Tredje graviditeten

Urinvägsinfektion farligt för gravida

Inatt har jag sovit hela natten utan att vakna för att gå upp och kissa! Med andra ord så var det uvi som fick mig att gå upp två gånger per natt! Så läskigt att man kan ha urinvägsinfektion, men nästan inga symptom. Tur att jag fick ”lite” symptom tillslut så att jag gick iväg till akuten! Jag läste om det där med uvi när man är gravid, vad som är faran med det. Jag har inte gjort det förut, men när jag fick så ont så blev jag ju orolig.

Urinvägsinfektioner är ganska vanligt när man är gravid, men problemet är att man inte känner lika mycket symptom. Att behöva kissa oftare är ju normalt under graviditeten. Om man inte behandlar en urinvägsinfektion så kan bakterierna vandra uppåt och man kan drabbas av njurbäckeninflammation vilket är allvarligt. En obehandlad urinvägsinfektion kan starta förlossningen i förtid. När man läser runt på nätet så verkar det faktiskt som att just urinvägsinfektion är en vanlig orsak till prematura födslar, till och med så vanlig att läkarna ger det som möjlig orsak när dom inte riktigt vet varför.

Nästa gång ska jag inte vänta på att gå till MVC för att lämna urinodling. Jag hade ju faktiskt fått en order om att komma dit i tisdags men jag sköt upp det. Men å andra sidan så verkar det ju som att jag hade gått med det lite för länge redan i tisdags så det var väl bra att jag tillbringade 3,5 timme på akuten så jag fick det fixat.

  

Även om det är bättre så måste jag kissa hela tiden när jag rör mig så jag kommer inte längre än till Lucas dagis för tillfället. Så idag är det mjukisdag 🙂

7 Comments

 • C

  Bor inte i Sverige så vet inte hur rutinen är där men vid båda mina graviditeter har det varit rutin att göra blodprov och urinprov var fjärde vecka. I samband med första barnet hade jag uvi en gång i v 38 och fick antibiotika, dock hade jag inga symptom men tydligen ska det behandlas ändå. Hoppas du slipper få det igen under graviditeten!

  • Emma - På Smällen igen!

   Jo rutinen är så här också. Men jag var där kl 14.00 i fredags och för att skicka för odling måste man komma innan kl 14. Mitt urinprov visade att det kunde vara urinvägsinfektion så därför skulle jag gå tillbaka i tisdags och lämna för odling men jag gjorde inte det och så fick jag jätteont så då blev det ju akuten istället. Ja, hoppas också på att slippa få det flera gånger 🙂

 • Mikaela

  Vad skönt att du är på bättringsvägen. Det är verklihen inte samma sak att vara gravid o ha uvi som inte gravid o ha uvi. Jag hade 8 uvier under min första graviditet varav en i v 30 som startade värkar o i v 36 som ledde till blodförgiftning. Kan lugnt säga att jag aldrig mått så dåligt. Förlossningen var ingenting mot att ligga i en säng o hoppa av chock o vara rädd för att dö. Den här graviditeten har jag helt sluppit uvier vilket jag är så tacksam över. Men dem här gången kollar de en väldigt noga också.
  Det de totalt struntade i förra gången var att ta kontrollprov två veckor efter avslutad behandling och många är generellt dåliga på det så jag rekommenderar att du ligger på o ser till att du får det. Så att du säkert blir av med skiten.

  • Emma - På Smällen igen!

   Åh tack! Det ska jag absolut göra! Jag hade ingen aning om att man skulle ta kontrollprov efter 2 veckor, men nu när jag vet så ska jag be om det. Tack så himla mycket! Jag har fortfarande symptom fast det är bättre än innan i alla fall men jag är ganska säker på att det inte är över än, men jag har ju bara ätit tabletter i två dygn så lite mer tid behövs nog.

 • Sabina

  Ja har kronisk uvi och har ätit antibiotika kur 3 tabletter om dagen och sen underhållsdos på en tablett om dagen hela förra grav och även denna! Hon på apoteket blev lite chockad när ja skulle hämta ut en 100 förpackning med selexid 🙂 Håller med föregående om uppföljande prov efter antibiotika kuren!

 • Jennifer

  Hej! Skönt att du fått antibiotika nu och är på bättringsvägen!
  En sak jag funderat på, är relativt ny som läsare, är vad du jobbat med? Har inte alls med inlägget att göra, men jag började bara att tänka på det och blev nyfiken, haha! Har inte läst nångång att du skrivit om det. 🙂 Du måste såklart inte svara om du inte vill.
  Krya på dig! Kram

 • Sofie

  Skönt att du kom till skott och åkte till akuten. Jag fick åka för en månad sen i vecka 30 och hade ont i ryggen. Hade uvi och njurbäckeninflammation så fick ligga inlagd två nätter. Jag märkte inte heller att jag hade uvi förens jag fick obehaglig smärta i ryggen och kände mig febrig. Sen fick jag lämna urinprov en vecka efter som var bra. Men nu får jag äta antibiotika varje dag i förebyggande syfte. Och ska lämna prov igen om två veckor. Hoppas du inte får tillbaka det och se till så du får lämna urinprov igen för koll:)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.