Första graviditeten,  Tips & Tricks

Undvika att spricka vid förlossning

Ring of fire – har ni hört det förut? Om inte så är det något som ni borde lägga på minnet om ni vill undvika att spricka vid förlossningen. Det tänker iaf jag göra!

Tidigare i veckan fick jag ett tips från Jessy angående att brista i underlivet vid förlossningen. Hon hade hittat en doula på facebook, Fb doulan, som skrivit om att brista och den brännande smärtan i underlivet som kvinnorna känner i slutet av krystfasen.

Så här skrev doulan:

Under slutet av krystfasen känner kvinnor en brännande smärta i underlivet. Det är huden som stretchas för att bebisen ska kunna födas. ”Ring of fire” brukar man kalla sensationen. Smärtan känns bara under ett par enstaka värkar, och sedan föds barnet och smärtan försvinner. 
Detta är smärta med ett syfte – den meddelar mamman att nu ska hon undvika att krysta och försöka andas ut barnet istället. Undviker mamma att krysta så får huden möjlighet att stretcha istället för att brista.  Tar man bort denna smärta med bedövningsgel eller epidural (tar bort känslan till viss del) så är risken stor att mamma krystar för mycket och får en allvarlig bristning.  Man kan minska smärtan genom att föda i annan ställning än på rygg, exempelvis på alla fyra. Man kan också be barnmorskan hålla varma/kalla handdukar mot perineum.

Enligt den här doulan så kan man också göra följande för att undvika stora bristningar:

 • be barnmorskan att ge perinealskydd (enligt min BM ska alla barnmorskor göra detta även om man inte ber dom)
 • krysta enligt din kropps signaler, dvs känn efter när, hur starkt och hur länge din kropp vill att du ska krysta
 • håll förlossningen så naturlig som möjligt, exempelvis så du har full känsel i underlivet och känner krystimpulser
 • undvik att ligga på rygg/gynställning när du krystar (som jag har uppfattat det är det många som tror att mna brister mindre i gynställnigen för att då har BM full uppsyn…)
 • precis innan bebisens huvud föds så känner man en brinnande smärta i underlivet. Då är det viktigt att försök att inte krysta då och att istället andas igenom värken. Flåsa som en hund! Då hinner huden stretchas. Barnmorskan brukar säga till när det är dags att andas istället för att krysta

Jag tänker iaf tänka lite på detta så att jag har det i bakhuvudet under förlossningen. Sen kanske det slutar med gynställningen iaf, men jag tror att jag kommer åtminstone försöka ligga på sidan om jag nu ska ligga ner…

10 Comments

 • Emely Tuväng

  Fast vad hjälper det om de blir tvungna att klippa upp en, då hinner man inte spricka upp något ändå utan blir uppklippt istället och DEN smärtan är inget jag vill vara med om igen..hualigen..kände dock ingen brännande smärta när slutkrystningarna var igång utan det var värkarna som var hemska.. för mig iallafall, sen är det säkert så himla olika. 🙂

  Svar från Emma: Ja, det är väl sant… och jag hoppas verkligen på att slippa bli uppklippt! Men med dom här metoderna så är ju meningen att huden ska hinna töjas så att man undviker stora allvarliga bristningar.. Öppnas ska man ju ändå göra, men inte nödvändigtvis spricka så mycket…!

 • Madde-

  Oj oj jo den där brännande känslan är verkligen brännande. Nog trodde jag att jag hade eld där nere. Jag försökte att inte tänka så mycket på vilka ställningar som är bäst för vad osv. Man blir bra guidad av bm och bara man följer med förlossningen så fixar sig allt. :).. Jag låg med krystvärkar i 4 timmar innan jag ens fick krysta. Under den tiden tyckte jag att stå på alla fyra var bäst. Dels för att barnet glider ”fortare” ned. När jag väl fick krysta sen så var gynställningen bäst för mig. Kunde inte hantera det annars 🙂 Men smaken är ju som baken, delad.. Och de kan den ju även bli i detta fall 😉 he he.. ! Ni har en otrolig häftig grej framför er! Ni får veta hemligheten med livet <3 njut av varje sekund och tänk att varje hemsk smärta för er ett steg närmare livets belöning. Snart Emma, lycka!
  Kram

 • Hannah

  Jag har hört att det skulle kännas som om nån tänt en brasa där nere och att det skulle göra väldigt ont, dock har jag inte upplevt det vid någon av mina förlossningar. Att ”flåsa” eller andas jättesnabbt i korta utandningen har varit jättebra när barnmorskan säger att man inte ska krysta! Jag blir förvånad över att så många aldrig hört om det när man pratar med andra mammor för det var något jag snappade upp tidigt i nån text jag läst och det hjälpte mig mycket tyckte jag.

  Svar från Emma: Jag hade verkligen aldrig hört talas om detta! Kändes som jag hade missat nåt jättestort när jag hörde om detta första gången! Tur att jag fick reda på det i tid tänkte jag… men vi får väl se om jag känner nåt..

 • pilla

  Barnmorskan säger hela tiden till vad du ska göra för att undvika att brista. Lyssna på henne så går den bra. Första förlossningen kände jag inte The ring of fire. Jag var så bedövad av edan. Den senaste fl hade jag spinalen och då kände jag. Det gjorde inte så fasligt ont. Då är man riktigt taggad att krysta ut bebis. Men som sagt. Barnmorskan talar om för dig vad du ska göra. Detu är svårt att veta själv när man ska krysta kontra andas.

  När det gäller att bli klippt är det ju bättre att bli just klippt istället för att spricka okontrollerat. Ett klipp är kontrollerat av bm.

  Svar från Emma: Bra att BM säger vad man ska göra. Men jag har en liten röst som ekar i mitt huvud som säger: Tänk om du får en dålig BM Jag kanske inte borde vara så orolig för det, men jag är ändå lite orolig för det så då känns det bra att jag kan lite själv även om jag inte fattar när jag ska göra vad när jag väl är där.. Håller med. Ett fint klipp av BM måste ju vara 100 ggr bättre än att spricka okontrollerat!

 • Krista

  Även om nu inte alla känner av ring of fire är det ett jättebra tips att känna till detta så man inte fortsätter krysta när bebisens huvud börjar komma ut. Känns onödigt att avstå epidural om man vill ha det av rädsla för att inte känna ring of fire, BM ser ju när huvudet är på gång ut och kan säga till.

  Gillar verkligen din blogg, har läst en månad men första gången jag kommenterar! Speciellt magbilder och gravidkläder är kul =)

  Svar från Emma: Jag håller med! Skulle aldrig avstå EDA bara för att jag vill kunna känna Ring of fire, men om jag inte skulle välja EDA så känns det bra att jag fattar varför det bränner, kanske känner mig mindre otålig då också… Kul att du gillar min blogg!! Roligt att veta vad du tycker är kul att läsa om också 🙂

 • Tessan

  Jag blev klippt så jag vet inte hur det känns att spricka, men jag tyckte inte att det var så farligt just själva klippet. Det är så mycket annat som gör ont så lite extra gjorde inte så mycket 😉 Hellre ett litet fint klipp än att spricka massor, fyy! Så var inte rädd för ett klipp, låter värre än vad det är 🙂

  Svar från Emma: Tack Tessan! Nej, jag ska väl inte vara så rädd för klipp. Det är som du säger bättre med ett fint klipp än att spricka massor.. Och har man massa ont redan så kanske man inte känner så mycket. Men det verkar ju vara väldigt olika från person till person.

 • -Jenny-

  Alltså. Jag fick epidural men jag kände ändå att det sved och brann och det var VEDERVÄRDIGT!!!! Det värsta på hela förlossningen. Det gjorde verkligen så sjukt ont. Min barnmorska sa åt mig att inte krysta och jag flåsade och flåsade men hela kroppen ville ändå krysta samtidigt som man hade den där smärtan. Och samtidigt som det sved kändes det som om jag gick sönder och sprack hela vägen. Nu gjorde jag inte det, men ajajaj. Enda trösten är att när det gör så jäääävla ont så vet du att det bara är någon minut kvar innan det är klart! Det går inte att förklara hur det känns men flera dagar efter förlossningen tänkte jag på hur ont det gjorde och kände väldigt starkt att aldrig mer! Aldrig mer börjar blekna men jag ser INTE fram emot nästa ring of fire. Fy fasen. Men alla känner ju inte det. Hoppas att du är en av dem.
  Lyssna på din bm så går det toppen! Lycka till nu.

  Svar från Emma: fyy!! Stackars dig Jenny!! Man skulle ju kunna tro att du inte hade epidural när du fick så himla ont! Kanske skulle dom haft högre dos på dig? Jag hoppas att jag inte känner sådär mycket iaf. Lite skulle nog kännas bra att känna för då vet jag själv varför jag ska sluta krysta även om jag lyssnar på BM så kan jag tänka på det där. Men jag vill ju absolut inte känna så där mycket! Tur att det bara är någon minut kvar när man känner detta!

 • Ida

  Alltså den där brinnande smärtan, fy fan säger jag bara! Jag mår illa bara jag tänker på det. Jag födde Felicia utan nästan någon bedövning (använde lustgas) och ja du känner säkert smärtan bättre, men att vara ”klar” nog i huvudet för att tänka att shit nu måste jag sluta krysta funkade verkligen inte för mig. Jag kände det mer som om jag stod utanför min kropp och var maktlös. Min barnmorska använde varma trasor för att lindra och det upplevde jag som om att det hjälpte i alla fall.

  Svar från Emma: Nää det är klart, man kanske inte är så klar i huvudet att man kan tänka så! Oavsett om man har lustgas eller inte… Så dom varma trasorna lindrar lite iaf.. det var ju bra. Det hade jag inte fattat.

 • Sandra

  Jag låg på rygg i gynställning och hade epidural men jag sprack ingenting ändå 🙂

  Svar från Emma: Åhh va skönt! Hoppas jag har lika tur med det där som du!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.