nu ska det bli spännande att få testa en till av Axkids stolar 🙂

bilbarnstol

Jag har valt en grå stol till Isadora 🙂 Jag tänkte skriva att det är kul med lite färg, men grå är ju ingen färg, fast det är väl mer färg en svart, eller?

6 Comments

  • Josephine

   Ofta kan man gå över lite grann på vikten. Sålänge längden är inom gränsen. Så är det på bl.a. Axkids stolar iaf. Det är fortfarande säkrare än att vända barnet framåt.
   Men sen så växer barn ju inte i lika snabbt tempo hela tiden. Det brukar sakta ner rätt mycket efter ett par år. Så din 2-åring kommer säkert kunna ha den ett par år till! 🙂

   • Lin

    Den har ju stagnerat, såklart (om de hade fortsatt växa så snabbt som 0-6 månader, hua! ?). Men tagit fart igen nu, längd- och viktmässigt. På min mans sida är de väldigt långa, min man är ca 205. Och läkarna på BVC tror att han kommer bli längre än pappa ? (Men det betvivlar jag, att varje generation blir längre än sin pappa, låter ju föga troligt). Så det är något som ligger i bakhuvudet, det logistiska med ett stort barn. Över sommaren växte hans fötter tre storlekar! Det blev att köpa många par skor den sommaren!

    Men det är väl bara att vänta och se; och hoppas att stolarna passar honom länge! ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.