Okategoriserade

Uppföljning Isadoras prickar – det här hjälpte!

– Annonssamarbete med Notino –

Ett av mina absolut mest lästa och googlade inlägg, handlar om Isadoras prickar. Då och då får jag ett mail eller DM från en orolig förälder som har barn med exakt samma problem, därför tänkte jag följa upp mitt gamla inlägg om Isadoras prickar och berätta vad prickarna är för något och hur vi fick bukt med dom.

Prickarna dök upp första gången när Isadora var drygt 2 år och vi just kommit hem från Brasilien. Prickarna kliade och växte ju mer hon kliade tills det blev som stora sår. Det spekulerades om allt från vägglöss till svinkoppor. Vi sökte läkarhjälp många gånger och fick antibiotika och starkare och starkare kortisonsalvor, men inget hjälpte fullt ut, trots ihärdigt smörjande i månader! Tillslut kom vi, tillsammans med läkarna, fram till att Isadora har atopisk eksem och är väldigt allergisk mot myggbett. Hon behöver alltså allergimedicin om hon får myggbett och smörja in huden två gånger om dagen med mjukgörande hudkräm under vintersäsong.

Så fort hon får en torrfläck så måste vi både smörja med mjukgörande kräm och häva kliandet. Jag använder 100% koncentrerad ”Tree Tea Oil” som finns att köpa på Notino som jag blandar ut med en liten klick kokosolja och duttar på alla kliande prickar när hon känner att det kliar och innan läggdags. Det hjälper henne att sluta klia och får prickarna att läka ut MYCKET snabbare än alla starka kortisonkrämer. Jag kan VERKLIGEN varmt rekommendera detta, även för insektsbett! Vi använder det till hela familjen 🙂

För att Isadora inte ska få några torrfläckar på vintern så behöver hon mjukgörande krämer och skonsam tvål och därför använder vi La Roche Posay produkter, som för övrigt har den bästa solkrämen för barn, utan massa giftiga ämnen. Ni minns säkert att jag skrivit om deras solkräm flera gånger förut 🙂 När det kommer till solkräm så är det ju viktigt vad den innehåller, men också att den verkligen skyddar mot solens farliga strålar! Mina barn har bara använt den solkrämen och aldrig bränt sig 🙂 Tänk Lucas är 10 år och vet fortfarande inte hur det känns att bränna sig i solen. Det känns så bra! Nu för tiden vet man ju att det ökar risken för hudcancer i vuxen ålder, om man bränner sig upprepade gånger som barn.

Nu har Isadora mycket mindre problem med atopisk eksem. Hon blir torr och behöver smörja in sig, men det blir inte lika ofta eksem längre. Däremot så behöver hon fortfarande allergimedicin så fort hon fått ett myggbett, så det tar vi i förebyggande syfte under myggsäsongen 🙂 William och Oliver har också atopisk hud, men inte alls så utbrett som Isadora hade. William har under ena armhålan och Oliver i knävecken och på bröstet, men det går över snabbt när man smörjer ett par dagar (och kommer tillbaka lika snabbt när man glömmer att smörja!).

Jag visste inte det, men det är ganska vanligt med atopisk eksem, ungefär 30% av jordens befolkning har det. Oftast blir det bättre när man blir större, men för vissa hänger det kvar hela livet. Har du eller dina barn problem med atopisk eksem eller väldigt torr hy?

2 Comments

  • Frida

    Vad skönt att ni hittat något som hjälpt!
    Har själv 3 barn med olika former av eksem och utslag. Visade sig dock bero på underliggande reaktion mot svartmögel (som citronsyra utvinns av) så efter behandling mot det så försvann alla symptom. 🙏

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.