Okategoriserade

Utveckling vid 3 månader

Tänkte skriva lite vad en bebis kan göra vid 3 månader. Lucas blev ju 3 månader i söndags. Givetvis är detta väldigt individuellt.

Det här kan Lucas:

* Han är väldigt stark i benen och kan stå länge och bra. Han behöver ibland bara hjälp med balansen. Tyngden av sin kropp håller han upp själv.

* Han kan inte sitta själv med stöd, men ibland tippar han åt sidorna och då får man sätta upp honom igen.

* Han greppar tag i saker, oftast omedvetet, men ett par gånger har han även gjort det medvetet. Häromdagen la vi en leksak på honom i vagnen och då låg han och grejade med den.

* Undersöka händerna med munnen

* Rulla på vissa underlag. Han kan rulla i sängen och på soffan sedan länge. Om jag inte minns fel så gjorde han det första gången när han var 6 veckor.

* Blåsa bubblor med munnen

* Vrider på huvudet och tittar efter mig om jag går förbi

Saker Lucas fortfarande inte har lärt sig som andra 3 månaders bebisar kan:

* Ta emot en leksak med händerna som ges till honom (vi över på detta)

* Skaka en skallra

Jag försöker hjälpa Lucas att lära sig det som han inte kan genom att ofta ge honom chansen att öva på det. Är det något speciellt som era 3 månaders bebisar kan som jag inte har tagit med här? Det vore jättekul att få veta!

3 Comments

 • Emely Tuväng

  Jisses.. jag måste verkligen ha en monster bebis hon är både större än alla andra bebisar i den åldern och tydligen kan allt en 3 månaders kan redan nu vid 2 månader. :S Förutom det sistnämnda, men ärligt talat så har jag aldrig sett/hört om en 3-månaders bebis heller som själv skakar en skallra! Kram kram

  Svar från Emma: Vad roligt! Då ska du bara vara stolt!! 🙂

 • Marie Alvas mamma

  Det var kul att läsa om vad Lucas kan. Vår lilla Alva är 2 månader och har precis läst sej att skratta högt så det låter. Kan Lucas det? I så fall när lärde han sej det? Har hört att tjejer är lite tidigare i utvecklingen än killar. Vet inte alls om det är sant. Men jag tycker Alva är ganska framåt. Hon greppar redan saker man lägger på hennes mage tex en liten nalle och viftar med den och för den till munnen. Kram till er.

  Svar från Emma: Åhh visst är det härligt! Lucas gjorde det första gången på midsommarafton! Det var helt fantastiskt!!! Då var han 3 månader och 1 vecka. Lucas började greppa saker när han var 3 månader, innan så tog han ingenting även om man la saken på hans mage. Så ja, det kan nog stämma att tjejer är lite tidigare i utvecklingen med vissa saker. Lucas var däremot väldigt tidig med att bli stabil i nacke och rygg och står upp och håller hela sin vikt själv, det är bara balansen som han har svårt med. Allt detta har han varit snabbare med än en del jämnåriga flickbebisar jag har träffat.

 • Hannah

  Lucas låter jätteduktig! Med min Elis som första barnet så hade jag tid att ”träna” med honom på olika saker så han kunde nog det han skulle vid rätt ålder så att säga. Nu med Vega som är tjej och ”borde” vara tidig så hinner vi ingenting! Hon är 6 mån och kan rulla runt men gör det helst inte. Sitta någorlunda själv kan hon korta stunder men vid den här tidpunkten var Elis nästan så han kröp och reste sig upp i spjälsängen och levde rövare. Så samma föräldrar och allt men ändå så olika!

  Svar från Emma: Oj det var verkligen olika! Men jag kan tänka mig det! Jag är ju med Lucas hela tiden. Leker, skojar och ”tränar” honom av bara farten! Det kanske är så generellt att första barnet ofta lär sig snabbare än andra eftersom man har mer tid med det första barnet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.