Okategoriserade

Vaccinera eller inte? Diskutera!

Två bebisar har dött i kikhosta denna sommarn. Jag tycker det är så hemskt. Barn som har fötts friska men inte ens fått chansen till liv på grund av en så hemsk sjukdom som kikhosta. Min mormor fick kikhosta när hon var bebis, läkarna trodde aldrig hon skulle klara sig så dom hade nöddop på BB. Visst var sjukdomen vanligare förr men nu verkar den ha blommat upp igen på vissa håll.

När jag läser det här så blir jag så jävla irriterad på alla veta-bättre-människor som väljer att inte vaccinera och hänvisar till sjukdomsstatistiken. Statistiken är ju som den är EFTERSOM folk vaccinerar sig, om alla gjorde som dom och inte vaccinerade så hade ju sjukdomarna kommit tillbaka och då hade inte statistiken varit så jävla bra. Och om alla hade vaccinerat sig så hade den här sjukdomen kanske blivit utrotad i Sverige och då kanske dom här bebisarna hade levt idag. (Visst kommer inte alla sjukdomar inifrån Sverige, men dom hade inte spridit sig om alla i Sverige var vaccinerade).

Men efter svininfluesnan och sömnsjukan så har många förvandlats till veta-bättre-människor som tycker att dom är typ ”duktiga” eller ”bra” för att dom tar reda på statistik och räknar ut hur stor chansen är att just deras barn drabbas. Jag ska inte säga att alla är veta-bättre-människor bara för att man väljer att inte vaccinera, men jag blir irriterad på dom som nervärderar mitt val öppet och hänvisar till statistiken som JAG bidrar till.

Det där med att vaccinera eller inte vaccinera är nästan lite som politik, det går inte att diskutera det med föräldrar som inte tycker lika för man kommer aldrig komma överens om inte en ändrar sig. Jag har vänner som inte har vaccinerat och det är inte dom jag syftar till i det här inlägget och jag hoppas verkligen att dom inte tar åt sig av det här. Jag respekterar andras åsikter och jag accepterar att andra inte alltid tycker lika, men jag tycker inte att det är ok med hur vissa beter sig.

Vad tycker ni? Ska man vaccinera eller inte?

18 Comments

 • Jannice

  Det där med vaccinationer tycker jag är så himla svårt.. Vi fick hem papper igår med erbjudande om Gardasil till Nora. Vi vet inte riktigt hur vi ska göra än 🙁
  Måste läsa på lite innan vi kan ta något beslut på det. Jag vill ju skydda mina barn mot allt men med vissa biverkningar som kan uppstå av vissa vacciner så undrar jag om det är värt det alla gånger? :/

 • C

  Jag kan förstå om man väljer bort att vaccinera mot tex svininfluensa, som var något nytt där det saknades kunskap. Men dom vanliga barnvaccinationerna tycker jag är en helt annan femma och jag har svårt att förstå om man väljer bort dom. Särskilt tråkigt då många väljer bort tex mässlingsvaccinationen, då informationen om att den skulle kunnage autism bbaseras på fabricerade data, det har författaren bakom studien erkänt. Men oavsett tror jag att vi som föräldrar alltid gör det vi anser vara bäst för våra barn. Tråkigt dock att vissa måste anse sig veta bättre och ska försöka få oss andra att må dåligt över våra beslut. Bor själv utomlands men mina barn har fått alla vaccinationerna som ges i Sverige, samt mot HepB och tuberkulos. Sen sa ju smittskyddsläkaren att vaccinet mot kikhosta endast ger skydd i 5-10 år, och att man måste diskutera om föräldrarna ska vaccineras igen i samband med graviditet då det oftast är de som sprider det till barnet. De som avled var ju yngre än 3 mån då första dosen ges. Inga enkla frågor mao.
  Passar på att tacka för fin blogg!

 • Anna

  Förenklat tycker jag absolut ja vaccinera med de beprövade barnvaccinen men nej på tex svininfluensa. Förstår mig inte på de som väljer bort röda hund vaccinet tex, det gör ju många gravida nojiga när det kommer larm om smittor. Mot en vanlig influensa ser jag inga skäl att vaccinera. Jag väntar nummer två nu och känner mig kluven inför det här nya vaccinet mot rotavirus som erbjuds bebisar födda efter 1 mars i år. Spontant tänker jag inte vaccinera… Vad tror ni? Ska man vaccinera?!

 • elinteg

  Vi vaccinerar våra barn på dom vaccinationer dom blir kallad till. Det utan att tveka eller fundera. Men vi gjorde inte det mot svininfluensan. Jag var gravid då det ”blossade” upp och ”alla” skulle dö. Men ju mer jag googlade ju mer skumt lät allt. Så vi vågade oss inte på något som inte var beprövat. I efterhand vet vi att vi valde rätt …

 • petra

  Vi valde det vanliga vaccinations programmet till Charlie och la även till hepatit B. Sen har vi vaccinerat hela familjen mot TBE, kändes bra nu när man kommer härja i gräs och vattenbryn. Men ingen svininfluensa, kändes onödigt just när det va på tapeten:)

 • Förskolemamman

  Det är svårt och jag har varit tveksam till båda barnen men har valt att låta de vaccineras enligt de vanliga vacciantionsprogrammet. Dock avstod vi alla att vaccineras mot svininfluensan då vi uppleva att det inte var tillräckligt testat.

  Jag tror att det bästa är att låta barnen vaccineras men vet egentligen väldigt lite om vaccinationerna. Det jag dock kan oroa mig över är hur denna vaccinationscocktail egentligen får kroppen att reagera då det är alltför lite forskat kring vad som sker i kroppen efteråt.

 • Jennifer

  Vi vaccinerar mot de vanligaste sjukdomarna som BVC rekomenderar att vi ska. Sen har vi också vaccinerat mot tbe (fästingvaccin) då vi bor i högriskområde. Utöver de som vi har bli it rekommenderade har jag inte så mycket koll på om jag ska vara ärlig. Jag förlitar mig på att BVC råder mig rätt.

 • yasmine mamma till dennis

  det är bra man vaccinerar mot farliga sjukdomar dom får ju dessutom oftas ett långvarigt skydd.
  är inte så påläst om just detta, men eftersom jag väntar en liten till så får man nog ta reda på lite fakta.
  alla som är småbarns föräldrar borde kolla in tipset i min blogg om tjejen som syr så fina baby/barnkläder
  ha en fin lördag
  kraam

 • maria

  Tycker inte att du respektersr ett skitt, varken andra människor eller andras åsikter med ditt inlägg. Är du så naiv att du tror att det är en garanti att man inte blir sjuk om man vaccinersr sig!?!? Vaccin bryter ner immunförsvaret, vet du vad vaccin innehåller ens? Hur mkt vet du om vaccinskador?! Ta reda på fakta! Och vad vet du om hur många det är som har dötr av vacciner? Betydligt fler än 2

 • Karin

  Hej, finns en anledning till att vi har vaccinprogram – folk dog, fick men för livet av sjukdomar för länge sedan. Nu finns sjukdomarna knappt längre o vi invaggas i en tro att vi inte behöver vaccinera oss. Min mammas morfar dog av en vanlig sjukdom så min mormor miste sin pappa när hon var sju år. Hon var rädd för en massa saker hela livet på grund av detta o det överfördes på min mamma o hennes syskon o sedan på oss. Den yngste sonen höll jag på att missta vid födseln på grund av att jag fick kikhosta, smittad av hans storebror. De tre första månaderna var inte kul, jag var sjuk, hans bror o själv behövde den yngste sonen omvårdnad. Självklart är jag för vaccineringar.

 • J

  Jag tycker att man som förälder får göra den bedömningen själv. När det gäller sjukvårdens vaccinationsprogram tvivlar jag inte ett dugg på att de räknat ut vad som är nödvändigast även om det inte skyddar mot allt.

  Såg att någon ställde sig frågande till Gardasil, jag var bland de första att ta sprutan och fick då veta när jag gjorde det (ca 7 år sen om inte mer) att det testas i många år innan man släpper ett sådant vaccin på marknaden. Det är ett dyrt vaccin så att få den förmånen ser jag bara som något positivt idag. Det negativa är väl egentligen att det är pojkarna/unga män som bör ta dem eftersom de är de största spridarna av det som leder till de infektioner som i slutänden kan ge oss kvinnor cellförändringar. Vi är de känsliga men enligt läkaren långt ifrån de värsta spridarna. Sådant går ju alltid att diskutera men det var den överläkarens slutsatser jag mötte efter att ha utvärderat en hel del studier tydligen.

  Oavsett är jag iaf glad vi har förmånen, det är inte alla länder som kan erbjuda något sådant. Vi tog däremot inte vaccin mot någon svininfluensa då jag ställde mig kritisk till att man kunde trolla fram ett vaccin på ett par månader och så här i efterhand är vi väldigt glada över det beslutet.

  Tycker däremot att det blir lite löjligt när man som Maria ovan går till angrepp och dumförklarar. Precis lika mycket som ett potentiellt nytt vaccin kan vara skadligt kan det också vara skadligt att få en livshotande sjukdom. Är ditt barn döende, oavsett val av vaccin eller ej, så kommer man nog alltid som förälder skuldbelägga sig själv om det inte går vägen. Så att andra s ka vuxna gör det också tycker jag bara är löjligt, sådant har inte andra med att göra. Bara för att man tycker starkt om något och olika om något så betyder inte det att man omvända. Det är just det fina med demokrati! 😉

 • jessy

  Jag tycker faktiskt att du borde sätta dig när du har tid och läsa igenom vad vaccinen innehåller och dessutom kolla biverkningarna.

  Du pratar om dessa 2 som dött i kikhosta, men om du börjar läsa lite så kan du snart se alla de (långt över 2 st) som dött av ”plötslig spädbarnsdöd” bara några timmar efter vaccinering.

  MPR-vaccinet anses vara ett av dom farligaste. Där barn förändrats och börjat få epilepsianfall, adhd, panikattacker och mycket annat, (och det är lååångt över 2 här också)

  Alla dessa vaccin har faktiskt farliga biverkningar. Listan är lång och ofta mörkläggs dessa biverkningar och de man oftast läser är ex feber, eller hur?

  Jag har sett ett barn (med egna ögon) som började bajsa blod precis efter en vaccinering. 54 bajsblöjor på 1 vecka, utslag och efter kunde den inte äta mjölk eller ägg längre.. Ska dom fortsätta vaccinera ändå?

  Inte nog med dessa biverkningar, så är det absolut inte rent vaccin vi sprutar in i våra barn. Men det är ngt jag tycker att var och en kan få läsa själva. Jag hade varit för vaccin om det hade varit rent vaccin vi sprutade in. Men det är det inte. Och jag hade aldrig kunnat förlåta mig själv om min dotter hade fått stora matallergier, fått epilepsi eller adhd efter ett vaccin som inte ens är 100%, eller rent av dött.

  visste du att vaccinet för kikhosta ska fyllas på vart 20 år? I Norge och Tyskland är det 10.. Detta ska man hålla koll på själv.

  Det är svårt att få med allt jag vill ha sagt och all fakta i en kommentar på en blogg. Men sätt dig ner och börja läsa. Kan tipsa om en bok också där det står om vaccin och biverkningar. Kan visa dig den isf.. Men vi säger stop. Min dotter ska inte få massa farliga gifter insprutade i sin kropp under tvång när det egentligen finns ett renare vaccin som
  Sverige är för snåla för att använda. Min dotter kan isf få välja själv i framtiden. Men jag känner mig otroligt dum att jag inte läst om vaccin tidigare och jag känner mig lurad över att BVC tjatat hål i öronen på oss om att vaccinera.

  Visst, jag vill inte att min dotter ska få massa sjukdomar, men jag vill inte göra min dotter sjuk av att försöka förhindra dom heller.

 • Caroline

  Jag respekterar verkligen folks åsikter, val och beslut om sig själv och sina barn, ABSOLUT!
  Men vi har valt att inte vaccinera oss i vår familj. Jag har helt enkelt för mycket information och vänner i min närhet som drabbats av allvarliga vaccinationsskador. Vi är lite som ett flockdjur här i Sverige. Man bara gör som alla andra bara och vågar inte ifrågasätta. Det gillar inte jag. Jag tänker på en klasskompis när jag gick i mellanstadiet. Hon var den enda som inte vaccinerade sig när det väl var dax i skolan och alla stod på led. Hennes båda föräldrar jobbade på infektionskliniken och forskningsdelen på Karolinska. Dom jobbade båda med vacciner.

  Läs boken `Vaccinationer-risker och skador” Den är såååå bra och svarar på alla frågor, för och emot vaccinationer. Skriven av läkare.

  OM man nu vill vaccinera sitt barn så vänta för guds skull till efter 2 års dagen Då är barnets hjärna inte lika känslig för metallerna och konserveringsmedlen som kommer med vaccinet. I japan hat dom börjat göra så. vaccinera först efter två års dagen. Plötslig spädbarndöd har gått ner KRAFTIGT sen dess, underbart!

  Jag tycker bara att vi borde upplysas mer om biverkningarna. Vissa människor tål helt enkelt inte vacciner!

  Jag avslutar med att skänka en tanke och kärlek till min systers klasskompis som nu ligger med kroniska nervsmärtor efter sin Gardasil vaccination. Dom vet inte om hon kommer att klara sig. Hon föll ihop bara några timmar efter vaccinationen i skolan. Dert är ett av dom farligaste vaccinerna som finns nu. I USA är statistiken på biverkningar hemsk på små flickor så för helvete, tänk er för !!!

  Läs boken!

 • Thaimorsan

  Noop inga extra vacciner här inte. Vi låter T ta vad BVC erbjuder, de vanliga och HepB då det ingick på vår bvc. Skulle vi bli tillfrågad om andra vacciner så kommer vi ta ställning till det då som vi gjorde med vaccin mot RS-virus, som vi skippade.

  Kan bara berätta…
  Jag fick kikhostan när jag kom till Sverige när jag var 12, det var en pina som höll kvar i typ en månad. Vattkoppor var värst då den bröt ut när jag var 20 å det var överallt…verkligen överallt från topp till tå å däremellan… Ja… Att ha bra immunförsvar (eller mkt skit i kroppen så att annat skit inte får plats) som M och jag har gör kanske att T också har, vad vet jag…på gott å ont. Vi (JAG) får läsa på helt enkelt men vi rusar oss inte direkt för att bli först med att få vaccin. Tycker inte heller fel om nån annan vill vaccinera sig eller sina barn. Personligen så har JAG aldrig tänkt nackdelar i en vaccin och vad den innehåller. Har tagit emot allt som jag skulle ha i Thailand och när jag kom till Sverige så proppade de i mig en hel del plus att jag fick sitta i karantän hemma i 3 dagar… Welcome to Sweden liksom!

  Visst, nu har vi mer kunskap och kan läsa oss till mycket. Läs och begrunda men respektera andras åsikter och delas val.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.